Εκβιάζει ή μπλοφάρει η Τρόικα;

Εκβιάζει ή μπλοφάρει η Τρόικα;

Γιατί οι πιστωτές δεν έχουν επιστρέψει στην Αθήνα - Με παράταση του υπάρχοντος προγράμματος πιέζουν οι Βρυξέλλες - Νέα μέτρα σσυνεπάγεται η πρόβλεψη για δημοσιονομικό κενό 2,5-3,5 δισ. ευρώ το 2015 - «Η Ελλάδα αψηφά την Τρόικα καταθέτοντας προϋπολογισμό», γράφουν Financial Times και Deutsche Welle


Εκβιάζει ή μπλοφάρει η Τρόικα;
Σε νεκρό σημείο βρίσκονται οι διαπραγματέσεις της κυβέρνησης με την Τρόικα καθώς γίνεται πλέον εμφανές ότι οι δύο πλευρές έχουν διαμετρικά αντίθετες στοχεύσεις.

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να επιδιώκει μία συμφωνία που δεν θα επιβαρύνει περαιτέρω την ελληνική κοινωνία, θα διατηρεί την πολιτική σταθερότητα και θα είναι διαχειρίσιμη στο εσωτερικό κατά τρόπο που να αφήνει περιθώρια για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι δανειστές από την πλευρά τους δείχνουν ότι επιδιώκουν μία συμφωνία που θα παρατείνει την ασφυκτική επιτήρηση της χώρας για ένα με δύο χρόνια κινούμενη πάντα στο πλαίσιο που έχουν θέσει τα προηγούμενα μνημόνια.

Ενδεικτικό του αδιεξόδου είναι ότι η τηλεδιάσκεψη κυβέρνησης Τρόικας τα ξημερώματα της Παρασκευής απέβη άκαρπη ενώ η επανάληψή της το βράδυ της ίδιας ημέρας ματαιώθηκε αφού δεν υπήρχαν οι προυποθέσεις να προκύψει θετικό αποτέλεσμα. Ενδεχόμενη δεύτερη άκαρπη τηλεδιάσκεψη θα επιβάρυνε περισσότερο το κλίμα Αυξάνοντας την πίεση οι δανειστές συνδέουν την τρέχουσα αξιολόγηση με την συμφωνία για την επόμενη ημέρα και απειλούν με συνέχιση του παρόντος προγράμματος. Η υπαγωγή της χώρας σε πρόγραμμα είναι προυπόθεση για να συνεχίσει η ΕΚΤ να δίνει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες.

Οι προθεσμίες είναι πλέον ασφυκτικές. Μετά τις εξελίξεις της Παρασκευής η κυβέρνηση θεωρεί ότι η Τρόικα δεν θα επιστρέψει μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου έχει αποκλειστεί και στην καλύτερη περίπτωση αν τα πράγματα στο εξής εξελιχθούν ομαλά θα υπάρξει έκτακο Eurogroup πριν από την Σύνοδο Κορυφής της 18ης Δεκεμβρίου. Το να βρεθεί ο πρωθυπουργός στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής με όλα τα ζητήματα ανοικτά δεν είναι ό,τι καλύτερο. Η συμφωνία για την επόμενη ημέρα μετατίθεται πλέν για το νέο έτος. Αυτό είναι το θετικό σενάριο.

Στο αρνητικό σενάριο δεν θα έχει ολοκληρωθεί ούτε η αξιολόγηση μέχρι τον Δεκέμβριο και με τον καινούργιο χρόνο θα γίνει συνολική διαπραγμάτευση για συμφωνία που θα περιλαμβάνει τις τωρινές απαιτήσεις της Τρόικας σε συνδυασμό με την επόμενη ημέρα και την διαχείριση του χρέους. Τα περιθώρια της κυβέρνησης δεν είναι μεγάλα και θα εξαρτηθούν από το πόσο άκαμπτη θα είναι η στάση των δανειστών.
Κλείσιμο

Από τις μέχρι στιγμής εξελίξεις οι δανειστές -κυρίως το ΔΝΤ- ζητούν αναθεώρηση των δημοσιομικών προβλέψεων του προυπολογισμού καθώς επιμένει ότι θα υπάρξει κενό 2,5-3,5 δισ. ευρώ. Αυτό μεταφράζεται πολύ απλά σε νέα μέτρα. Ζητούν παράλληλα δέσμευση για αλλαγές στο ασφαλιστικό που θα περιλαμβάνουν και περικοπές συντάξεων και αύξηση των ορίων ηλικίας μέσα στο 2015 ώστε να μειωθεί η συμμετοχή του κράτους αλλά και να ανοίξει ο δρόμος για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες. Στο τραπέζι είναι πάντα και οι αλλαγές στον ΦΠΑ με αύξηση των χαμηλών συντελεστών που ισχύουν στα νησιά. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο το λιγότερο επώδυνο για την κυβέρνηση μοιάζει να είναι το εργασιακό όπου η πλήρης απελευθέρωση μοιάζει προδιαγεγραμμένη με μαζικές απολύσεις και αλλαγές του τρόπου λήψης των αποφάσεων που στην πράξη θα καταργεί το δικαίωμα της απεργίας.

Η κυβέρνηση δεν κρύβει πλέον ότι το ξεμπλοκάρισμα των διαπραγματεύσεων είναι θέμα πολιτικής απόφασης μεταξύ Βρυξελλών-Βερολίνου-Ουάσινγκτον όπου επικεντρώνει τις τηλεφωνικές του επαφές ο πρωθυπουργός χωρίς προς το παρόν αποτέλεσμα. Είναι δε σαφές ότι οι δανειστές στέλνουν τα μηνύματά τους και προς την αξιωματική αντιπολίτευση δείχνοντας ότι η όποια συμφωνία υπάρξει θα δεσμεύσει συνολικά την χώρα είτε προηγηθούν εκλογές είτε όχι.

Οι χαμηλοί τόνοι που κρατά το τελευταίο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ενδεικτικό του προβληματισμού που επικρατεί.

Τα ξένα μέσα ενημέρωσης για το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις

Πάντως, η απόφαση της Ελλάδας να αψηφήσει την τρόικα και να καταθέσει τον προϋπολογισμό του 2015 κάνει τον γύρο του κόσμου μέσα από εκτενή δημοσιεύματα.

«Η Ελλάδα αψηφά την τρόικα καταθέτοντας τον προϋπολογισμό χωρίς την έγκρισή της», αναφέρουν οι Financial Times σε δημοσίευμά τους το βράδυ της Παρασκευής.

Η κίνηση, όπως λένε, υποδεικνύει την ένταση που υπάρχει στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές της, σχετικά με την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο στο τέλος του έτους.

«Η Αθήνα αρνείται ότι υπάρχει χρηματοδοτικό κενό στον προϋπολογισμό, υποστηρίζοντας ότι η επιταχυνόμενη ανάπτυξη το 2015 θα δώσει ώθηση στα έσοδα, αλλά η τρόικα επιμένει ότι ο προϋπολογισμός της Ελλάδας παρουσιάζει κενό 1 δισ. ευρώ», γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

«Στα μαχαίρια» βρίσκεται η τρόικα με την Ελλάδα για μια ακόμη φορά, τονίζει και το CNBC, αναφερόμενο στην κατάθεση του προϋπολογισμού και την διαφωνία των δανειστών με την κίνηση αυτή.



Η τρόικα δείχνει να ζητά περισσότερη πειθαρχία από την Ελλάδα όσον αφορά στα δημοσιονομικά της, υπονομεύοντας τις προσπάθειες της κυβέρνησης να δώσει  «ανάσα» στους Έλληνες πολίτες.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης