Αντίστροφη μέτρηση για τη δίκη του Γιώργου Παπακωνσταντίνου

Αντίστροφη μέτρηση για τη δίκη του Γιώργου Παπακωνσταντίνου

Στα χέρια του προέδρου της Βουλής τα ονόματα των δικαστών που θα κληρωθούν για να δικάσουν στο Ειδικό Δικαστήριο τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ

Αντίστροφη μέτρηση για τη δίκη του Γιώργου Παπακωνσταντίνου
Στα χέρια του προέδρου της Βουλής, Βαγγέλη Μειμαράκη, βρίσκονται τα ονόματα των δικαστών που θα μπουν στην κληρωτίδα, για να κληρωθούν, προκειμένου να συμμετάσχουν ως μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου, το οποίο θα δικάσει τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, για την υπόθεση της περιβόητης λίστας Λαγκάρντ.

Πριν από λίγες μέρες, το Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου, με οριστικό και αμετάκλητο βούλευμά του, παραπέμψε, σύμφωνα με νόμο περί ευθύνης υπουργών, τον κ. Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αντιμετωπίζει το κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα της νόθευσης δημοσίου εγγράφου, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμο 1608/1950 που προβλέπει αύξηση των ποινών για τους καταχραστές του Δημοσίου.

Κλείσιμο
Στην περίπτωση αυτή, η ανώτατη προβλεπόμενη ποινή είναι μέχρι και ισόβια κάθειρξη, εφόσον δεν του αναγνωριστούν ελαφρυντικά.

Επίσης, ο πρώην υπουργός Οικονομικών βαρύνεται με το κακουργηματικού επιπέδου αδίκημα (λόγω των επιβαρυντικών διατάξεων του Ν. 1608/1950) της απόπειρας απιστίας και είναι αντιμέτωπος με την ποινή της κάθειρξης από δέκα έως 20 χρόνια.

Εάν για το δεύτερο αυτό αδίκημα αναγνωριστούν στον κ. Παπακωνσταντίνου ελαφρυντικά, τότε η προβλεπόμενη ποινή είναι από δύο χρόνια φυλάκιση έως κάθειρξη 12 ετών.

Τώρα, ο Άρειος Πάγος διαβίβασε στον πρόεδρο της Βουλής κατάλογο με τα ονόματα 35 δικαστών και εννέα αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου.

Από την πλευρά του, το Συμβουλίου της Επικρατείας διαβίβασε κατάλογο με τα ονόματα 57 δικαστών, εκ των οποίων όμως οι οκτώ έχουν κώλυμα, καθώς, μεταξύ των άλλων, έχουν μόνιμη απασχόληση σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες (Εθνική Σχολή Δικαστών, Αρχές, κ.λπ.) ή ήταν μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου, που χειρίστηκε μέχρι τώρα την υπόθεση,

Η νομική υπηρεσία της Βουλής θα κάνει την τελική επιλογή των ονομάτων των δικαστών που θα μπουν στην κληρωτίδα, αφού προηγουμένως  διαγράψει τα ονόματα  όσων έχουν κώλυμα σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Βουλής  σε δημόσια συνεδρίαση θα κληρώσει μεταξύ των μελών του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου Επικρατείας, 13 τακτικά και έξι αναπληρωματικά μέλη για τη συγκρότηση του Ειδικού Δικαστηρίου.

Επίσης, στην ίδια συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής θα κληρωθεί ο εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου και ο αναπληρωτής του. Η κλήρωση του ονόματος του εισαγγελέα και του αναπληρωτή του θα είναι μεταξύ των μελών της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.

Από τον Άρειο Πάγο τακτικά μέλη θα είναι επτά και από το Συμβούλιο της Επικρατείας έξι.

Καθήκοντα προέδρου του Ειδικού Δικαστηρίου θα ασκήσει ο ανώτερος σε βαθμό από τα μέλη του Αρείου Πάγου, ενώ σε περίπτωση ομοιόβαθμων, πρόεδρος θα είναι ο αρχαιότερος των αρεοπαγιτών.

Μόλις κληρωθούν τα ονόματα  των μελών του Ειδικού Δικαστηρίου, ο κ. Μεϊμαράκης θα διαβιβάσει στον πρόεδρο του Ειδικού Δικαστηρίου το σχετικό πρακτικό της Ολομέλειας με τα ονόματα των τακτικών και των αναπληρωματικών μελών του.

Ο πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου, που θα εκλεγεί μόλις λάβει από τη Βουλή τη λίστα των μελών του Ειδικού Δικαστηρίου, πρέπει σε διάστημα 40 έως 60 ημερών να προσδιορίσει την ημερομηνία της δικασίμου, κατά την οποία θα ξεκινήσει η δίκη.

Η δίκη του κ. Παπακωνσταντίνου δεν μπορεί να ξεκινήσει, σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών, μετά την 11η Φεβρουαρίου 2015. Την ακριβή ημερομηνία έναρξης της δίκης θα την προσδιορίσει ο πρόεδρος που θα κληρωθεί.

Στην περίπτωση που τυχόν έχουν προκηρυχθεί εκλογές το διάστημα εκείνο τότε θα συνέλθει το Ειδικό Δικαστήριο και θα αναβάλει την έναρξη της δίκης, ενώ θα ορίσει νέα δικάσιμο.

Ο πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου, εκτός από την  ημερομηνία της δίκης που θα ορίσει, πρέπει να συντάξει τον κατάλογο των ουσιωδών μαρτύρων (κατηγορίας και υπεράσπισης) που θα εξεταστούν κατά την ακροαματική διαδικασία της δίκης και θα ορίσει τον τόπο συνεδρίασης του Ειδικού Δικαστηρίου.

Όπως είναι γνωστό, το «Πρώτο ΘΕΜΑ» είχε αποκαλύψει το γεγονός ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου  είχε βάλει στο συρτάρι τη λίστα Λαγκάρντ, χωρίς να κινήσει τον έλεγχο των προσώπων που ήταν σε αυτήν, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί το Ελληνικό Δημόσιο.

Από τα δημοσιεύματα αυτά ξεκίνησε η εισαγγελική έρευνα, η οποία, και μέσω της Βουλής, έδειξε τελικά το δρόμο του Ειδικού Δικαστηρίου στον κ. Παπακωνσταντίνου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης