Σαμαράς: Δυναμώνουμε τη μηχανή της ανάπτυξης

Σαμαράς: Δυναμώνουμε τη μηχανή της ανάπτυξης

Χαιρετισμός στην έναρξη λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοδότησης Ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Σαμαράς: Δυναμώνουμε τη μηχανή της ανάπτυξης
«Δυναμώνουμε την μηχανή της ανάπτυξης, ανασυγκροτούμε τον παραγωγικό ιστό της χώρας, η ελληνική οικονομία αποκτά έναν πολύτιμο πνεύμονα», ανέφερε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς στον χαιριετισμό του κατά την έναρξη της λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοδόητησης Ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «υλοποιούμε έτσι μια από τις πιο σημαντικές μας δεσμεύσεις και προσφέρουμε ένα καθοριστικό στήριγμα στη ρευστότητα και στην ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής μικρομεσαίας επιχείρησης. Ανοίγουμε το δρόμο στις Ελληνικές επιχειρήσεις, για να κερδίσουν το στοίχημα της καινοτομίας και της εξωστρέφειας. Στην πράξη, τέλος, δημιουργούμε με αυτό τον τρόπο το μεγάλο ζητούμενο τις θέσεις εργασίας που τόσο πολύ έχουν ανάγκη τα νιάτα της Χώρας μας. Στηρίζοντας έμπρακτα τα πιο δυναμικά κύτταρα της οικονομίας μας, που είναι η μικρομεσαία επιχείρηση».

Αναφερόμενος στο Ταμείο Χρηματοδότησης των Ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων υπογράμμισε ότι “ξεκινά μια επιχειρησιακή δραστηριότητα χρηματοδοτώντας τις τέσσερις πρώτες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η Ελληνική Κυβέρνηση, όπως ακούσατε, έχει εργαστεί εδώ και καιρό πολύ σκληρά, μαζί με την έμπρακτη υποστήριξη των Ευρωπαίων εταίρων της, γι’ αυτό το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο. Και αυτή η συνεισφορά η πολύτιμη της αναπτυξιακής τράπεζας KfW σε αυτή την προσπάθεια ήταν πραγματικά πολυσήμαντη .

Κλείσιμο
Ο κ. Σαμαράς εξήγησε ότι μέσω αυτού του Ταμείου θα παρέχονται στις Ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις προσιτά και ευέλικτα επιχειρηματικά δάνεια και χρηματοδοτικά κεφάλαια, που θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην τόνωση της ρευστότητας τους, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους, στην προώθηση της καινοτομίας, στην διεύρυνση- της εξωστρέφειάς τους και φυσικά, το πιο πολύτιμο σήμερα, στην αύξηση της απασχόλησης στην πραγματική οικονομία της Χώρας. Το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο αυτό, αποτελεί ένα ταμείο-ομπρέλα, έχει τρία υπο-ταμεία, μέσω των οποίων θα διοχετεύονται πόροι αποκλειστικά σε Ελληνικές επιχειρήσεις, όπου θα μπορεί να χρηματοδοτεί δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να παρέχει την κεφαλαιακή στήριξη, συμμετέχοντας ως μέτοχος σε κεφάλαια εταιρειών αλλά και να χρηματοδοτεί έργα υποδομής.

Στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, εκτός από το Ελληνικό Δημόσιο και τη γερμανική KfW, πρόκειται να συμμετάσχουν επίσης η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ωνάση, με 50 και 30 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, ενώ το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών έχει επίσης δεσμευτεί να συμμετάσχει σε πρώτη φάση με 30 εκατ. ευρώ.

Κλείνοντας υπενύθμισε μία σειρά ενέργειες της κυβέρνησης για την ενίσχυση της ανάπτυξης: «Το Ταμείο αυτό αποτελεί μια ουσιαστική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, για να συμβάλλει στην Ανάπτυξη αλλά κυρίως, όπως σας είπα, στην ενίσχυση της ρευστότητας της Χώρας. Ενίσχυση και ρευστότητα, όπως ακριβώς συμβαίνει, με το νέο ΕΣΠΑ που εγκρίθηκε, όπως ξέρετε, με απόλυτη επιτυχία από την Ευρωπαϊκή Ένωση πριν λίγες μέρες. Όπως συμβαίνει με τη ρύθμιση των μη εξυπηρετουμένων δανείων ή τη ρύθμιση με τις 100 δόσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και προς τα Ταμεία. Όπως συμβαίνει με τον συμψηφισμό του ΦΠΑ, ανάμεσα σε εταιρείες με το Δημόσιο. Όπως συμβαίνει με το νέο λογιστικό σχέδιο της Χώρας που περιλαμβάνει επιτέλους απλοποιημένες διαδικασίες για την αποτύπωση των συναλλαγών. Και όπως ασφαλώς συμβαίνει και με τον νέο αναπτυξιακό νόμο που πρόκειται πολύ σύντομα να ψηφίσουμε».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης