Με ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρα στα πρωτοσέλιδά τους κυκλοφορούν οι ξένες εφημερίδες

Με ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρα στα πρωτοσέλιδά τους κυκλοφορούν οι ξένες εφημερίδες

Ανάμεικτα τα συναισθήματα για το εκλογικό αποτέλεσμα - Τι γράφει Guardian, Liberation, Financial Times, Il Manifesto

Με ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρα στα πρωτοσέλιδά τους κυκλοφορούν οι ξένες εφημερίδες
Με ανάμεικτα συναισθήματα κυκλοφορούν οι σημαντικότερες ξένες εφημερίδες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της εκλογικής μάχης και την καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.
Guardian, Liberation, Financial Times, Il Manifesto και άλλες είναι οι εφημερίδες που φιλοξενούν στο πρωτοσέλιδό τους φωτογραφίες από τους πανηγυρισμούς υποστηρικτών του ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά λήψεις του επικεφαλής του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα. 

«H ιστορική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, τον φέρνει σε πορεία σύγκρουσης με την Ευρώπη», αναφέρει ο Guardian
. «Η μεγάλη νίκη του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει νέες προοπτικές και αφήνει ελπίδα αλλαγής των πολιτικών λιτότητας», επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα. Μάλιστα, στο πρωτοσέλιδο επισημαίνεται πως ο ελληνικός λαός απορρίπτει τη λιτότητα που έχει επιβληθεί από την ΕΕ, ενώ αναφέρονται και οι δηλώσεις του απερχόμενου πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά «περί ήσυχης συνείδησης».
Κλείσιμο




Στο πρωτοσέλιδο της γαλλικής Liberation φιγουράρει η φωτογραφία του Αλέξη Τσίπρα, με τίτλο «Το νέο πρόσωπο της Ευρώπης». Το δημοσίευμα κάνει λόγο για τη «μεγάλη νίκη του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ που ανοίγει νέες προοπτικές για την Ελλάδα με την ελπίδα για μια διαφορετική προσέγγιση από τις πολιτικές λιτότητας στην Ευρώπη».




WSJ: «Η ελληνική ψήφος πυροδοτεί νέα σύγκρουση στην Ευρώπη» 

Η ελληνική ψήφος πυροδοτεί νέα σύγκρουση στην Ευρώπη αναφέρει στο πρωτοσέλιδο του σήμερα η Wall Street Journal. 


 

Με έναν ακόμα πιο τολμηρό τίτλο οι Financial Times διερωτώνται αν ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ θα αποδειχθεί ένας νέος Ούγκο Τσάβες ή ένας Λούλα Ντα Σίλβα.

«Ο Τσίπρας θα θέλει να θέσει σε εφαρμογή τις λιγότερο δαπανηρές προεκλογικές υποσχέσεις του, την αποκατάσταση του ηλεκτρικού ρεύματος σε φτωχά νοικοκυριά που έχει κοπεί, καθώς και τη διανομή κουπουνιών για φαγητό για άπορους», αναφέρουν οι Financial Times.

«Το κεντρικό ερώτημα, στο οποίο δε μπορεί να δοθεί ακόμα οριστική απάντηση, είναι αν ο κύριος Τσίπρας θα αποδειχθεί μετριοπαθής όταν αναλάβει την εξουσία, θέλοντας να διακόψει τις συμφωνίες με τους πιστωτές. Για τρία χρόνια ακούστηκε σαν τον Ούγκο Τσάβες, τον πρώην πρόεδρο της Βενεζουέλας και μπαμπούλας των ΗΠΑ, και μερικές φορές σαν τον Λούλα ντα Σίλβα, τον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας, ο οποίος όσο ήταν στην εξουσία, κυβέρνησε σαν μεταρρυθμιστής παρά σαν ριζοσπάστης Αριστερός», επισημαίνει το δημοσίευμα.

Όπως εξηγούν οι Financial Times τα πράγματα ενδέχεται να λειτουργήσουν υπέρ του αν επιλέξει το δρόμο του πραγματισμού. Αν πάντως δεν είναι πραγματιστής τότε τα πράγματα δε θα λειτουργήσουν υπέρ του και οι αποφάσεις που θα πρέπει να λάβει θα είναι τρομακτικά αμήχανες. 



Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικό το πρωτοσέλιδο της σημερινής ιταλικής εφημερίδας Il Giornale που ανήκει στην οικογένεια Μπερλουσκόνι… Ο τίτλος «Κομουνιστές στην κυβέρνηση. Προσοχή», προδιαθέτει τον αναγνώστη για το κλίμα που μεταφέρει το δημοσίευμα. «Η Ευρώπη τρέμει για το ευρώ, αλλά φταίει εκείνη», επισημαίνει η ιταλική εφημερίδα και κάνει λόγο για σοβαρές επιπτώσεις αν τα πράγματα δεν πάνε όπως ελπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, το δημοσίευμα επισημαίνει πως οι γραφειοκράτες πρέπει να πάρουν το μάθημά τους από τη σημερινή εκλογική νίκη, καθώς είναι το αποτέλεσμα μίας καταπιεστικής πολιτικής λιτότητας.





Την ίδια ώρα, σαφώς διαφορετικό είναι το μήκος κύματος της αριστερής ιταλικής εφημερίδας Il Manifesto, που στο σημερινό πρωτοσέλιδό της γράφει «Μυθικός» με μία φωτογραφία του Αλέξη Τσίπρα με υψωμένη τη γροθιά σε κόκκινο φόντο.





Στο κεντρικό κείμενο της εφημερίδας αναφέρεται «δυνατή αποστολή», τη στιγμή που η Αριστερά πανηγυρίζει και η Ευρώπη πανικοβάλλεται.

Την ίδια στιγμή, οι Times αναφέρουν πως η Ευρώπη έχει συγκλονιστεί από την ελληνική επανάσταση κατά της λιτότητας, ενώ στο πρωτοσέλιδό της η βρετανική εφημερίδα φωτογραφία απεικονίζει τη χαρά των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογική νίκη. 

Από την άλλη η δωρεάν εφημερίδα Metro στο πρωτοσέλιδό της γράφει πως η Ευρωζώνη βρίσκεται σε κρίση εφόσον οι Έλληνες «σνομπάρουν το πακέτο σωτηρίας των Βρυξελλών».
Από την άλλη, οι International New York Times κυκλοφορούν με φωτογραφία από ενθουσιασμένους υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. 



Παράλληλα, το βρετανικό περιοδικό The Economist κυκλοφορεί με γράφημα που εξηγεί την ανοδική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κυρίως τρόπο με τον οποίο «ο ΣΥΡΙΖΑ και το πρόγραμμα κατά της λιτότητας κατέκτησε την Ελλάδα».



 
Reuters: «H Ελλάδα απέρριψε τη λιτότητα»

«H Ελλάδα απέρριψε τη λιτότητα», γράφει το Reuters επισημαίνοντας ότι, το επόμενο βήμα του Αλέξη Τσίπρα, του νικητή των χθεσινών εκλογών, είναι ο σχηματισμός μιας σταθερή κυβέρνησης. 

«Ο Έλληνας ηγέτης της Ριζοσπαστικής Αριστεράς θα προσπαθήσει να σχηματίσει μία σταθερή κυβέρνηση που θα κληθεί να συνεργαστεί με τους ξένους πιστωτές και να αντιστρέψει τα χρόνια επώδυνων μέτρων λιτότητας». Ο 40χρονος Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με το μικρό κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, το οποίο, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, αντιτίθεται στο μνημόνιο.

Le Monde: «Μετά τη νίκη ΣΥΡΙΖΑ, η Ευρώπη εμφανίζεται διχασμένη ανάμεσα στην χαρά και την ανασφάλεια, το φόβο»

«Έστω κι αν ο Αλέξης Τσίπρας θέλει την παραμονή στο ευρώ και έχει μετριάσει τη ρητορική του τις τελευταίες εβδομάδες, η ανάδειξή του σε πρωθυπουργό παραμένει η εντονότερη αμφισβήτηση του πώς διαχειρίζεται η Ευρώπη την κρίση», γράφει από την πλευρά της, η γαλλική εφημερίδα «Le Monde». 

Υπό τον τίτλο: «Μετά τη νίκη ΣΥΡΙΖΑ, η Ευρώπη εμφανίζεται διχασμένη ανάμεσα στην χαρά και την ανασφάλεια, το φόβο», η γαλλική εφημερίδα σχολιάζει τις αντιδράσεις των χωρών στη γηραιά ήπειρο.   

Le Point: «Eίμαι ΣΥΡΙΖΑ, μία περίεργη επιδημία» 

«Eίμαι ΣΥΡΙΖΑ, μία περίεργη επιδημία»,σχολιάζει το γαλλικό περιοδικό «Le Point» και αναρωτιέται τους λόγους για τους οποίους έχει τόσο μεγάλη απήχηση η Ριζοσπαστική Αριστερά στα γαλλικά αριστερά κόμματα τα οποία έσπευσαν να ταχθούν από την πρώτη στιγμή υπέρ του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα. 

Την ίδια ώρα, το ιταλικό πρακτορείο Ansa στην ισπανόφωνη του έκδοση αναφέρει πως ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο «Τσε Γκεβάρα της Ελλάδας», με στόχο να σταματήσει η πολιτική λιτότητας που έχει φθείρει τον ελληνικό λαό. Όπως επισημαίνει το πρακτορείο ειδήσεων, τον τελευταίο καιρό ο Τσίπρας είχε υιοθετήσει μία πιο μετριοπαθή στάση, χαμηλώνοντας τους τόνους και δηλώνοντας πως επιθυμεί να διαπραγματευτεί με τους πιστωτές. Βέβαια, προσθέτει ότι οι επικριτές του υποστηρίζουν πως κάνει ό,τι κάνει για να ρίξει στάχτη στα μάτια των πολιτών και ισχυρίζονται πως οι υποσχέσεις του δεν είναι ρεαλιστικές, καθώς οι «συνταγές» θα μπορούσαν να αναστείλουν την οικονομική ανάπτυξη.



Παράλληλα, η βέλγικη εφημερίδα De Tijd με τίτλο της «Αλέξης Τσίπρας σύμπτωμα ή φάρμακο της οικονομικής κρίσης», εξηγεί πως ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αποδείξει όσα δεσμεύτηκε γιατί διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος για περαιτέρω εξαθλίωση.

Από την άλλη η τουρκική εφημερίδα Radikal με τίτλο «Θρίαμβος ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα», κάνει λόγο για πολύ πάνω από τις προσδοκίες την ανάδειξη του κόμματος στην εκλογική μάχη, προσθέτοντας πως σε μικρό χρονικό διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να απογειώσει τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ σε σημείο να περνά τη Νέα Δημοκρατία κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες.





Suddeutsche Zeitung: Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται πρόκληση για την Ευρώπη


«O επαναστάτης Αλέξης θριαμβεύει», γράφει η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung επισημαίνει, ωστόσο, πως «έχει ήδη ξεκινήσει την κωλοτούμπα». «Εδώ και λίγο καιρό, δεν ακούγονται πλέον οι μεγάλες υποσχέσεις πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα σκίσει τα μνημόνια, αλλά διαβεβαιώσεις πως αποκλείονται μονομερείς ενέργειες και πως οι Έλληνες δεν χρειάζεται να φοβούνται για τις καταθέσεις τους». Έτσι, εξηγεί η εφημερίδα, υπονομεύτηκε ο φόβος που καλλιεργούσε το αντίπαλο στρατόπεδο και βάρυνε περισσότερο η οργή των ψηφοφόρων, «ένα ισχυρότατο συναίσθημα που μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω».

«Τώρα, ο Τσίπρας έχει ισχυρή εντολή να ξεκινήσει κάτι με αυτόν το θυμό και η νίκη του γίνεται πρόκληση για την Ευρώπη, έστω κι αν θα πρέπει να μετριάσει τις απαιτήσεις του και να μην παραστήσει τον Ράμπο, επειδή η σοβαρότητα της κατάστασης δεν το επιτρέπει και το ξέρει» καταλήγει. 

Spiegel: Η έκβαση της κάλπης μπορεί άνετα να αναγνωριστεί ως σενάριο καταστροφής 

To γερμανικό περιοδικό «Spiegel» δεν διστάζει να υπενθυμίσει ότι, η έκβαση της κάλπης «μπορεί άνετα να αναγνωριστεί ως σενάριο καταστροφής: «Η Αθήνα δεν τηρεί πλέον τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις, και όταν τα λεφτά τελειώσουν, ο Τσίπρας σταματά μονομερώς να εξυπηρετεί το χρέος, η ΕΚΤ αρνείται να αναχρηματοδοτήσει τις ελληνικές τράπεζες, η χώρα πέφτει ξανά στην κρίση και εξαναγκάζεται σε έξοδο από το ευρώ». Ωστόσο, το περιοδικό βλέπει τον Αλέξη Τσίπρα «να έχει κερδίσει μία ευκαιρία»: «Δεν χρειάζεται να συμβεί το καταστροφικό σενάριο. Ίσως η χθεσινή ημερομηνία περάσει στην Ιστορία που θα ξεκινήσει επιτέλους η πολιτική ανανέωση της Ελλάδας και ο Τσίπρας έχει πραγματικά το θάρρος να τα "βάλει" με μεγιστάνες της ναυτιλίας και των ΜΜΕ». Στο ερώτημα περί πραγματισμού ή ριζοσπαστισμού, το περιοδικό απαντά: «Πιθανώς ο Τσίπρας είναι αρκετά έξυπνος ώστε να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες για το χρέος, αλλά να επιδιώξει λύση μέσω της διαβούλευσης με τους πιστωτές». 

FAZ: «Τώρα, ο Τσίπρας έχει την επιλογή»

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει ότι «τώρα, ο Τσίπρας έχει την επιλογή» και επίσης θέτει το ερώτημα εάν ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ «θα προχωρήσει σε συμβιβασμό με την τρόικα ή θα ρισκάρει τη χρεοκοπία». «Οι σημερινοί συσχετισμοί δυνάμεων στην Ευρώπη δεν ευνοούν τον Τσίπρα» γράφει η εφημερίδα, λέγοντας πως «ως πρωθυπουργός δεν θα βρει συντρόφους του σε καμία ευρωπαϊκή κυβέρνηση και επιπλέον η Ευρωζώνη θα μπορούσε να σχετικά καλά ένα Grexit».

«Αυτό που δεν μπορεί να παρακάμψει ο Τσίπρας είναι ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να χρειάζεται χρήματα από το εξωτερικό, είτε από την ΕΕ είτε από τις αγορές, και έτσι έχει την επιλογή μεταξύ συμβιβασμών με την τρόικα ή μίας μεγάλης χρεοκοπίας που θα βύθιζε τη χώρα ακόμη βαθύτερα στην άβυσσο» καταλήγει η εφημερίδα.

ΠΓΔΜ: «Ιστορική νίκη της Αριστεράς στην Ελλάδα»

Ο ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός Τέλμα (Telma) αναφέρθηκε στην επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για «ιστορική νίκη της Αριστεράς στην Ελλάδα». Ο σταθμός, με συνεχείς ανταποκρίσεις από την Αθήνα, αφιέρωσε τρεις ώρες από το χθεσινοβραδινό του πρόγραμμα στις ελληνικές εκλογές, μεταδίδοντας τα αποτελέσματα και τις εκτιμήσεις για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο επίσης ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός Άλφα TV (Alfa TV) αναφέρει πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο απόλυτος νικητής των χθεσινών εκλογών στην Ελλάδα και πως σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η χώρα θα αποκτήσει το νεότερο πρωθυπουργό της τα τελευταία 150 χρόνια, τον 40χρονο Αλέξη Τσίπρα. Ο σταθμός σημειώνει ακόμη ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων στην Ελλάδα επέλεξε τον ΣΥΡΙΖΑ, «αγανακτισμένη» από τα μέτρα λιτότητας των τελευταίων πέντε χρόνων, τα οποία οδήγησαν τον πληθυσμό στα όρια της απόγνωσης και στην εκτίναξη της ανεργίας. Τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων προέβησαν και σε αναλύσεις σχετικά με το εάν η επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές αλλάξει κάτι στην πολιτική της Ελλάδας σχετικά με το θέμα του ονόματος, με το σύνολο των αρθρογράφων και σχολιαστών να υποστηρίζει ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ σχηματίσει κυβέρνηση, θα συνεχίσει στην ίδια γραμμή με τις προηγούμενες κυβερνήσεις στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας τη θέση για μία σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα ισχύει έναντι όλων (erga omnes). 

ABC Aυστραλίας: Ο Τσίπρας θα περάσει στην ιστορία ως ο πρώτος αριστερός πρωθυπουργός της Ελλάδας 

Ο Αλέξης Τσίπρας, ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, θα περάσει στην ιστορία ως ο πρώτος αριστερός πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο νεότερος σε ηλικία για τα τελευταία 150 χρόνια, μεταδίδει το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό ίδρυμα της Αυστραλίας ABC σε εκτενή ανταπόκρισή του από την Αθήνα.

Στην ανταπόκριση δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ομιλία του απερχόμενου Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και κυρίως στη δήλωσή του ότι «ο λαός μίλησε» και ότι ο ίδιος «παραδίδει μία χώρα χωρίς ελλείμματα, με ασφάλεια για τον πολίτη με ισχυρά ερείσματα στον κόσμο και την περιοχή και για το καλό του τόπου αυτού εύχομαι η επόμενη κυβέρνηση αυτά τα κεκτημένα να τα διατηρήσει».

«Οι Έλληνες δελεάστηκαν από την ελπίδα που τους πρόσφερε ο κ. Τσίπρας» σημειώνεται, ενώ υπογραμμίζεται ακόμα πως και ομογενείς της Αυστραλίας εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με την ελπίδα πως «θα τερματιστεί η μονόπλευρη λιτότητα».

Σε αρκετά δημοσίευματα υπογραμμίζεται ότι η νίκη της ελληνικής Αριστεράς θα αποτελέσει πρόκληση για την Ευρωζώνη ενώ σημειώνεται πως σε χαμηλό 11ετίας υποχώρησε η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ, γεγονός το οποίο εν μέρει αποδίδεται στη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές, οι οποίες διεξήχθησαν στην Ελλάδα, καθώς το κόμμα υπόσχεται να ακυρώσει τις πολιτικές λιτότητας.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης