Αποκαλύψεις για τις πηγές χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής: «Εκβιασμός, προστασία, ξέπλυμα χρήματος»

Αποκαλύψεις για τις πηγές χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής: «Εκβιασμός, προστασία, ξέπλυμα χρήματος»

Απίστευτες καταγγελίες για τη δράση της οργάνωσης - «Επιχειρηματίες έφεραν τη ΧΑ στο Πέραμα»

Αποκαλύψεις για τις πηγές χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής: «Εκβιασμός, προστασία, ξέπλυμα χρήματος»
«Εκβιασμός, προστασία, ξέπλυμα χρήματος: Η χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής»: Mε αυτό τον τίτλο το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 4 προχωρά σε αποκαλύψεις σχετικά με το περιέχομενο των φακέλων που κρατούν στα χέρια τους οι εισαγγελείς που όλο αυτό το διάστημα ερευνούν τη δράση της οργάνωσης. 

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο ρεπορτάζ, η χρηματοδότηση της ΧΑ προερχόταν από εκβιασμούς, προστασία και ξέπλυμα χρήματος μέσω off shore εταιρειών. Το Channel 4 κάνει λόγο ακόμη και για... trafficking!

Κλείσιμο


Στο ρεπορτάζ, μεταξύ άλλων, γίνονται καταγγελίες και για τα τάγματα εφόδου των χρυσαυγιτών τα οποία χρησιμοποιούσαν κατά των πολιτικών τους αντιπάλων αλλά -σύμφωνα με μάρτυρες- τα προσέφεραν και έναντι ενοικίου σε όποιον πλήρωνε. Σύμφωνα με τον δικηγόρο Θανάση Καμπαγιάννη, η Χρυσή Αυγή διαχειριζόταν ένα δίκτυο προστασίας στη Νίκαια και τον Αγιο Παντελεήμονα «εκβιάζοντας καταστηματάρχες και μετανάστες και προσφέροντας τις υπηρεσίες της σε επιχειρηματίες που ήθελαν να επιτεθούν σε αντιπάλους τους, με την συνεργασία των αστυνομικών αρχών».

Στο βρετανικό δίκτυο γίνεται αναφορά και στην υπόθεση του Περάματος. Συγκεκριμένα γίνεται λόγος για ένα δίκτυο επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στη ναυπηγική βιομηχανία και οι οποίοι «χρησιμοποίησαν» τη... βοήθεια της Χρυσής Αυγής στη συνεχιζόμενη αντιπαράθεσή τους με τις συνδικαλιστικές ενώσεις, οι οποίες δεν αποδέχονταν μειώσεις στους μισθούς και περιορισμό των δικαιωμάτων, αναφέρει το βρετανικό κανάλι. «Γνωρίζουμε ότι υπήρξε απ' ευθείας πληρωμή από τα αφεντικά της ναυπηγοεπισκευαστικής στο Πέραμα» λέει ο κ. Καμπαγιάννης και κάνει λόγο για μια δωρεά της τάξης των 240.000 βρετανικών λιρών στην οργάνωση.

Ο Σωτήρης Πουλικογιάννης, πρόεδρος των μεταλλεργατών, δηλώνει στο βρετανικό κανάλι ότι η συναλλαγή αυτή «οδήγησε στην ωμή επίθεση 50 τραμπούκων της Χρυσής Αυγής, εναντίον του ιδίου και άλλων μελών του σωματείου».

Αναφορά γίνεται και στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα πέρυσι τον Σεπτέμβριο. «Στις 12 Σεπτεμβρίου μας επιτέθηκαν. Στις 17 Σεπτεμβρίου, σε μια συγκέντρωση που έγινε στα γραφεία τους, ανακοίνωσαν ότι θα ιδρύσουν το δικό τους συνδικαλιστικό σωματείο στο Πέραμα. Αυτό ήταν κάτι νέο. Κανένας δεν είχε μιλήσει για σωματείο της Χρυσής Αυγής μέχρι εκείνη τη στιγμή. Μετά, στις 18 Σεπτεμβρίου ο Παύλος Φύσσας δολοφονήθηκε, με ορισμένους από τους ιδρυτές του σωματείου να εμπλέκονται στη δολοφονία», δηλώνει ο κ. Πουλικογιάννης
και συνεχίζει: «Στις 19 του μήνα, μια μέρα μετά τη δολοφονία και ενώ όλη η χώρα "έβραζε", ο τότε πρόεδρος της ένωσης των εργοδοτών προσλαμβάνει τον βασικό πυρήνα της Χρυσής Αυγής».

«Η ηγεσία της Χρυσής Αυγής αντιμετωπίζει τη Δικαιοσύνη σε δύο μήνες και περισσότερες αποκαλύψεις μπορεί να δουν το φως της δημοσιότητας» αναφέρει το ρεπορτάζ και καταλήγει: «Απομένει να δούμε αν η ελληνική Δικαιοσύνη θα κυνηγήσει τα στοιχεία δικηγόρων και αυτοπτών μαρτύρων και ''ακολουθήσει το χρήμα''».


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης