Τσάβες, Λούλα, Τσε Γκεβάρα… ο Αλέξης Τσίπρας

Τσάβες, Λούλα, Τσε Γκεβάρα… ο Αλέξης Τσίπρας

Τι λένε Liberation, Financial Times, Le Monde, Radical για τον πρωταγωνιστή της σημερινής εκλογικής μάχης 

Τσάβες, Λούλα, Τσε Γκεβάρα… ο Αλέξης Τσίπρας
Με αμείωτο το ενδιαφέρον ο ξένος Τύπος παρακολουθεί τα αποτελέσματα της κρίσιμης εκλογικής μάχης, εστιάζοντας στον κύριο πρωταγωνιστή των σημερινών εκλογών, τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Δημοσιεύματα από ολόκληρο τον κόσμο… ανακαλύπτουν τον 40χρονο πολιτικό, επιχειρώντας να σκιαγραφήσουν την προσωπικότητά του και τις δυνατότητες του ως πρωθυπουργό της Ελλάδας.

Με τη γαλλική Liberation να έχει στο αυριανό πρωτοσέλιδό της τη φωτογραφία του, με τίτλο «Το νέο πρόσωπο της Ευρώπης» και να αναφέρει «η μεγάλη νίκη του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει νέες προοπτικές για την Ελλάδα και στην ελπίδα για  μια  διαφορετική προσέγγιση από τις πολιτικές λιτότητας στην Ευρώπη», ο διεθνής Τύπος στρέφει το βλέμμα του στον Αλέξη Τσίπρα.

Με έναν ακόμα πιο τολμηρό τίτλο οι Financial Times διερωτώνται αν ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ θα αποδειχθεί ένας νέος Ούγκο Τσάβες ή ένας Λούλα Ντα Σίλβα.

«Ο Τσίπρας θα θέλει να θέσει σε εφαρμογή τις λιγότερο δαπανηρές προεκλογικές υποσχέσεις του, την αποκατάσταση του ηλεκτρικού ρεύματος σε φτωχά νοικοκυριά που έχει κοπεί, καθώς και τη διανομή κουπουνιών για φαγητό για άπορους», αναφέρουν οι Financial Times.
Κλείσιμο

«Το κεντρικό ερώτημα, στο οποίο δε μπορεί να δοθεί ακόμα οριστική απάντηση, είναι αν ο κύριος Τσίπρας θα αποδειχθεί μετριοπαθής όταν αναλάβει την εξουσία, θέλοντας να διακόψει τις συμφωνίες με τους πιστωτές. Για τρία χρόνια ακούστηκε σαν τον Ούγκο Τσάβες, τον πρώην πρόεδρο της Βενεζουέλας και μπαμπούλας των ΗΠΑ, και μερικές φορές σαν τον Λούλα ντα Σίλβα, τον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας, ο οποίος όσο ήταν στην εξουσία, κυβέρνησε σαν μεταρρυθμιστής παρά σαν ριζοσπάστης Αριστερός», επισημαίνει το δημοσίευμα.

Όπως εξηγούν οι Financial Times τα πράγματα ενδέχεται να λειτουργήσουν υπέρ του αν επιλέξει το δρόμο του πραγματισμού. Αν πάντως δεν είναι πραγματιστής τότε τα πράγματα δε θα λειτουργήσουν υπέρ του και οι αποφάσεις που θα πρέπει να λάβει θα είναι τρομακτικά αμήχανες. 



Η βρετανική εφημερίδα δε διστάζει να προβλέψει πως ο Τσίπρας είναι απίθανο να συνεχίσει να βρίσκεται στην εξουσία για οκτώ συνεχή χρόνια όπως ο Ανδρέας Παπανδρέου. 



Την ίδια ώρα, το ιταλικό πρακτορείο Ansa στην ισπανόφωνη του έκδοση αναφέρει πως ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο «Τσε Γκεβάρα της Ελλάδας», με στόχο να σταματήσει η πολιτική λιτότητας που έχει φθείρει τον ελληνικό λαό. 

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο ειδήσεων, τον τελευταίο καιρό ο Τσίπρας είχε υιοθετήσει μία πιο μετριοπαθή στάση, χαμηλώνοντας τους τόνους και δηλώνοντας πως επιθυμεί να διαπραγματευτεί με τους πιστωτές. 



Βέβαια, προσθέτει ότι οι επικριτές του υποστηρίζουν πως κάνει ό,τι κάνει για να ρίξει στάχτη στα μάτια των πολιτών και ισχυρίζονται πως οι υποσχέσεις του δεν είναι ρεαλιστικές, καθώς οι «συνταγές» θα μπορούσαν να αναστείλουν την οικονομική ανάπτυξη. 

Η γαλλική Le Monde με τίτλο της γράφει «Αλέξης  Τσίπρας, ο μετεωρίτης» και κάνοντας μία αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν, όταν ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ απελευθέρωσε ένα λευκό περιστέρι που συμβολίζει το Άγιο Πνεύμα κατά τον αγιασμό των υδάτων για τα Θεοφάνεια, στο λιμάνι του Πειραιά.

Η γαλλική εφημερίδα, θέτει σε αντιπαραβολή το γεγονός ότι το περιστέρι αποτελεί σύμβολο θρησκείας, τη στιγμή που ένας «πρώην ακτιβιστής που δεν έχει καν βαπτίσει τα παιδιά του, γεγονός που αποτελεί ζήτημα ταμπού για την ελληνική κοινωνία, φαίνεται να πείθει τους Έλληνες».



Παράλληλα, η βέλγικη εφημερίδα De Tijd με τίτλο της «Αλέξης Τσίπρας σύμπτωμα ή φάρμακο της οικονομικής κρίσης», εξηγεί πως ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αποδείξει όσα δεσμεύτηκε γιατί διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος για περαιτέρω εξαθλίωση. 



Από την άλλη η τουρκική εφημερίδα Radikal με τίτλο «Θρίαμβος ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα», κάνει λόγο για πολύ πάνω από τις προσδοκίες την ανάδειξη του κόμματος στην εκλογική μάχη, προσθέτοντας πως σε μικρό χρονικό διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να απογειώσει τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ σε σημείο να περνά τη Νέα Δημοκρατία κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες.





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης