Στην σκιά των τροϊκανών e-mails η συζήτηση του προϋπολογισμού

Στην σκιά των τροϊκανών e-mails η συζήτηση του προϋπολογισμού

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος ζήτησε την αναβολή της συζήτησης του προϋπολογισμού έως ότου ολοκληρωθεί η τελική συμφωνία με τους δανειστές

Στην σκιά των τροϊκανών e-mails η συζήτηση του προϋπολογισμού
Είναι από τις σπάνιες φορές που η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό στην Βουλή δεν αποτελεί το κεντρικό θέμα και αυτό λόγω των πυκνών και ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων που δημιουργεί η κρίσιμη διαπραγμάτευση κυβέρνησης – τρόικας.  Είναι ενδεικτικό ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος επιχειρώντας να αξιοποιήσει προς όφελός του την αμηχανία αρκετών κυβερνητικών βουλευτών ζήτησε την αναβολή της συζήτησης του προϋπολογισμού έως ότου ολοκληρωθεί η τελική συμφωνία με τους δανειστές. Το ίδιο αίτημα επανέλαβε και στην Ολομέλεια εξηγώντας πως ενδεχόμενη συμφωνία πιθανόν να ανατρέπει τα δεδομένα του προϋπολογισμού που καλείται να ψηφίσει το Σώμα.

Με την έναρξη της πρώτης συνεδρίασης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης χαρακτήρισε «κατανοητό» το αίτημα του κ. Καμμένου υποστήριξε όμως πως η κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται να  καταθέτει προϋπολογισμό, επαναφέροντας το αίτημα των εκλογών με το καλημέρα της συζήτησης. 

«Θεωρούμε ότι αυτή η κυβέρνηση δεν έχει νομιμοποίηση να φέρει προϋπολογισμό» είπε ο κ. Λαφαζάνης για να προσθέσει « το μόνο που πρέπει να κάνει είναι να καθορίσει ημερομηνία άμεσων εκλογών και να μιλήσει ο λαός».

Κλείσιμο
Επι της ουσίας ο εισηγητής της ΝΔ Ανδρέας Λυκουρέντζος μιλώντας για την υπο εξέλιξη διαπραγμάτευση και τις πληροφορίες για πιέσεις απο την τρόικα για λήψη νέων σκληρών δημοσιονομικών μέτρων επισήμανε «άλλα υφεσιακά μέτρα θα ήταν καταστροφικά. Δεν θα τα άντεχε η οικονομία και η κοινωνία. Η Ελλάδα απέδειξε την αξιοπιστία και την  υπευθυνότητά της και δεν μπορούν αυτά να αμφισβητούνται από κανένα».

Αναφορικά με όσους αμφισβητούν τα στοιχεία του προϋπολογισμού και εκτιμούν ότι θα αναθεωρηθεί επι τα χείρω υποστήριξε πως «την ίδια κριτική ακούγαμε και πέρυσι. Μας λέγατε ότι φέραμε τον προϋπολογισμό χωρίς την σύμφωνη γνώμη της τρόικας και πως θα αναθεωρηθεί. Έπεσαν έξω όσοι τα έλεγαν και θα πέσουν έξω όσοι τα ίδια λένε και τώρα. 
Και πέρυσι ζητούσαν πρόσθετα μέτρα που αν είχαν ληφθεί δεν θα επιτυγχάναμε τους στόχους. Με τον ίδιο τρόπο θα φθάσουμε και στους νέους στόχους για το 2015». Πάντως ο κ. Λυκουρέντζος απευθυνόμενος προς τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη ζήτησε να επισπεύσει τους ελέγχους στις διάφορες λίστες φοροφυγάδων. «Είναι καιρός υπουργέ να δώσετε απαντήσεις για όσες υποθέσεις σας έχουν καταγγελθεί για όλες τις λίστες με φοροφυγάδες που υπάρχουν στο υπουργείο» είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος χαρακτήρισε «μνημονιακό» τον προϋπολογισμό και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι συνεχίζει την αδιέξοδη πολιτική της λιτότητας. Επέμεινε ότι για να επιτευχθούν ρυθμοί ανάπτυξης πρέπει να ενισχυθούν οι δημόσιες επενδύσεις υποστηρίζοντας πως «το πρωτογενές πλεόνασμά σας δεν έχει βιωσιμότητα. Δεν μπορείς να έχεις ανάπτυξη με ιδιωτικές επενδύσεις και την οικονομία σε ύφεση». Αναφορικά με την επικείμενη εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας είπε «διαπιστώνω ότι υπάρχει νοσηρό κλίμα και ακούγονται πολλά. Να τα ξεχάσουμε και όσοι είναι πεισμένοι και βλέπουν τα αδιέξοδα και βλέπουν ότι παντού στην Ευρώπη οι πολιτικές λιτότητες είναι αδιέξοδες ενωθούν μαζί μας και να πούμε προς την κυβέρνηση: Για όνομα του Θεού φύγετε. Ο ελληνικός λαός αξίζει περισσότερα από αυτή την κατάντια».

Ως την «μητέρα των μαχών» περιέγραψε ο κ Γιάννης Κουτσούκος την διαπραγμάτευση με την τρόικα υποστηρίζοντας ότι « τώρα θα κριθεί οριστικά κατά πόσο οι κόποι και οι θυσίες του ελληνικού λαού πάνω στους οποίους στηρίχθηκαν τα επιτεύγματα της χώρας θα πιάσουν τόπο ή θα γυρίσουμε στο σημείο μηδέν, στην αφετηρία, ή ακόμα χειρότερα αν θα εμπλακούμε σε μια ατέρμονη κι επικίνδυνη περιδίνηση». Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ άφησε αιχμές για την τακτική του Μεγάρου Μαξίμου λέγοντας πως «δεν είμαστε από εκείνους που σχίζουν μνημόνια κάθε μέρα, ούτε από αυτούς που ορισμένοι νεοφιλελεύθεροι τους κατηγορούν ότι τρόμαξαν τις αγορές και γι’ αυτό θέλουν να τιμωρήσουν παραδειγματικά την Ελλάδα» και υπερασπίστηκε την πρόταση του κόμματός του για την ασφαλή έξοδο από το Μνημόνιο και τις δανειακές συμβάσεις. Επισήμανε πως στην Σύνοδο κορυφής της 8ης Δεκεμβρίου πρέπει να υπάρξει λύση «Χωρίς άλλες περικοπές μισθών και συντάξεων, χωρίς άλλα επαχθή μέτρα για τους πολίτες. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια ούτε δημοσιονομικά ούτε φορολογικά. Αυτό να είναι σαφές σε κάθε κατεύθυνση».

Ο κ. Νίκος Νικολόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση για ενδοτισμό έναντι των απαιτήσεων της τρόικας. Αίσθηση ωστόσο προκάλεσαν οι αναφορές του για τον κ. Παναγιώτη Μελά. «Πάλι για το συμφέρον του λαού ο αγαπητός και φίλος Μελάς το έκανε. Εμένα μου φαίνεται σαν το «αμάρτησα για το παιδί μου». Όμως δεν θα βρείτε πολλούς αποστάτες» είπε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ και πρόσθεσε «Δεν είναι πολλοί αυτοί που επιζητούν το χρήμα και τη δόξα. Εύχομαι να μην ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κ. Μελάς για να μην αφήσει σε κανέναν περιθώριο να σκιάσει τη δική του πορεία». Η κυρία Ασημίνα Ξηροτύρη (ΔΗΜΑΡ) μίλησε για «καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα προϋπολογισμό χωρίς πολιτικό σχέδιο και αναπτυξιακούς στόχους» ενώ υποστήριξε ότι «τελεί υπο πλήρη, επώδυνη αναθεώρηση μετά την βίαιη πίεση της Τρόικας για την επιβολή νέων βαρύτατων μέτρων».

Από την πλευρά του ΚΚΕ ο κ Νίκος Καραθανασόπουλος υποστήριξε ότι ο προϋπολογισμός κινείται στην «ίδια άδικη και φορομπηχτική γραμμή με τους προηγούμενους προϋπολογισμούς που έχουν πλήξει βάναυσα τα λαϊκά εισοδήματα».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης