Στο όριο των «151» οι έδρες του ΣΥΡΙΖΑ

Στο όριο των «151» οι έδρες του ΣΥΡΙΖΑ

Με τα εκτός Βουλής κόμματα στο 8,7%, για να υπάρξει αυτοδυναμία, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ξεπεράσει το 37%, προκειμένου να σχηματίσει μονοκομματική κυβέρνηση.

Στο όριο των «151» οι έδρες του ΣΥΡΙΖΑ
Αγγίζει την αυτοδυναμία ο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα την κατακτήσει, καθώς με βάση τις τελικές εκτιμήσεις των exit polls, που προβλέπουν επτακομματική σύνθεση της επόμενης Βουλής, ο νικητής των εκλογών αναμένεται να καταλάβει από 148 έως 154 έδρες.
   
Τούτου δοθέντος, αν επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη και το ποσοστό του κόμματος του κ. Αλέξη Τσίπρα κινηθεί περί το 37% (ως μέση τιμή μεταξύ του 36% και του 38%), το πιθανότερο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαθέτει στην επόμενη Βουλή οριακά αυτοδύναμη πλειοψηφία 151 βουλευτών.
   
Η επίτευξη ή μη της αυτοδυναμίας παραμένει το μεγάλο ζητούμενο της κάλπης και, ενδεχομένως, η απάντηση στο σχετικό ερώτημα δεν πρόκειται να δοθεί προτού να καταμετρηθούν το σύνολο των ψήφων.

Κλείσιμο
Η εικόνα από τα πρώτα exit polls  
   
Όπως από νωρίς επισήμανε το protothema.gr, ο ΣΥΡΙΖΑ θα «κλειδώσει» την αυτοδυναμία, εάν δεν υπερβεί τελικώς το 3% το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και αν συνολικά τα κόμματα που δεν θα μπουν στη Βουλή συγκεντρώσουν ποσοστό της τάξης του 9%.
   
Αντιθέτως, αν το κόμμα Παπανδρέου καταφέρει να υπερβεί το «πλαφόν», τότε, με το ίδιο ποσοστό, δηλαδή με 37,5%, η πιθανή κοινοβουλευτική δύναμη για τον ΣΥΡΙΖΑ θα κυμανθεί μεταξύ 149 και 150.
   
Με το ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ. εκτός Βουλής, η ΝΔ θα εκλέξει 68 βουλευτές, η Χρυσή Αυγή 21 έδρες, το Ποτάμι 18 με 19 έδρες, το ΚΚΕ 15, το ΠΑΣΟΚ 13 και οι ΑΝ.ΕΛ. 11.
    
Πιο αναλυτικά, με βάση το εύρος της αρχικής εκτίμησης του κοινού exit polls, η κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων υπολογίζεται ως εξής:

*ΣΥΡΙΖΑ από 146 μέχρι 158 έδρες.
*ΝΔ από 65 μέχρι 75 έδρες.
*Χρυσή Αυγή από 17 έως 22
*Ποτάμι από 17 έως 22.
*ΚΚΕ από 13 έως 16.
*ΠΑΣΟΚ από 12 έως 15.
*ΑΝ.ΕΛ. από 10 έως 13.
*ΚΙΔΗΣΟ από μηδέν έως οκτώ έδρες. 
          





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης