Το διπλό πολιτικό κέρδος των ΑΝΕΛ από την υπόθεση Χαϊκάλη

Το διπλό πολιτικό κέρδος των ΑΝΕΛ από την υπόθεση Χαϊκάλη

Σημαντική στήριξη από το το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ενίσχυση του πλέγματος γύρω από την κοινοβουλευτική ομάδα του Καμμένου από τις αποκαλύψεις περί χρηματισμού 

Το διπλό πολιτικό κέρδος των ΑΝΕΛ από την υπόθεση Χαϊκάλη
Εν μέσω καταθέσεων, διαψεύσεων και μονταρισμένων βίντεο εξελίσσεται η υπόθεση της καταγγελίας του κ. Παύλου Χαϊκάλη περι απόπειρας χρηματισμού του προκειμένου να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σε δικαστικό επίπεδο πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρώτη και ουσιαστική πράξη της υπόθεσης θα λήξει σήμερα με την έκδοση του σχετικού πορίσματος. Σε πολιτικό επίπεδο ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι οι αναφορές, οι υπόνοιες και οι οξύτατες αντιπαραθέσεις θα συνεχιστούν.

Πέραν αυτών και από την έως τώρα εξέλιξη της υπόθεσης, οι ΑΝΕΛ φαίνεται να έχουν αποκομίσει διπλό πολιτικό όφελος.

Το πρώτο αφορά στην σημαντική στήριξη που τους παρέχει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επέλεξε τακτική αποστάσεων εως ότου τουλάχιστον ξεκαθαριστεί πλήρως η υπόθεση αλλά προχώρησε σε ανακοινώσεις και δηλώσεις με τις οποίες υιοθέτησε τις καταγγελίες Χαϊκάλη. Ακόμα και ο κ. Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι ο κ. Χαϊκάλης έπραξε το καθήκον του.

Πέραν, αυτών και ορισμένοι ανεξάρτητοι βουλευτές που κινούνται στην περιφέρεια του κόμματος - καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είχαν κλειδώσει την συμμετοχή τους στα ψηφοδέλτια της Κουμουνδούρου - πήραν θέση ή άλλαξαν την θέση τους όταν αυτή ανέτρεπε τα δεδομένα κατά της καταγγελίας Χαϊκάλη.
Κλείσιμο

Είναι χαρακτηριστική η ανακοίνωση των Οδυσσέα Βουδούρη και Θεόδωρου Παραστατίδη με την οποία υπονοούσαν ότι όσοι ψήφισαν υπέρ Δήμα χρηματίστηκαν αλλά και η αυτοδιάψευση της κυρίας Χρυσούλας Γιαταγάνα που «μάζεψε» τις αποκαλύψεις της σύμφωνα με τις οποίες ο κ. Γιώργος Αποστολόπουλος εξακολουθεί να συνεργάζεται με τους ΑΝΕΛ.

Το δεύτερο σημαντικό κέρδος για τον κ. Πάνο Καμμένο είναι η ενίσχυση του πλέγματος γύρω από την κοινοβουλευτική του ομάδα έστω και με τρόπο παράδοξο. Η υπόθεση Χαϊκάλη φαίνεται να έχει συσπειρώσει την ΚΟ των ΑΝΕΛ σε μια περίοδο που αρκετοί προδίκαζαν ότι θα εμφανίζονταν αποσυσπειρωτικές τάσεις με νέες αποχωρήσεις βουλευτών.  Εκτιμήσεις που εν πολλοίς είχαν ενισχυθεί και από τον κ. Χαϊκάλη όταν λίγες ημέρες πριν «σκάσει» στην δημοσιότητα η καταγγελία του, ο ίδιος δήλωνε πως αν υπάρξει εθνικό θέμα θα ψήφιζε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εντύπωση ωστόσο δημιουργεί σε ορισμένους το γεγονός ότι προχωρούσε στις εν λόγω δηλώσεις ενώ είχε γίνει – όπως ο ίδιος καταγγέλλει – απόπειρα εξαγοράς της ψήφου του.

Σε κάθε περίπτωση και εφόσον δεν υπάρξει εντυπωσιακή ανατροπή των σημερινών δεδομένων οι περισσότεροι εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει βουλευτής των ΑΝΕΛ που θα παρεκκλίνει της κομματικής γραμμής για καταψήφιση της υποψηφιότητας Σταύρου Δήμα. Όπως σημειώνουν, το ζοφερό κλίμα που έχει δημιουργηθεί με τις νέες καταγγελίες αλλά και με τα αρχικά υπονοούμενα περί «κουμπαράδων» και «αργυρώνητων» λειτουργεί αποτρεπτικά για κάθε βουλευτή που ενδεχομένως θα ήθελε να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εξηγούν πως το κάθε μέλος του Σώματος και κυρίως οι είκοσι τέσσερις ανεξάρτητοι αλλά και ορισμένοι της ΔΗΜΑΡ ή των ΑΝΕΛ δεν θα αναμετρηθούν μόνο με την συνείδησή τους αλλά και με τον φόβο αν η θετική τους ψήφος θα θεωρηθεί αυτόματα ως αποτέλεσμα χρηματισμού.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης