Σε εξέλιξη η πρώτη ψηφοφορία για Πρόεδρο

Σε εξέλιξη η πρώτη ψηφοφορία για Πρόεδρο

«Σταύρος Δήμας» είπαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Σπ.Λυκούδης, Γρ.Ψαριανός, Χρ.Αηδόνης και Γ.Νταβρής - «Παρών στη φυλακή», είπε ο χρυσαυγίτης Ηλ.Κασιδιάρης - Παρακολουθήστε λεπτό προς λεπτό τη διαδικασία από τη Βουλή

Σε εξέλιξη η πρώτη ψηφοφορία για Πρόεδρο
Εντατικές ζυμώσεις σε Μέγαρο Μαξίμου και Βουλή πραγματοποιούνται τις τελευταίες ώρες προκειμένου να εντοπιστεί το  πολιτικό πεδίο για ευρύτατες συναινέσεις ενόψει των ψηφοφοριών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Μέγαρο Μαξίμου είναι αποφασισμένο να στηρίξει μέχρι τέλους την υποψηφιότητα Σταύρου Δήμα εκτιμώντας ότι ο στόχος των «180» μπορεί να επιτευχθεί με πολιτικές συμφωνίες και όχι με αλλαγή προσώπου. Σε αυτό συνηγορούν οι τελευταίες δηλώσεις ανεξάρτητων βουλευτών που τοποθετούνται στην κεντροαριστερά όπως των Κατερίνα Μάρκου και Σπύρου Λυκούδη που ξεκαθάρισαν ότι θα στηρίξουν την υποψηφιότητα Δήμα. Υπενθυμίζεται ότι οι ίδιοι πριν από λίγες ημέρες εξέφραζαν τον έντονο προβληματισμό τους για την «κομματική» επιλογή. Σε κάθε περίπτωση το Μαξίμου εκτιμά ότι πλέον ο κ. Δήμας δεν δημιουργεί πρόβλημα στους κεντροαριστερούς ανεξάρτητους, έχει την αποδοχή των ανεξάρτητων προερχόμενων από την κεντροδεξιά, δεν ενοχλεί την ΚΟ της ΔΗΜΑΡ και είναι αποδεκτός από βουλευτές των ΑΝΕΛΛ.

Κλείσιμο


Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι «το παιχνίδι δεν θα παιχτεί γύρω από τα χαρακτηριστικά του υποψηφίου προσώπου αλλά στις δεσμεύσεις που μπορεί να πραγματοποιήσει η κυβέρνηση» και επιμένουν ότι «ο Σαμαράς για να κερδίσει την παρτίδα πρέπει κάτι να δώσει». Όπως έγραψε και το «Πρώτο Θέμα» της Κυριακής υψηλόβαθμα στελέχη της ΝΔ αλλά και απλοί βουλευτές υποστηρίζουν πως πιθανή πολιτική δέσμευση ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Συνταγματικής Αναθεώρησης θα υπάρξει  σύγκλιση πολιτικών αρχηγών προκειμένου να αποφασίσουν την ημερομηνία εθνικών εκλογών θα ήταν μια καλή βάση για την εκκίνηση συναινετικών διαδικασιών.

Να σημειωθεί πως η Ολομέλεια με χθεσινή της απόφαση όρισε ότι η Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος πρέπει να παραδώσει την έκθεσή της, την 30η Ιουνίου. Βέβαια, ενδεχομένως να απαιτηθεί παράταση των εργασιών, σε κάθε περίπτωση όμως  οριοθετείται πως εντός του επερχόμενου καλοκαιριού ή το πολύ το επόμενο φθινόπωρο θα μπορούσε να υπάρξει η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών για να ορίσουν τις εκλογές τον Οκτώβριο – Νοέμβριο 2015 ή τους πρώτους μήνες του 2016.

Την ίδια ώρα και από το περιεχόμενο των συζητήσεων στις αλλεπάλληλες συναντήσεις που πραγματοποιούν ομάδες ανεξάρτητων βουλευτών  διαπιστώνεται πως εγκατέλειψαν το θέμα του προσώπου, απομακρύνονται από το αίτημα συγκρότησης κυβέρνησης εθνικού σκοπού και εστιάζουν σε πιο ήπιες πολιτικές συμφωνίες. Οι πληροφορίες από τους δύο πυρήνες των ανεξάρτητων βουλευτών – κεντροαριστερών και κεντροδεξιών – δείχνουν πως μπορεί να επιτευχθεί σύγκλιση υπό τους όρους να ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση και να οριστεί ημερομηνία εκλογών στο τέλος του 2015.  


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης