Μονομαχία Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ με τη διαφορά να μειώνεται στο 3,3%

Μονομαχία Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ με τη διαφορά να μειώνεται στο 3,3%

Αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση με κυρίαρχο τον δικομματισμό δείχνει το τελευταίο γκάλοπ πριν από την κρίσιμη τρίτη ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή, με τα δύο μεγάλα κόμματα να ενισχύουν την επιρροή τους

Μονομαχία Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ με τη διαφορά να μειώνεται στο 3,3%
Ενδυνάμωση του δικομματισμού και περαιτέρω μείωση της διαφοράς ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία επιφέρουν οι τελευταίες πυκνές πολιτικές εξελίξεις. Σε συνδυασμό με τη διατήρηση της υπεροχής του αρχηγικού προφίλ του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, προοιωνίζεται μια αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση, εφόσον στηθούν εντέλει πρόωρες κάλπες, τις οποίες οι πολίτες εξακολουθούν να μη θέλουν.

Στο νέο σκηνικό που διαμορφώνεται τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, σύμφωνα με τα ευρήματα της τελευταίας έρευνας που διενήργησε η εταιρεία Alco για λογαριασμό του «ΘΕΜΑτος», ενισχύουν την εκλογική επιρροή τους, συγκεντρώνοντας το διαχρονικά υψηλότερο δημοσκοπικό άθροισμα, την ίδια στιγμή που σχεδόν όλα τα υπόλοιπα κόμματα συμπιέζονται. 
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και την παραμονή των ευρωεκλογών τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, σε αντίστοιχη έρευνα της Alco, συγκέντρωναν αθροιστικά το 45% στην πρόθεση ψήφου των πολιτών, ενώ στην παρούσα φάση φτάνουν στο 53,3%, που με αναγωγή επί των εγκύρων υπολογίζεται στο 57%.

Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι στους υπολογισμούς αυτούς περιέχεται και ποσοστό της τάξης του 13,4% που είναι οι αναποφάσιστοι, είναι πολύ πιθανό τα δύο κόμματα στις επόμενες εκλογές να ξεπεράσουν το 65% και να πλησιάσουν το 70%, όταν στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, τον Ιούνιο του 2012, είχαν βρεθεί στο 56,55% (29,66% Ν.Δ., 26,89% ΣΥΡΙΖΑ), ενώ στις ευρωεκλογές του περασμένου Μαΐου υποχώρησαν στο 49,29% (26,57% ΣΥΡΙΖΑ, 22,72% Ν.Δ.).        

Στην έρευνα της Alco, η οποία έγινε το διάστημα από 18 έως 22 Δεκεμβρίου, δηλαδή αμέσως μετά την άκαρπη πρώτη ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή και ενώ κυριαρχούσε στην επικαιρότητα η υπόθεση Χαϊκάλη, η δύναμη της Νέας Δημοκρατίας αυξήθηκε σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας (9-12 Δεκεμβρίου) κατά μία εκατοστιαία μονάδα. Η πρόθεση ψήφου για το μεγαλύτερο κόμμα της σημερινής Βουλής ανέβηκε από το 24% στο 25%, ψαλιδίζοντας ακόμη περισσότερο τη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος παρουσίασε επίσης άνοδο κατά 0,7%, φτάνοντας από το 27,6% στο 28,3%. 

Κλείσιμο


Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διατηρεί το προβάδισμα που απέσπασε ήδη από τον περασμένο Απρίλιο και το οποίο διευρυνόταν τους προηγούμενους μήνες, αλλά πλέον βαίνει μειούμενο, με αποτέλεσμα η διαφορά που χωρίζει τα δύο κόμματα να βρίσκεται πλέον στο 3,3% από 4,8% που ήταν στις αρχές Δεκεμβρίου και πριν από την εκκίνηση των διαδικασιών εκλογής Προέδρου.



Στη μείωση της ψαλίδας σημαντικό ρόλο φαίνεται να παίζει η ισχυρή αρχηγική εικόνα που εξακολουθεί να έχει στην κοινή γνώμη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος προηγείται κατά 7 μονάδες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα στην ερώτηση «ποιον εμπιστεύεστε περισσότερο ως πρωθυπουργό». Ο κ. Σαμαράς συγκεντρώνει το 36% (από 37%) και ο κ. Τσίπρας φτάνει στο 29% (από 25%). Σαφή υπεροχή διατηρεί ο νυν πρωθυπουργός και στο ερώτημα «ποιος μπορεί να κλείσει καλύτερα τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές», καθώς το 35% θεωρεί ότι αυτό θα το κάνει ο κ. Σαμαράς έναντι του 26% που απαντά τον κ. Τσίπρα. 



Οι εκλογές 

Θετικά για τις επιδιώξεις της κυβερνητικής παράταξης λειτουργεί το γεγονός ότι η πλειοψηφία της κοινής γνώμης εξακολουθεί να είναι αρνητική στην προοπτική των πρόωρων εκλογών. Το 56% (από 54% στην προηγούμενη έρευνα) των ερωτηθέντων πιστεύει ότι είναι καλύτερο για τη χώρα να εκλεγεί Πρόεδρος από την παρούσα Βουλή, ενώ το 39% (από 37% που ήταν προ δύο εβδομάδων) έχει την άποψη ότι πρέπει να προκηρυχθούν εκλογές. Πλειοψηφικά υπέρ της παράτασης του βίου της Βουλής τάσσονται οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. (92%), της ΔΗΜ.ΑΡ. (70%) και του ΠΑΣΟΚ (69%), ενώ τις εκλογές προτιμά η πλειοψηφία όσων στις προηγούμενες εκλογές ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ (81%), ΚΚΕ (71%), Χρυσή Αυγή (57%) και ΑΝ.ΕΛ. (56%).  



Η μάχη για την τρίτη θέση 

Η δικομματική ενίσχυση φαίνεται να συμπιέζει τα υπόλοιπα κόμματα και όλα δείχνουν ότι θα δοθεί σκληρή μάχη για την κατάκτηση της τρίτης θέσης, την οποία διεκδικούν η Χρυσή Αυγή, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και το ΚΚΕ, ενώ το τοπίο θα γίνει πιο ασαφές όταν μπει στο εκλογικό παιχνίδι και το κόμμα που ετοιμάζεται να συγκροτήσει ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Με βάση τα ευρήματα της Alco, στην παρούσα φάση τρίτο κόμμα είναι η Χρυσή Αυγή με 5,2% (-0,4%), που συγκρατεί το 73% όσων την ψήφισαν το 2012. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 4,6% (-0,4%), που έχει απολέσει το 62% των προηγούμενων ψηφοφόρων του, το Ποτάμι με 4,4% (+0,3%) και το ΚΚΕ με 4,2% (-0,2%), που έχει συσπείρωση της τάξης του 79%. Οριακά στο 3% (+0,1%) βρίσκονται οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, η συσπείρωση των οποίων είναι στο 38%, ενώ από τα υπόλοιπα κόμματα μόνο οι Οικολόγοι φτάνουν στο 1,1% και όλοι οι υπόλοιποι (ΔΗΜ.ΑΡ., ΛΑΟΣ κ.λπ.) βρίσκονται κάτω από το 1% και περιλαμβάνονται στο ποσοστό 5,1% στο οποίο φτάνουν όσοι προτιμούν «άλλο κόμμα». Στο 2,3% ανέρχεται η πρόθεση για λευκό ψηφοδέλτιο, ενώ στο 4,2% φτάνουν όσοι προτίθενται να απόσχουν από τις κάλπες και στο 12,6% όσοι δηλώνουν αναποφάσιστοι.

Με αναγωγή επί των εγκύρων η δύναμη των κομμάτων υπολογίζεται ως εξής: ΣΥΡΙΖΑ 30,3% (ποσοστό που με αναλογική κατανομή των αναποφάσιστων μπορεί να του αποφέρει 144 έδρες), Ν.Δ. 26,7% (με πιθανούς 83 βουλευτές), Χ.Α. 5,6% (18 έδρες), ΠΑΣΟΚ 4,9% (16 έδρες), Ποτάμι 4,7% (15 έδρες), ΚΚΕ 4,5% (14 έδρες), ΑΝ.ΕΛ. 3,2% (10 έδρες), άλλο κόμμα 5,5%, Οικολόγοι 1,2% και αναποφάσιστοι 13,4%.

Υπό αυτά τα δεδομένα, η κούρσα των επόμενων εκλογών μοιάζει ακόμη ανοιχτή, καθώς τα δύο μεγαλύτερα κόμματα φαίνεται να έχουν ανοδικά περιθώρια, αφού παρουσιάζουν χαμηλή συσπείρωση των οπαδών τους, με τον ΣΥΡΙΖΑ να συγκρατεί το 82% όσων τον ψήφισαν τον Ιούνιο του 2012 και τη Ν.Δ. το 76%, ποσοστό που δίνει ελπίδες στο κυβερνών κόμμα ακόμη και να ανατρέψει το προβάδισμα εφόσον καταφέρει να επαναπατρίσει το 8,4% των παλαιότερων οπαδών της οι οποίοι έχουν στραφεί στον ΣΥΡΙΖΑ και το 7% που δηλώνουν αναποφάσιστοι.



Τρεις στους τέσσερις ψηφοφόρους ΠΑΣΟΚ λένε «όχι» σε κόμμα Παπανδρέου

Με αβέβαιο ακόμη τον ακριβή χρόνο των εκλογών, το τοπίο περιπλέκεται και από το ενδεχόμενο εμφάνισης νέου κόμματος υπό τον Γιώργο Παπανδρέου στις επερχόμενες κάλπες. Τα ευρήματα της έρευνας είναι μάλλον αποθαρρυντικά για τον πρώην πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του, καθώς το 94% των ερωτηθέντων απαντά αρνητικά στο ερώτημα αν θα ψήφιζε ένα κόμμα υπό τον κ. Παπανδρέου και μόλις το 4% του συνόλου των πολιτών δίνει θετική απάντηση.



Μάλιστα, το μεγαλύτερο μέρος όσων, σε αυτή τη φάση, απαντούν θετικά υπέρ του κόμματος του κ. Παπανδρέου είναι από τη δεξαμενή των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές του 2012, όταν είχε πάρει 12,28%. Εκ των οποίων, όμως, το 72% δείχνει να μη θέλει τη δημιουργία κόμματος, ενώ μόλις το 24% δηλώνει ότι θα στήριζε ένα κόμμα υπό τον πρώην πρωθυπουργό.

Σε κάθε περίπτωση, είναι αμφίβολο αν ο εκκολαπτόμενος από τον κ. Παπανδρέου νέος σχηματισμός θα καταφέρει να μετουσιώσει την ούτως ή άλλως χαμηλή απήχηση που έχει στην κοινή γνώμη σε πρόθεση ψήφου ικανή να περάσει το φράγμα του 3% και να εκλέξει βουλευτές. Αλλωστε, οι ψηφοφόροι που εγκαταλείπουν το ΠΑΣΟΚ δείχνουν να στρέφονται προς άλλες κατευθύνσεις, αφού το 18,5% επιλέγει τον ΣΥΡΙΖΑ, το 13,8% τη Ν.Δ. και το 7% το Ποτάμι. Και ίσως μόνο όσους δηλώνουν ότι επιλέγουν άλλο κόμμα (7,4%), είναι αναποφάσιστοι (5,1%) ή προτιμούν την αποχή (3,4%) μπορεί να ελπίζει ότι θα προσεταιριστεί ο κ. Παπανδρέου, κάτι όμως που ακόμη κι αν συμβεί απέχει πολύ απ’ το να του εξασφαλίσει την είσοδο στην επόμενη Βουλή.

Πρoβλήματα από την οικονομική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, λέει το 55%

Αμφίθυμη, πάντως, φαίνεται να είναι η κοινή γνώμη απέναντι στους φόβους για το μέλλον που εκφράζονται από κυβερνητικούς αξιωματούχους. Και αυτό γιατί οι πολίτες σε ποσοστό 53% θεωρούν αβάσιμες τις ανησυχίες για έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ έναντι του 34%, το οποίο τις θεωρεί βάσιμες, εύρημα που μπορεί να χαρακτηριστεί ικανοποιητικό για την αξιωματική αντιπολίτευση. Από την άλλη, όμως, το 55% των ερωτηθέντων έχει την άποψη ότι η οικονομική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα για την Ελλάδα και μόνο το 31% θεωρεί ότι η πολιτική αυτή μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους Ευρωπαίους εταίρους και τις αγορές.




ΕΤΑΙΡΕΙΑ: H έρευνα πραγματοποιήθηκε από την Alco, ΕΣΡ 12
ΕΝΤΟΛΕΑΣ: «ΠΡΩΤΟ ΘEMA»
ΤΥΠΟΣ: Ποσοτική (τηλεφωνικές συνεντεύξεις χωρίς χρήση κάλπης)
ΔΕΙΓΜΑ: 1.000 άτομα, ηλικίας 18 ετών και άνω, σε ολόκληρη την Ελλάδα
ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ: Στρωματοποιημένη, τυχαία
ΣΤΑΘΜΙΣΕΙΣ: φύλο, εκλογές Ιουνίου 2012
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΣΦΑΛΜΑ: +/- 3,1% - διάστημα βεβαιότητας 95%
ΧΡΟΝΟΣ: 18-22 Δεκεμβρίου 2014.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με βάση τους κώδικες δεοντολογίας της ESOMAR και επαγγελματικής πρακτικής του ΣΕΔΕΑ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης