Δεν ανησυχεί ο ΣΥΡΙΖΑ παρά τη στροφή ανεξάρτητων βουλευτών υπέρ του Δήμα

Δεν ανησυχεί ο ΣΥΡΙΖΑ παρά τη στροφή ανεξάρτητων βουλευτών υπέρ του Δήμα

Η Κουμουνδούρου αναμένει ότι στη σημερινή δεύτερη ψηφοφορία στη Βουλή δεν θα υπάρξει ιδιαίτερη δυναμική για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Δεν ανησυχεί ο ΣΥΡΙΖΑ παρά τη στροφή ανεξάρτητων βουλευτών υπέρ του Δήμα
Τις κινήσεις στο χώρο των ανεξάρτητων βουλευτών, με τις μετακινήσεις ορισμένων εξ αυτών υπέρ της υποψηφιότητας του Σταύρου Δήμα, μελετούν στον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως να ανησυχούν μήπως επιτευχθεί τελικά, έστω στην τρίτη ψηφοφορία η πλειοψηφία των 180.

Η Κουμουνδούρου αναμένει ότι στη σημερινή δεύτερη ψηφοφορία στη Βουλή δεν θα υπάρξει ιδιαίτερη δυναμική για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς οι πρόθυμοι να αλλάξουν στάση και να ταχθούν υπέρ του κ. Δήμα είναι πάνω κάτω οι αναμενόμενοι, μετρημένοι στα δάκτυλα, βουλευτές: Πρόκειται κυρίως για κεντροδεξιούς βουλευτές (Κουράκος, Μελάς, Ιατρίδη) και για πρωταγωνιστές της κίνησης των «8», (Οικονόμου), που όμως από καιρό είχαν δείξει ότι αγωνιούν για την εκλογή προέδρου, ανεξαρτήτως ενδιάμεσων κινήσεών του.

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ήταν ικανοποιημένοι εάν η σημερινή ψηφοφορία γράψει λιγότερες από 168 ψήφους υπέρ της εκλογής Προέδρου (διότι θεωρείται πιθανό να ψηφίσουν και κάποιοι από τους Κασαπίδη, Καπερνάρο, Γιοβανόπουλο ή και Αλεξόπουλο, Μπούκουρα). Με δεδομένο ότι παραμένουν στο μπλοκ της καταψήφισης, σε κάθε περίπτωση τουλάχιστον 7 έως 9 ανεξάρτητοι βουλευτές - ακόμη και αν μετακινηθεί δηλαδή ο Βύρων Πολύδωρας), τότε δεν επαρκούν ούτε καν οι 3 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ (Ψύρρας, Φούντα, Τσούκαλης) που έχουν εκφράσει διάθεση θετικής τοποθέτησης, με βάση τη συμμετοχή τους στην κίνηση των «8», αλλά κι αν εμφανιστούν ένας ή δύο πρόθυμοι από τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Κλείσιμο
Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι δεν μπορεί να υπάρξει διεμβολισμός (ή και διαμελισμός) κομμάτων, που έχουν ταχθεί συντεταγμένα κατά της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας, όπερ σημαίνει ότι δεν αλλάζουν οι βασικοί συσχετισμοί, που καθορίζουν το τελικό αποτέλεσμα. Ότι δηλαδή στην τρίτη ψηφοφορία «η οροφή της κυβέρνησης θα είναι στην καλύτερη των περιπτώσεων οι 172 με 174 βουλευτές», όπως σημειώνουν έμπειροι παρατηρητές.

Η Κουμουνδούρου εκτιμά ότι πιθανόν να υπάρξουν κινήσεις από τον πρωθυπουργό ανάμεσα στη δεύτερη και την τρίτη και καθοριστική ψηφοφορία, που θα γίνει την επόμενη Δευτέρα, ώστε να πιεστούν κι άλλοι βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ, όμως πιστεύει ότι είναι πλέον αργά και έχει χαθεί το momentum για τον κ. Σαμαρά. «Οι εκλογές είναι πιο κοντά από ποτέ και αποτελούν τη μοναδική καθαρή λύση» διαμηνύει η ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οξύτατη αντίδραση για την υπόθεση Χαϊκάλη

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να κάνει σημαία και τις επόμενες ημέρες την υπόθεση με τις καταγγελίες του Παύλου Χαϊκάλη για απόπειρα δωροδοκίας του προκειμένου να ψηφίσει πρόεδρο Δημοκρατίας. Η Κουμουνδούρου μιλά ανοιχτά για επιχείρηση κουκουλώματος την υπόθεσης, με την τοποθέτησή της από τη δικαιοσύνη στο αρχείο. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας θα συνεχίσει να παίρνει πάνω του την επίθεση στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι κατηύθυνε και επέβαλλε το κουκούλωμα αυτό.

«Παρά την ομολογημένη απόπειρα χρηματισμού βουλευτή, η παραπομπή στο αρχείο της υπόθεσης χωρίς προηγουμένως να έχει διαταχθεί άρση του τηλεφωνικού απορρήτου των συνδιαλέξεων των εμπλεκομένων, γεννάει εύλογα ερωτήματα σε σχέση με την ορθότητα και την σκοπιμότητα της απόφασης», σχολίασαν κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης