Χαρδούβελης: «Ζούμε δύσκολες στιγμές, αλλά θα πετύχουμε... πιστεύω»

Χαρδούβελης: «Ζούμε δύσκολες στιγμές, αλλά θα πετύχουμε... πιστεύω»

«Έχουμε» είπε ο υπουργός, «πλήρως τεκμηριωμένα επιχειρήματα, για να κλείσει η αξιολόγηση»

Χαρδούβελης: «Ζούμε δύσκολες στιγμές, αλλά θα πετύχουμε... πιστεύω»
«Ζούμε δύσκολες στιγμές» παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου συζητείται ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2015, αναφορικά με την περιπετειώδη διαπραγμάτευση και τις αγεφύρωτες, για την ώρα, διαφωνίες μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας.

Ωστόσο, ο υπουργός επιχείρησε να καθησυχάσει τους βουλευτές, λέγοντας ότι «υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Υπάρχει συμφωνία σε μια σειρά από θέματα και επιχειρούμε να λύσουμε τις υπόλοιπες εκκρεμότητες. Από την πλευρά μας, υπάρχουν πλήρως τεκμηριωμένα επιχειρήματα για να κλείσει η αξιολόγηση. Θα πετύχουμε, πιστεύω. Χαράσσουμε το μέλλον με περισσότερη προοπτική και μικρότερα βάρη».

Πάντως, απαντώντας σε βουλευτές που του ζητούσαν επίμονα να αποκαλύψει τις λεπτομέρειες της συνάντησης στο Παρίσι, αλλά και τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης, εξήγησε πως, την ώρα που η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη, δεν θα ήταν σωστό να φανερώσει τα «χαρτιά του». 

Κλείσιμο
«Σε μια διαπραγμάτευση δεν μπορείς να πεις που είσαι εσύ και που είναι οι άλλοι. Δεν θα φανερώσεις τα χαρτιά σου. Το γεγονός ότι καθίσαμε μέχρι 4:30 το πρωί στο Παρίσι και πιέσαμε είναι ενδεικτικό» σημείωσε.

Ο υπουργός μίλησε και για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, σχολιάζοντας και την πρόσφατη προσφορά για τα περιφερειακά αεροδρόμια.

«Μέχρι το Φεβρουάριο του 2015 θα έχουν ολοκληρωθεί επτά διαγωνισμοί. Μάθαμε προχθές για τα αεροδρόμια. Με τα χρήματα δεν αγοράζουν μόνο αεροδρόμια, αλλά και επενδύσεις, που είναι μεγάλη η υπόθεση αυτή και μας κάνει αισιόδοξους ότι ο στόχος των 9,6 δισ. ευρώ ως το τελος του 2016 θα επιτευχθεί. Αυτό, γιατί οι ξένοι πιστεύουν στο μέλλον της χώρας. Πιστεύουν πως, αν επενδύσουν τα χρήματά τους, θα βγουν κερδισμένοι».

«Η προσήλωσή μας στη βελτίωση των μεγεθών δεν επιτρέπει τη χαλάρωση» είπε και πρόσθεσε ότι «η χώρα, αν συνεχίσει να εφαρμόζει στοχευμένες μεταρρυθμίσεις και επιταχύνει τις αποκρατικοποιήσεις, μπορεί να κερδίσει το χαμένο έδαφος της συρρίκνωσης του ΑΕΠ».

Επισήμανε πως δεν «θα επιτρέψουμε επιστροφή ολισθηρό παρελθόν», εκτιμώντας ωστόσο ότι, για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να υπάρχει πολιτική σταθερότητα και συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Υποστήριξε ότι η χώρα αλλάζει σελίδα, αφήνοντας πίσω της τα οδυνηρά χρόνια. «Δεν λέω ότι δεν θα έχουμε δυσκολίες, αλλά δεν θα χειροτερεύσει η κατάσταση» είπε.

Επισήμανε ότι η αύξηση των εσόδων δεν θα γίνει από αύξηση της φορολογίας, αλλά από τη μεγέθυνση της οικονομίας, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην επίτευξη ισοσκελισμένου ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών για πρώτη φορά  μετά το 1948!

«Το 2015 θα μπορέσουμε να καλύψουμε όλες τις δαπάνες και των τόκων χωρίς δανεισμό. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα πλησιάζει τη δημοσιονομική της αυτάρκεια» εξήγησε χαρακτηριστικά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης