Κύπρος: Οι Τούρκοι επιμένουν σε μερίδιο από το φυσικό αέριο πριν τη λύση του Κυπριακού

Κύπρος: Οι Τούρκοι επιμένουν σε μερίδιο από το φυσικό αέριο πριν τη λύση του Κυπριακού

Η τουρκική πλευρά θέλει να διατηρήσει τη «κυριαρχία» της στο βόρειο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου και να καταστεί συνιδιοκτήτης και στον φυσικό πλούτο του νότου

Κύπρος: Οι Τούρκοι επιμένουν σε μερίδιο από το φυσικό αέριο πριν τη λύση του Κυπριακού
Στο κενό έπεσε η προσπάθεια του ειδικού συμβούλου του γγ του ΟΗΕγια το Κυπριακό Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, για να φέρει την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η πρόταση του κ. Έιντε για δημιουργία επιτροπής που θα συζητήσει το θέμα της αξιοποίησης του φυσικού αερίου μετά τη λύση του Κυπριακού δεν βρήκε ανταπόκριση ούτε από την ελληνοκυπριακή ούτε από τη τουρκοκυπριακή πλευρά.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά θεωρεί πως το θέμα έχει λυθεί καθώς είναι ξεκάθαρο ότι μετά τη λύση του Κυπριακού οι φυσικοί πόροι θα τυγχάνουν διαχείρισης από την Ομοσπονδιακή κυβέρνηση, και ως εκ τούτου δεν υπάρχει αντικείμενο συζήτησης.

Η τουρκοκυπριακή πλευρά θεωρεί ότι θα πρέπει να συζητηθεί θέμα διαχείρισης του φυσικού αερίου πριν από τη λύση του Κυπριακού, ή σε διαφορετική περίπτωση να τερματιστούν οι γεωτρήσεις στη Κυπριακή ΑΟΖ.

Κλείσιμο
Είναι προφανές ότι η τουρκική πλευρά θέλει να διατηρήσει τη «κυριαρχία» της στο βόρειο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου και να καταστεί συνιδιοκτήτης και στον φυσικό πλούτο του νότου.

Η Λευκωσία έχοντας την εμπειρία του Αιγαίου με το μορατόριουμ για εκατέρωθεν τερματισμό ερευνών δεν θα ήθελε να δει επανάληψη στη Κύπρο, ιδιαιτέρως σε μια περίοδο που όλες οι χώρες της ανατολικής Μεσογείου βρίσκονται σε φάση συνεργασίας με εξαίρεση τη Τουρκία.

 
Πολύ καλά έως πολύ άσχημα

Ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε εξήλθε του Προεδρικού Μεγάρου της Λευκωσίας, απογοητευμένος μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, αναγγέλλοντας ουσιαστικά την αποτυχία της προσπάθειας του και δηλώνοντας πως δεν προτίθεται να καταθέσει νέα πρόταση.

Όπως δήλωσε ο κ. Έιντε εναπόκειται πλέον στις δυο πλευρές να δημιουργήσουν τις συνθήκες για επάνοδο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού. Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι οι όροι εντολής του είναι να υποβοηθήσει τις δύο πλευρές στις διαπραγματεύσεις και όχι να τις φέρει στο τραπέζι των συνομιλιών.

Όπως είπε «πρόκειται για μια πολύ σημαντική στιγμή καθώς αισθάνομαι ότι τα πράγματα είτε θα βελτιωθούν είτε θα χειροτερέψουν σημαντικά. Πιστεύω πολλοί ενδιαφερόμενοι συμφωνούν ότι θα πρέπει να κάνουμε κάτι για να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για γρήγορη επάνοδο στο τραπέζι των συνομιλιών». 

Παραδέχθηκε ότι «ξεκάθαρα» οι ιδέες του «δεν δημιούργησαν ενθουσιασμό σε καμία πλευρά», κάτι που ο ίδιος σέβεται και κατανοεί.

Δήλωσε τέλος ότι ο ίδιος παραμένει αισιόδοξος ότι επαναρχίσουν οι συνομιλίες, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως δεν είναι σε θέση να πει «ακριβώς πότε».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης