Πολιτικές παρενέργειες προκαλεί το αδιέξοδο με την Τρόικα

Πολιτικές παρενέργειες προκαλεί το αδιέξοδο με την Τρόικα

Μηνύματα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση στέλνουν οι δανειστές 

Πολιτικές παρενέργειες προκαλεί το αδιέξοδο με την Τρόικα
Πολιτικές παρενέργειες στην Αθήνα προκαλεί η παράταση της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα τα μηνύματα της οποίας έχουν αποδέκτη όχι μόνο την κυβέρνηση αλλά και την αξιωματική αντιπολίτευση.

Η μεταμεσονύκτια άκαρπη τηλεδιάσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου  με την Τρόικα είναι ενδεικτική της άκαμπτης στάσης των δανειστών οι οποίοι επιμένουν στις απαιτήσεις αδιαφορώντας για το πολιτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο κινείται η κυβέρνηση. Οι Βρυξέλλες έχουν προειδοποιήσει ότι δίχως ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος δεν θα ανοίξει η συζήτηση για την συμφωνία για την επόμενη ημέρα. Είναι σαφές ότι αφήνουν τα πράγματα να φθάσουν στα άκρα εκβιάζοντας εμμέσως πλην σαφώς με την παράταση του υπάρχοντος προγράμματος ή με την διακοπή της χρηματοδότησης από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα η οποία όπως έχει πει ο Ντράγκι για να παράσχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες θα πρέπει η ελληνική οικονομία να είναι σε πρόγραμμα. Ευρωπαϊκές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων έλεγαν την Πέμπτη ότι υπάρχει ακόμη χρόνος μέχρι το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου ωστόσο εάν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας τότε τα πράγματα θα είναι οριακά. Βεβαίως εφόσον υπάρξει συμφωνία μπορεί να υπάρξει έκτακτο Eurogorup πριν από την Σύνοδο Κορυφής της 18ης Δεκεμβρίου ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία. 

Από την χθεσινή συζήτηση προκύπτει ότι οι δανειστές επιμένουν να κλείσουν μέχρι το τέλος του χρόνου όλα τα ανοικτά ζητήματα (εργασιακό, ασφαλιστικό, ΦΠΑ). Κυρίως όμως αμφισβητούν τον προυπολογισμό που κατατίθεται σήμερα στην Βουλή και επιμένουν στο δημοσιονομικό κενό. Αρνούνται να δεχθούν τους υπολογισμούς της ελληνικής κυβέρνησης για την πορεία της οικονομίας το 2015 και αυτό παρότι η ελληνική πλευρά επιμένει ότι το ίδιο σκηνικό επαναλαμβάνεται για τρίτη χρονιά, εκείνοι στην αρχή αμφισβητούν τα στοιχεία του προυπολογισμού και στο τέλος πέφτουν έξω. Από τη μία το Βερολίνο επιμένει στην πολιτική της λιτότητας και των πλεονασμάτων και ως εκ τούτου αρνείται να χαλαρώσει την στάση του στην πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3% του ΑΕΠ. Από την άλλη το ΔΝΤ επιμένει στις θέσεις του για το δημοσιονομικό κένο καθώς είναι εμφανές πλέον ότι διεκδικεί την παραμονή του στο ελληνικό πρόγραμμα και μετά το τέλος του 2014. Είναι ενδεικτικό ότι στο τραπέζι υπάρχει πρόταση για δύο διαφορετικές γραμμές προληπτικής στήριξης της ελληνικής οικονομίας μία ευρωπαική και μία του ΔΝΤ με αντίστοιχες εποπτείες. 

Καθώς ο προϋπολογισμός δεν μπορεί να αλλάξει πριν καν ψηφιστεί οι δανειστές ζητούν επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα κάτι που βεβαίως η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει. Αντίθετα η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί την ολοκλήρωση της αξιολόγησης κατά τρόπο που να της αφήνει περιθώρια πολιτικού και επικοινωνιακού χειρισμού με στόχο πάντα την εξασφάλιση των 180 βουλευτών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι δανειστές πάλι παρότι ο κ. Σαμαράς εξέθεσε συνολικά το πολιτικό ζήτημα ήδη από την επίσκεψή του στο ΒΕρολίνο αδιαφορούν για τις εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας. Αντίθετα τηρούν άκαμπτη στάση στέλνοντας μήνυμα και στην αξιωματική αντιπολίτευση να μην ελπίζει σε χαλάρωση και επαναδιαπραγμάτευση αλλά και σε στις άλλες χώρες της Ευρωζώνης ότι η πολιτική δημοσιονομικής σταθερότητας δεν αναθεωρείται. Η χώρα μας παραμένει το πειραματόζωο της ΕΕ. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης