Τσίπρας: Δεν θα προβούμε σε μονομερείς ενέργειες, εκτός αν μας εξαναγκάσουν

Τσίπρας: Δεν θα προβούμε σε μονομερείς ενέργειες, εκτός αν μας εξαναγκάσουν

«Πάμε για αυτοδυναμία» λέει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Επιχειρεί να καθησυχάσει τις αγορές και τους εταίρους για τα ζητήματα του χρέους και του δανείου - Μίλησε για πολιτική συναίνεση, μόνο, όμως, αφού διενεργηθούν εθνικές εκλογές

Τσίπρας: Δεν θα προβούμε σε μονομερείς ενέργειες, εκτός αν μας εξαναγκάσουν
«Το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της  Δημοκρατίας αποτελεί ένα θετικό βήμα, καθώς στέλνει το μήνυμα ότι η δημοκρατία δεν εκβιάζεται» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας το απόγευμα της Πέμπτης στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματός του, όπου τέθηκε ως εκλογικός στόχος η κατάκτηση της αυτοδυναμίας.

Παράλληλα, πάντως, ο κ. Τσίπρας έστειλε καθησυχαστικό μήνυμα προς τους Ευρωπαίους, αφού σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να κάνει μονομερείς ενέργειες κατά των δανειστών, «εκτός εάν αναγκαστεί».

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξηγεί: «Διαπραγμάτευση» σημαίνει ότι θέλουμε συμφωνημένη λύση, ενώ προσθέτει ότι αναμένει σκληρή στάση από τους εταίρους, αρχικά».

«Σχετικά με το χρέος και τη δανειακή σύμβαση που θα επαναδιαπραγματευθούμε, δεν είναι στις προθέσεις μας να προβούμε σε μονομερείς ενέργειες, εκτός αν μας εξαναγκάσουν, παρόλο που πιστεύω ότι κανένας δεν θα μας εξαναγκάσει σε μονομερείς ενέργειες, γιατί κανείς δεν θα ωφεληθεί από μια τέτοια εξέλιξη στην καρδιά της Ευρώπης» τονίζει επίσης, επιχειρώντας να ρίξει τους τόνους.

Ταυτόχρονα, με την τοποθέτησή του αυτή, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται να κάνει πίσω από τη θέση που έχει κατά καιρούς εκφράσει, κάνοντας λόγο για μονομερή διαγραφή του χρέους, αλλά και να ξεκαθαρίζει την πεποίθησή του ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα τολμήσουν να δείξουν στην Ελλάδα την πόρτα της εξόδου από τη ζώνη του ενιαίου νομίσματος.
Κλείσιμο

Λέγοντας ότι έχει δεσμευτεί να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ακόμη στο Reuters πως η Ευρώπη πρέπει να περικόψει ή να διαγράψει ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους.

Προσέθεσε, δε, ότι τα δάνεια του ΔΝΤ πρέπει να αποπληρωθούν, ωστόσο ο ίδιος θα επεδίωκε μία παράταση στις ωριμάνσεις των ομολόγων της ΕΚΤ.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέκλεισε το ενδεχόμενο να συνεργαστεί με τη δικομματική κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, προκειμένου να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές, λέγοντας πως μια ευρύτερη πολιτική συναίνεση θα επιτευχθεί, μόνο αφού διενεργηθούν εκλογές στη χώρα.

Η Πολιτική Γραμματεία

Στην Πολιτική Γραμματεία, που αποτίμησε την πρώτη ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά το χθεσινό αποτέλεσμα, θα εντείνει από καλύτερη θέση την προσπάθειά του να σπάσει το κλίμα του φόβου, να πείσει ότι η δημοκρατία δεν είναι απειλή, αλλά διέξοδος. Στόχος μας είναι να μετατρέψουμε την προοπτική της εκλογικής μας νίκης από ελπίδα για την Ελλάδα, σε προσδοκία για όλη την Ευρώπη.

Το κλειδί για να πετύχουμε τον στόχο μας θα είναι οι συσχετισμοί που θα διαμορφωθούν στο λαό. Όσο πιο ισχυρός βγει ο ΣΥΡΙΖΑ, τόσο μεγαλύτερη η δυνατότητά μας να τα καταφέρουμε. Αν, όμως, δεν έχουμε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, κάποιοι θα μας περιμένουν στη γωνία για να μας εμποδίσουν, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις για τη χώρα.

Συνεπώς, ο μόνος δρόμος της επιτυχίας είναι ο δρόμος της αυτοδυναμίας στη βουλή και αυτός ο δρόμος περνάει από τρεις προϋποθέσεις:

- Την καταπολέμηση του φόβου.

- Την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης του λαού.

- Τη διεύρυνση των συμμαχιών μας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης