Γκάλοπ: Οι αναποφάσιστοι περιπλέκουν τον «γρίφο» της κάλπης

Γκάλοπ: Οι αναποφάσιστοι περιπλέκουν τον «γρίφο» της κάλπης

Το πρώτο δημοσκοπικό «κύμα» της προεκλογικής περιόδου δείχνει: Ψαλιδισμένο προβάδισμα από 2% έως 3,3% υπέρ ΣΥΡΙΖΑ - Μάχη τεσσάρων κομμάτων για την 3η θέση - Εκτός Βουλής Γ. Παπανδρέου και Π. Καμμένο

Γκάλοπ: Οι αναποφάσιστοι περιπλέκουν τον «γρίφο» της κάλπης
Το ιδιαιτέρως υψηλό ποσοστό των αναποφάσιστων, που δύο εβδομάδες και τρεις μέρες πριν από τις κάλπες της 25ης Ιανουαρίου παραμένει διψήφιο, περιπλέκει τον «γρίφο» για την τελική σειρά κατάταξης των κομμάτων τόσο στην κορυφή, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί το προβάδισμα, το οποίο «ψαλιδίζει» η ΝΔ, αλλά και στις χαμηλότερες θέσεις, όπου δίνεται σκληρή μάχη από τέσσερα κόμματα (Ποτάμι, ΧΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ) για την τρίτη θέση, αλλά και από δύο (ΚΙΔΗΣΟ και ΑΝ.ΕΛ.) για το «εισιτήριο» του 3% που οδηγεί στην επόμενη Βουλή. 

Στο δημοσκοπικό «κύμα» των δημοσκοπήσεων μετά τις γιορτές και την έναρξη της προεκλογικής περιόδου η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα φαίνεται να μειώνεται ελαφρώς, χωρίς, όμως, να απειλείται η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία, σύμφωνα με την εταιρία Alco, είναι στο 3,3%, η GPO τη βρίσκει στο 3,2% και η Interview την υπολογίζει στο 2%.

Και στις τρεις έρευνες, που είδαν το φως της δημοσιότητας την Τετάρτη, η πρόθεση της ψήφου των πολιτών δείχνει ότι δύσκολα θα επιτευχθεί μονοκομματική αυτοδυναμία, ενώ η επόμενη Βουλή θα είναι επτακομματική, αφού από τα μέχρι τώρα δεδομένα κινδυνεύουν να μείνουν εκτός Βουλής τόσο οι ΑΝ.ΕΛ. όσο και το νεοσύστατο ΚΙΔΗΣΟ του κ. Γιώργου Παπανδρέου.

Κλείσιμο
Ειδικότερα, στη δημοσκόπηση της GPΟ, για λογαριασμό του MEGA, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 28,5% (28% τον Δεκέμβριο) και η Νέα Δημοκρατία 25,3% (23,1% τον Δεκέμβριο) και συγκριτικά με την προηγούμενη έρευνα η διαφορά των δύο κομμάτων περιορίζεται στο 3,2% από 4,9% που ήταν τον προηγούμενο μήνα.

Στην ίδια έρευνα, το 13,1% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν έχει αποφασίσει, ενώ τα ποσοστά στην πρόθεση ψήφου για τα άλλα κόμματα είναι: Ποτάμι 5,8%, ΚΚΕ 5,7%, Χρυσή Αυγή 5,4%, ΠΑΣΟΚ 5%, ΑΝΕΛ 2,7%, Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών 2,6%, ΛΑΟΣ 2%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1%, άλλο κόμμα 2%.

Οριακή μείωση παρουσιάζει η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα και στη δημοσκόπηση της Alco για το «Ποντίκι», που στην πρόθεση ψήφου είναι στις τρεις εκατοστιαίες μονάδες και μα αναγωγή επί των εγκύρων, δηλαδή χωρίς τα λευκά και την πρόθεση για αποχή, φθάνει στο 3,3%. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 33,8% και η ΝΔ στο 30,5%, ενώ τρίτο κόμμα είναι το Ποτάμι με 4,5%. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 4,4%, το ΚΚΕ με 4,1% και το ΠΑΣΟΚ με 3,9%. Εκτός Βουλής εμφανίζονται το ΚΙΔΗΣΟ με 2,7% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 2,4%, ενώ άλλο κόμμα επιλέγει το 3,4% και οι αναποφάσιστοι φθάνουν 10,3%.

Στην έρευνα της εταιρίας Interview για τη Βεργίνα TV η δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ υπολογίζεται στο 27,1% της ΝΔ στο 25,1%. Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται Το Ποτάμι με 6,3% και ακολουθούν η Χ.Α. με 5,7%, το ΚΚΕ με 4,6% και το ΠΑΣΟΚ με 3,6%. Το νέο κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου λαμβάνει 2,1%, οι ΑΝΕΛ με 1,7% και η ΔΗΜΑΡ 0,2%.

Στη δημοσκόπηση της Interview, το 53% των ερωτηθέντων δεν εμπιστεύεται ως ρεαλιστικό το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ούτε βλέπει ρεαλιστική τη θέση του για τέλος της λιτότητας και των μνημονίων σε ποσοστό 59%. 

Υπεροχή Σαμαρά, αλλά η παράσταση νίκης υπέρ ΣΥΡΙΖΑ 

Επίσης, ο Αντώνης Σαμαράς παραμένει καταλληλότερος για πρωθυπουργός σε ποσοστό 41% έναντι 29% που προτιμούν τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ το 41% ακόμη των πολιτών που πήραν μέρος στη δημοσκόπηση εκτιμούν πως ο νυν πρωθυπουργός μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερα με τους δανειστές μας. 

Αντιστοίχως, στην έρευνα της GPO, ο κ. Σαμαράς προηγείται στην καταλληλόλητα για την πρωθυπουργία με 40,3%, έναντι του 34,9% που συγκεντρώνει ο κ. Αλέξης Τσίπρας. Επίσης, στην ίδια δημοσκόπηση, το 75,7% απαντά ότι πρέπει πάση θυσία να μείνουμε στο ευρώ, με το 22,3% να έχει την αντίθετη άποψη.

Στην παράσταση νίκης, τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την έρευνα της Alco, θεωρείται ως ο επικρατέστερος νικητής της κάλπης από το 59%, έναντι του 20% που πιστεύει σε νίκη της ΝΔ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης