Σταύρος Θεοδωράκης: Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών τη Δευτέρα

Σταύρος Θεοδωράκης: Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών τη Δευτέρα

Τι θα ζητήσει το βράδυ της Κυριακής μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων - «Θα προφυλάξουμε τη χώρα και θα αλλάξουμε τη ζωή μας»

Σταύρος Θεοδωράκης: Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών τη Δευτέρα
Το χαρτί της συναίνεσης και της εθνικής συνεννόησης είναι αποφασισμένος να ρίξει στο πολιτικό τραπέζι ήδη από το βράδυ της Κυριακής των εκλογών ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης, θεωρώντας ότι οι οικονομικές συνθήκες για τη χώρα δεν επιτρέπουν καθυστερήσεις και πανηγυρισμούς.

Σύμφωνα με στενούς του συνεργάτες, το βράδυ της Κυριακής και αμέσως μετά την πρώτη εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος (αναμένεται στις 9 μ.μ.) θα ζητήσει από τον αρχηγό του πρώτου κόμματος να συγκαλέσει σύσκεψη όλων των πολιτικών αρχηγών των δημοκρατικών κομμάτων που κέρδισαν την είσοδό τους στη Βουλή.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι ο επικεφαλής του Ποταμιού επισήμανε στις κλειστές συσκέψεις πως «η νέα εποχή ξεκινά από το βράδυ της Κυριακής. Στις 10 το βράδυ της ίδιας ημέρας, όταν και θα έχουμε μια ασφαλή εικόνα για τα εκλογικά αποτελέσματα, θα πρέπει να γίνει η πρώτη σύσκεψη πολιτικών αρχηγών με πρωτοβουλία του αρχηγού του πρώτου κόμματος. Την Κυριακή το βράδυ δεν θα είναι ώρα για πανηγύρια αλλά για συγκεκριμένες συζητήσεις και αποφάσεις». 

Σε αυτό συνηγορεί και η αποκλειστική δήλωση του κ. Θεοδωράκη στο «ΘΕΜΑ», με την οποία ξεκαθαρίζει ότι ανεξαρτήτως αποτελέσματος μόνη και άμεση προτεραιότητα για το Ποτάμι είναι να κυβερνηθεί η χώρα. «Τη Δευτέρα, ό,τι ποσοστό και να έχουμε, δεν θα ξεκινήσουμε νέο προεκλογικό αγώνα. Τη Δευτέρα προσπαθούμε να προφυλάξουμε τη χώρα και να αλλάξουμε τη ζωή μας», μας λέει χαρακτηριστικά λίγες ώρες πριν από το άνοιγμα της κάλπης. 

Κλείσιμο
Δύο εθνικές επιδιώξεις
 
Σε κάθε περίπτωση, την επομένη των εκλογών ο κ. Θεοδωράκης θα επιχειρήσει να γίνει ρυθμιστής δύο βασικών εθνικών επιδιώξεων και ενός θεσμικού στόχου. Η πρώτη αφορά τον σχηματισμό κυβέρνησης σε ενδεχόμενη μη αυτοδυναμία. 

Ο ίδιος ήδη έχει οριοθετήσει τις δικές του κόκκινες γραμμές με τις οποίες θα προσέλθει στις συζητήσεις των διερευνητικών επαφών, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι «το Ποτάμι δεν είναι δεκανίκι, έχει πρόσωπα, έχει λύσεις, έχει προτεραιότητες και η στήριξή του σε μια κυβέρνηση εξαρτάται κυρίως από τις προτεραιότητες της άλλης πλευράς». Τα βασικά σημεία που αποτελούν αδιαπραγμάτευτους όρους προβλέπουν: «Α) Μια νέα συμφωνία με την Ευρώπη για να συνεχιστεί χωρίς εμπόδια η χρηματοδότησή μας. Δεν θα διακινδυνεύσουμε την έξοδό μας από την Ευρωζώνη με μονομερείς ενέργειες. Β) Κοινωνικό κράτος, ενίσχυση της προσχολικής παιδείας και ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα στις πραγματικά φτωχές οικογένειες. Γ) Δουλειές που σημαίνει προσέλκυση επενδύσεων, φορολογική αναπτυξιακή μεταρρύθμιση και εξαγωγές. Δ) Δικαιοσύνη και ισονομία και σύγκρουση με συντεχνίες και συμφέροντα που λυμαίνονται το κράτος. Ε) Αποτίναξη του κομματικού ζυγού από το Δημόσιο».
 
Οι 3+1 προτάσεις για τη διαπραγμάτευση

Ο δεύτερος και κρισιμότερος στόχος αφορά στη συγκρότηση εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης με τους εταίρους. Ο κ. Θεοδωράκης θα προτείνει στον νέο πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλίες για:

- Συγκρότηση εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης με τη συμμετοχή τουλάχιστον του 51% των κοινοβουλευτικών δυνάμεων με ευρωπαϊκό προσανατολισμό.

- Να δοθεί από τους εταίρους παράταση 2-3 εβδομάδων για την ολοκλήρωση του προγράμματος προκειμένου να επανακαθοριστεί η διαπραγματευτική θέση της χώρας.

- Να αλλάξουν ορισμένες από τις 19 εναπομείνασες υποχρεώσεις της Ελλάδας που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση των 7,2 δισ. ευρώ. Ο ίδιος δηλώνει ότι διαφωνεί με το θέμα των ομαδικών απολύσεων, με το lock out και τη συζήτηση για τον συνδικαλιστικό νόμο. Συμφωνεί, από την άλλη, με την επιτήρηση των οικονομικών των υπουργείων, με τα ζητήματα των ανεξάρτητων αρχών και την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. 

- Εκτιμά ότι με ενιαίο εθνικό μέτωπο θα ανακτηθεί η εμπιστοσύνη της χώρας στο ευρωπαϊκό τραπέζι και θα ενισχυθούν οι θέσεις της χώρας για την ελάφρυνση του χρέους. Ο ίδιος προτείνει να ζητηθεί μείωσή του στο 2% και στόχος για ετήσια πλεονάσματα από 4,5%, που είναι σήμερα, ώστε να διοχετευτεί ρευστό στην πραγματική οικονομία και την ανάπτυξη. Να υπάρξει επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους με παράλληλη μείωση των επιτοκίων ή, όπως λέει ο ίδιος, με «περίοδο χάριτος ώστε να “χαθεί” (σ.σ.: δημοσιογραφικός όρος) το χρέος στο μέλλον. Αυτές οι συζητήσεις που λένε ότι θα πάμε και με το πιστόλι στον κρόταφο θα τους πούμε “πρώτα κόψτε μας το χρέος και μετά όλα τα άλλα” είναι πάρα πολύ επικίνδυνες». 

Τέλος, καλεί όλες τις κοινοβουλευτικές δυνάμεις να μη συνδράμουν στον περαιτέρω εξευτελισμό του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας και να συνδράμουν προκειμένου να εκλεγεί στην επόμενη Βουλή με 180 ψήφους. Ο ίδιος ζητά το προτεινόμενο πρόσωπο να μη φέρει έντονο κομματικό πρόσημο. Στο παρελθόν, δε, πρότεινε τους Νίκο Αλιβιζάτο, Σταύρο Τσακυράκη, Τάσο Γιαννίτση και Γιάννη Μπουτάρη για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης