ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τουρκοκύπριοι: Για να αποσυρθεί το Μπαρμπαρός πρέπει να σταματήσουν οι γεωτρήσεις

Τουρκοκύπριοι: Για να αποσυρθεί το Μπαρμπαρός πρέπει να σταματήσουν οι γεωτρήσεις

«Εάν σεβασθούμε τα δικαιώματα η μια πλευρά της άλλης οι διαπραγματεύσεις θα συνεχισθούν», είπε ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής Εργκιούν Ολγκούν

Τουρκοκύπριοι: Για να αποσυρθεί το Μπαρμπαρός πρέπει να σταματήσουν οι γεωτρήσεις
Ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής Εργκιούν Ολγκούν απέρριψε με δηλώσεις του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολού, την πρόταση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για απόσυρση του Μπαρμπαρός και επανέναρξη διαπραγματεύσεων.

«Η τουρκοκυπριακή πλευρά θα αναγκαστεί να σκεφθεί μια διαφορετική επιλογή σε περίπτωση που βρεθεί αντιμέτωπη με μια κρίση όπως η σημερινή και ο συνομιλητής μας δεν επιδεικνύει με κανέναν τρόπο την ειλικρίνειά του» δήλωσε ο κ. Ολγκούν.

Στη συνέντευξή του είπε ότι το μήνυμά του προς τα Ηνωμένα Έθνη και την ελληνοκυπριακή πλευρά είναι το εξής: «Τη στιγμή που θα τερματίσετε τις εργασίες σας στην περιοχή, θα αποσυρθεί και το Μπαρμπαρός. Είμαστε έτοιμοι να το πράξουμε ταυτόχρονα. Όμως μην περιμένετε να σταματήσουμε μόνοι μας την εργασία αυτή».

Κλείσιμο
Ισχυρίστηκε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά υποστηρίζει πως μόνο εκείνη έχει κυριαρχικά δικαιώματα. «Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Η τουρκοκυπριακή πλευρά βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και δεν μπορεί να δεχθεί καμία προϋπόθεση. Εάν σεβασθούμε τα δικαιώματα η μια πλευρά της άλλης οι διαπραγματεύσεις θα συνεχισθούν», είπε.

Ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής υποστήριξε επίσης ότι δεν μπορεί «να αναζωογονηθεί η οικονομία της ελληνοκυπριακής πλευράς, εάν δεν συμφιλιωθεί με την Τουρκία» και σε ερώτηση εάν η επίτευξη συμβιβασμού στο ενεργειακό ζήτημα θα μπορέσει να ανοίξει τον δρόμο και για πολιτικό συμβιβασμό μεταξύ των δυο πλευρών στο νησί, απάντησε: «Και βέβαια μπορεί να ανοίξει το δρόμο. Διότι αυτό μπορεί να δημιουργήσει αμοιβαία δέσμευση».

Υποστήριξε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν ήταν η αιτία για την αποχώρηση των Ελληνοκυπρίων από τις διαπραγματεύσεις, προσθέτοντας ότι ο βασικός λόγος για τον οποίο πήγαν στη Βρετανία είναι για να εξηγήσουμε τις βαθύτερες αιτίες της κρίσης αυτής. «Ήλθαμε για να συζητήσουμε τα αποτελέσματα στα οποία μπορεί να οδηγήσει το γεγονός ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν είναι έτοιμη ακόμη, στο στάδιο αυτό, για την κατανομή αρμοδιοτήτων», ανέφερε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης