Σήμερα η ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής κατά του Γιούνκερ

Σήμερα η ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής κατά του Γιούνκερ

Εχει δεσμευτεί ότι θα αποχωρήσει από την προεδρία της Κομισιόν αν το Ευρωκοινοβούλιο αποφασίσει σήμερα ότι πρέπει να φύγει

Σήμερα η ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής κατά του Γιούνκερ
Σήμερα θα διεξαχθεί η ψηφοφορία για την πρόταση μορφής σε βάρος του προέδρου του Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ,  μετά τις αποκαλύψεις για την υπόθεση "LuxLeaks". 

Συνολικά 76 ευρωβουλευτές από την Ριζοσπαστική Αριστερά, την Ενωτική Αριστερά, ευρωσκεπτικιστές και μη εγγεγραμμένοι βουλευτές της ηγέτιδας της γαλλικής Ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν, κατέθεσαν στον πρόεδρο του Ευρωπαικού Κοινοβούλιου, Μάρτιν Σουλτς, πρόταση μομφής σε βάρος του πρώην κλειδοκράτορα του Λουξεμβούργου. 

Η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα συγκληθεί εντός της ημέρας στο Στρασβούργο. Η υπόθεση "LuxLeaks", για την οποία βρέθηκε στο μικροσκόπιο ο πρόεδρος της Κομισιόν, αφορά στις προκλητικές φοροαπαλλαγές των εταιρειών με έδρα το Λουξεμβούργο. Από την πλευρά του, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχει δεσμευτεί ότι θα αποχωρήσει από την προεδρία της Κομισιόν αν το Ευρωκοινοβούλιο αποφασίσει σήμερα ότι πρέπει να φύγει. 

Οι εκπρόσωποι των ομάδων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και των Φιλελευθέρων στο Ευρωκοινοβούλιο έχουν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν την πρόταση μομφής σε βάρος του Γιούνκερ. Η εκπρόσωπος της Ομάδας των Πρασίνων, Ρεμπέκα Χαρμς, κράτησε επιφυλακτική στάση και υπεραμύνθηκε της δημιουργίας μιας εξεταστικής επιτροπής, προκειμένου, όπως είπε, να διαλευκανθούν πλήρως οι κατηγορίες για το καθεστώς φοροαποφυγής μεγάλων επιχειρήσεων στο Λουξεμβούργο. 

 "Αν θέλετε να φύγω, πείτε το και θα φύγω", είχε δηλώσει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απευθυνόμενος στους ευρωσκεπτικιστές και ευρωβουλευτές της ακροδεξιάς που υπέγραψαν την σχετική πρόταση μορφής σε βάρος του. Ωστόσο, συμπλήρωσε πως του δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι οι προθέσεις αυτών που υπέγραψαν την σχετική πρόταση είναι διαφορετικές από αυτές που υποστηρίζουν στο ψήφισμα, εφόσον, συμπλήρωσε, γνωρίζουν πολύ καλά ότι "εγώ δεν είμαι υπέρμαχος του μεγάλου κεφαλαίου στην Ευρώπη". 
Κλείσιμο

"Το πρόβλημα της φοροαποφυγής των μεγάλων επιχειρήσεων", τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν, "δεν είναι μόνο του Λουξεμβούργου διότι", όπως συμπλήρωσε, "οι αποφάσεις για φοροαποφυγή μεγάλων επιχειρήσεων αφορούν 18 ευρωπαϊκές χώρες". 

Ο Γιούνκερ υπενθύμισε ότι έχει δηλώσει πως είναι υπέρ της επιβολής ενιαίου φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές στην Ε.Ε και της υιοθέτησης μιας ενιαίας φορολογικής πολιτικής στην Ευρώπη, ενώ τόνισε ακόμη πως, όταν το Λουξεμβούργο είχε την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2005, είχε προτείνει την δημιουργία κοινής ευρωπαϊκής αρχής εποπτείας των φορολογικών συστημάτων στις χώρες-μέλη της ΕΕ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης