ΟΗΕ: Αν δεν λυθεί το Κυπριακό, το φυσικό αέριο θα είναι κατάρα

ΟΗΕ: Αν δεν λυθεί το Κυπριακό, το φυσικό αέριο θα είναι κατάρα

Αυτή την άποψη εξέφρασε ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα

ΟΗΕ: Αν δεν λυθεί το Κυπριακό, το φυσικό αέριο θα είναι κατάρα
Τη θέση ότι η φόρμουλα που παρουσίασε για το φυσικό αέριο, δεν αφορούσε τη διαχείριση των υδρογονανθράκων σήμερα, αλλά στο μέλλον όταν και θα επιτευχθεί λύση του Κυπριακού, εξέφρασε ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, μιλώντας το πρωί σε εκπομπή της Κυπριακής κρατικής τηλεόρασης.

Υποστήριξε ότι αυτό που προσπάθησε να κάνει, ήταν να δώσει κάποιες ιδέες για να γεφυρωθούν οι διαφορές που υπάρχουν στο θέμα μεταξύ των δύο πλευρών.

Διευκρίνισε ότι η φόρμουλα του σέβεται πλήρως τόσο τη θέση της ελληνοκυπριπριακής πλευράς (ότι δηλαδή δεν μπορεί να τεθεί θέμα υδρογονανθράκων στις διαπραγματεύσεις κι ότι το όλο ζήτημα αφορά την κεντρική κυβέρνηση, όσο και τη θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς (ότι δεν γίνεται οι υδρονονάνθρακες να μείνουν εκτός συνομιλιών). Ανέφερε μάλιστα, ότι για τους Ελληνοκύπριους το θέμα είναι νομικό, ενώ για τους Τουρκοκύπριους είναι πολιτικό.

Κλείσιμο
Έσπευσε, ωστόσο, να εκφράσει την προσωπική του εκτίμηση ότι εάν δεν υπάρξει πολιτική συμφωνία στο Κυπριακό «οι υδρογονάνθρακες θα είναι κατάρα». 

Αιτολογόντας την εκτίμησή του αυτή ο κ. Άιντα ανέφερε ότι σε περίπτωση που δεν βρεθεί μια λύση στο θέμα αυτό οι ξένες εταιρείες θα «φοβούνται» να προχωρήσουν σε συμφωνίες και επενδύσεις στην Κύπρο.

Αναφορικά με την προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών και τις προοπτικές των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ, σημείωσε ότι δουλειά του είναι να βοηθήσει στη διαδικασία κι όχι να να φέρει στο τραπέζι των συνομιλιών τις δύο πλευρές. Ανέφερε ότι θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας για την κατάσταση.

Αποκάλυψε μάλιστα, ότι πριν ξεσπάσει η κρίση των υδρογονανθράκων, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να επικεντρωθούν στο εδαφικό και άλλες πτυχές όπως ο διαχωρισμός των εξουσιών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης