Ξένα ΜΜΕ: Οι Έλληνες πολίτες δεν περιμένουν θαύματα

Ξένα ΜΜΕ: Οι Έλληνες πολίτες δεν περιμένουν θαύματα

Η κρίση και η ανεργία οδήγησαν τους Έλληνες να στρέψουν αλλού το βλέμμα τους - Τι φοβάται η Ευρώπη - Η ύφεση εύφορο έδαφος για την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ

Ξένα ΜΜΕ: Οι Έλληνες πολίτες δεν περιμένουν θαύματα
Λίγες ώρες πριν την κρίσιμη εκλογική μάχη όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Ελλάδα, με δεκάδες δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου να αναφέρονται εκτενώς στις πολιτικές εξελίξεις, αλλά και προσπαθώντας να δώσουν μία ερμηνεία για την άνοδο μικρότερων κομμάτων αλλά και την καθίζηση άλλοτε ισχυρών κομμάτων. 

Από την La Stampa, στον Guardian μέχρι το CNBC, το Spiegel και τον Independent, ο διεθνής Τύπος παρακολουθεί με αγωνία το πολιτικό κλίμα, στρέφοντας το βλέμμα στην οικονομία της χώρας και κυρίως σε αυτήν της Ευρώπης.  

Κλείσιμο


«Αστάθεια και αδύναμη κυβέρνηση. Αυτό φοβάται η ΕΕ», αναφέρει η ιταλική εφημερίδα
La Stampa, σε εκτενές ρεπορτάζ για την αυριανή κρίσιμη εκλογική μάχη.

Με αναφορά στις δηλώσεις του επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος τόνισε πως οι Έλληνες πολίτες θα αποφασίσουν και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα σεβαστεί την απόφασή τους, το δημοσίευμα επισημαίνει πως οι Βρυξέλλες τρέμουν την πολιτική αστάθεια την επομένη των εκλογών.



«Ακόμα και αν ΣΥΡΙΖΑ βγει νικητής, δε σημαίνει ότι θα έχει την αυτοδυναμία. Οι Βρυξέλλες, τρέμουν την αστάθεια, την απουσία ενός καπετάνιου, μία νέα, μακρά και έντονη προεκλογική καμπάνια για μία νέα προσφυγή στις κάλπες», αναφέρει το ιταλικό δημοσίευμα. 

Την ίδια ώρα στο γερμανικό Der Spiegel, ο διευθυντής του βελγικού think tank, Ceps, Ντάνιελ Γκρος, αναφέρει πως κανείς δε θέλει να δει την Ελλάδα εκτός ευρώ, ούτε η Γερμανία, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Μπρίγκελ, Ζολτ Ντάρβας, επισημαίνει πως θα είναι δύσκολο για τον Αλέξη Τσίπρα να συμφωνήσει επί του περιεχομένου στα ζητήματα που θα θέσει η Τρόικα, ωστόσο, τονίζει πως αμφότερες οι πλευρές έχουν αρκετά καλούς λόγους για να συμφωνήσουν στις μεταρρυθμίσεις.

«Η Ελλάδα ψηφίζει, η Ευρώπη αγωνιά», γράφει στο πρωτοσέλιδο της η Süddeutsche Zeitung. Η εφημερίδα σημειώνει στον υπότιτλο: «Σε περίπτωση νίκης του ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει ότι μπορεί για να χαλαρώσει την πολιτική λιτότητας. Βρυξέλλες και Βερολίνο θα προβάλλουν αντίσταση. Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στο ευρώ;».

Η δεύτερη σελίδας της εφημερίδας του Μονάχου φιλοξενεί εκτενές άρθρο για τον προεκλογικό αγώνα και τα μετεκλογικά σενάρια με τίτλο: «Η κληρονομιά των Ελλήνων». Στο υπότιτλο γράφει: «Όλα δείχνουν προς μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχουν ωστόσο φόβοι ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα θέσει σε κίνδυνο όσα έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα».

Η Tageszeitung του Βερολίνο σημειώνει σε σχόλιό της: «Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι μια στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ είναι προς το συμφέρον τους. Διότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι η τελευταία ελπίδα για να διατηρηθεί μια δημοκρατική Ελλάδα. Σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ αποτύχει να ανακουφίσει τη χώρα από τις επιπτώσεις της κρίσης, πολλοί Έλληνες θα απελπιστούν τόσο που θα στραφούν στην ακροδεξιά ή ακόμα και τους φασίστες».



«Η Ευρώπη με κομμένη την ανάσα εξαιτίας του ΣΥΡΙΖΑ. Κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα ο συμβιβασμός για το χρέος», είναι ο τίτλος της ιταλικής La Repubblica.

Με αναφορά στην κοινή παρουσία του Αλέξη Τσίπρα με τον επικεφαλής του κινήματος Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, κατά την προεκλογική συγκέντρωση στην Ομόνοια, η ιταλική εφημερίδα αναφέρει: «Ο Τσίπρας έκλεισε την ομιλία του με μία τελευταία υπόσχεση “θα διασφαλίσουμε τις τραπεζικές καταθέσεις”. Δεν θα είναι εύκολο να τηρήσει την υπόσχεσή του», επισημαίνοντας την υπαγωγή στον ELA τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Το δημοσίευμα κάνει λόγο για «αιμορραγία» των τραπεζών, καθώς τις τελευταίες ημέρες, όπως εξηγεί, όσοι έχουν καταθέσεις προτιμούν να τις αποσύρουν ή να τις μεταφέρουν στο εξωτερικό.
«Πολλοί φοβούνται ότι η Ελλάδα σύντομα θα αναγκαστεί να τυπώσει χρήμα μόνη της ώστε τα ATM να παραμείνουν γεμάτα με χαρτονομίσματα και για να αποπληρώσει τους μισθούς του Δημοσίου», αναφέρει η ιταλική εφημερίδα.

«Με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, να προειδοποιεί για οικονομική καταστροφή αν ο ΣΥΡΙΖΑ υπερισχύσει και την Ευρώπη να παρακολουθεί νευρικά, η συντομότερη προεκλογική καμπάνια της μεταπολίτευσης στην Ελλάδα, ολοκληρώθηκε», γράφει ο βρετανικός Guardian.

Στο δημοσίευμά του εξηγεί πως ο «εκρηκτικός» επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ηγήθηκε της ανόδου του κόμματος από το περιθώριο της ελληνικής πολιτικής ζωής, με την υπόσχεση για «ιστορική αλλαγή».



Βέβαια, όπως εξηγεί η βρετανική εφημερίδα η λιτότητα αποτέλεσε εύφορο έδαφος για να ενισχυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς «μεγάλη μερίδα του λαού ένιωσε ότι στεκόταν στην άκρη του γκρεμού».

Μάλιστα, επισημαίνει πως οι Έλληνες πολίτες «καμμένοι από τις υποσχέσεις των πολιτικών στο παρελθόν, δεν περιμένουν θαύματα. Αλλά έφτασαν στο τέλος του δρόμου και λαχταρούν κάτι καινούριο».



Την ίδια ώρα, η γαλλική Libération αναφέρει ότι «μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα αναγκάσει πολλούς αρμόδιους στην ΕΕ να σκεφτούν».

Όπως τονίζει η σκληρή αντιμετώπιση της Ελλάδας από την τρόικα, που οδήγησε σε μια χωρίς προηγούμενο απώλεια αγοραστικής δύναμη και μαζική ανεργία, δεν θα μπορούσε να μείνει χωρίς λαϊκή αντίδραση». Ωστόσο, η γαλλική εφημερίδα δεν θεωρεί πιθανό η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ να οδηγήσει σε λαϊκή εξέγερση.

«Όσο πλησιάζει στην εξουσία, το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα ρίχνει όλο και περισσότερο νερό στο κρασί του. Αυτό που ενδεχομένως θα γίνει είναι μια συνετή επαναδιαπραγμάτευση του χρέους καθώς και μια προσεκτική ενίσχυση της κατανάλωσης, που είναι απολύτως απαραίτητη» σημειώνει.

Από την άλλη, το αμερικανικό δίκτυο CNBC σε δημοσίευμά του αναφέρει πως ακόμα και αν χάσει η Νέα Δημοκρατία και κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα αποτελέσει καταστροφή για την ΕΕ.

«Ένα ενδεχόμενο Grexit θα επηρεάσει το ευρώ, αλλά δια νόμου δεν προβλέπεται έξοδος. Προς το παρόν δεν υπάρχουν άλλοι υποψήφιοι για έξοδο, επομένως η κρίση θα περιοριστεί. Αν εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν δύο μονοπάτια για ένα Grexit, το ένα βασίζεται στο δημοσιονομικό έλλειμμα και το άλλο σε μία αποτυχία επαναδιαπραγμάτευσης χρέους.

Την ίδια ώρα, η Washington Post τονίζει «Η Ελλάδα πάει στις κάλπες και η Ευρώπη κρατάει την ανάσα της», μεταφέροντας το κλίμα που επικρατεί στη χώρα λίγες ώρες πριν την κρίσιμη εκλογική μάχη.



«Η Νέα Δημοκρατία παρουσιάζεται ως η υπεύθυνη δύναμη με κεντρικό σύνθημα “λέμε την αλήθεια, εγγυόμαστε το μέλλον”». Η ΝΔ καλλιέργησε την εικόνα της κυβέρνησης που τακτοποιεί τα πράγματα και έπαιξε πάνω στην αβεβαιότητα και τους πιθανούς κινδύνους μίας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Η στρατηγική, παρ'όλα αυτά, δεν ήταν αρκετά εστιασμένη και αμφιταλαντεύεται ανάμεσα σε διαφορετικές τακτικές», αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα.

Μάλιστα, το δημοσίευμα επισημαίνει πως ο επικεφαλής της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, γύρω από τον οποίο επικεντρώθηκε η προεκλογική καμπάνια, απέφυγε να πραγματοποιήσει debate με τον Αλέξη Τσίπρα. 



Με τίτλο «Ο τελευταίος σταθμός της ελληνικής άρχουσας τάξης», ο βρετανικός Independent εξηγεί ότι σε μία προσπάθεια της ΝΔ να τακτοποιήσει το οικονομικό χάος, ακολούθησε πρακτικές αυστηρής λιτότητας. Ακριβώς στα μέτρα που ελήφθησαν βλέπει η βρετανική εφημερίδα την απόφαση πολλών ψηφοφόρων να στρέψουν το βλέμμα τους στον ΣΥΡΙΖΑ.«Έπειτα από επτά χρόνια ύφεσης και διευρυμένης ανεργίας, η οικονομία της Ελλάδας αρχίζει επιτέλους να δείχνει σημάδια ανάκαμψης», αναφέρει το δημοσίευμα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης