Υπ.Οικονομικών: Διαπραγματεύσεις για τη νέα φάση «μετά το Μνημόνιο»

Υπ.Οικονομικών: Διαπραγματεύσεις για τη νέα φάση «μετά το Μνημόνιο»

«Παρεξήγηση» η -αποδιδόμενη στον Γερούν Ντάισελμπλουμ- αναφορά ότι είναι πιθανή η παράταση του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος, λέει ο Ευ.Βενιζέλος - Χαρδούβελης: Ο επικεφαλής του Eurogroup «δεν έκανε καμία αναφορά για συνέχιση του τρέχοντος προγράμματος»

Υπ.Οικονομικών: Διαπραγματεύσεις για τη νέα φάση «μετά το Μνημόνιο»
Λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup όπου αναμένεται να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις για το τέλος του ελληνικού προγράμματος, το τέλος του μνημονίου όπως το ξέρουμε δηλαδή, η διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους δανειστές μεταβλήθηκε σε θρίλερ από μια φράση που αποδόθηκε στον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σε έγγραφο προς τους ομολόγους του υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης για την ημερήσια διάταξη της αυριανής συνεδρίασης του Eurogroup ο κ. Ντάισελμπλουμ φερόταν πως ανέφερε: «Ενδεχομένως θα συζητηθεί η συνέχιση του τρέχοντος προγράμματος του EFSF. Μια πιθανή συνέχιση του τρέχοντος προγράμματος θα εξαρτηθεί επίσης από την πρόσβαση της Ελλάδας στις χρηματοπιστωτικές αγορές».

Η διαρροή της -αποδιδόμενης στον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών- δήλωσης προκάλεσε την εντύπωση ότι η Ευρωζώνη εξετάζει την παράταση του ελληνικού προγράμματος, κάτι που ούτως ή άλλως θα εξαρτηθεί από την πρόσβαση της Ελλάδας στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Κλείσιμο


Οπως είναι προφανές, το θέμα της υποτιθέμενης παράτασης του ελληνικού προγράμματος και μετά την 1η Ιανουαρίου του 2015 αποτέλεσε βασικό θέμα της συζήτησης του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τον υπουργό Οικονομικών στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η κυβέρνηση, διά του υπουργείου Οικονομικών, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφερόταν ότι έπειτα από επικοινωνία του Γκίκα Χαρδούβελη με τον πρέοδρο του Eurogroup, διευκρινίστηκε από τον κ. Ντάισελμπλουμ ότι ο ίδιος ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών δεν έκανε αναφορά για συνέχιση του τρέχοντος προγράμματος, αλλά αντίθετα για τη φάση μετά το τρέχον πρόγραμμα.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών
«Ο Υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem, ο  οποίος αποσαφήνισε ότι δεν έκανε καμία αναφορά για συνέχιση του τρέχοντος προγράμματος, αλλά αντίθετα για τη φάση μετά το τρέχον πρόγραμμα.
Όσοι, συνεπώς, οικοδομούν σενάρια σε λανθασμένη βάση, προκαλούν ζημία στον τόπο», αναφέρεται κατά λέξη στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των κυρίων Σαμαρά, Βενιζέλου και Χαρδούβελη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απέδωσε σε παρεξήγηση την αποδιδόμενη στον κ. Ντάισελμπλουμ αναφορά ότι εξετάζεται η συνέχιση του υπάρχοντος προγράμματος.



«Αυτό που αναφέρθηκε στον Τύπο δεν ήταν σωστό, ότι έκανε δηλώσεις. Μου το ξεκαθάρισε στο τηλεφώνημα. 1η Ιανουαρίου δεν υπάρχει ευρωπαϊκό πρόγραμα , άρα όλοι έχουν κίνητρο να μπουν σε μία κατάσταση όπου όλοι είναι νικητές», τόνισε από την πλευρά του και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης σε δηλώσεις του έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο.

Τι αναφέρεται στο έγγραφο Ντάισελμπλουμ
Σε έγγραφό του, αναφορικά με την διάταξη της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που συγκαλείται την Πέμπτη, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να συζητήσουν την πορεία της εφαρμογής του δεύτερου προγράμματος, αλλά όπως τονίζει, δεν θα ληφθεί καμία απόφαση.

Ακόμη, γίνεται λόγος για  την πρώτη αποστολή της τρόικας που ολοκληρώθηκε στις 8 Οκτωβρίου και επισημαίνεται ότι  η τρόικα «θα επιστρέψει σύντομα» στην Αθήνα για να συνεχίσει την εξέταση προόδου.

«Η δόση των 1,9 δισ. ευρώ από τον EFSF θα καταβληθεί μόνο μετά την ολοκλήρωση της αποστολής και μετά από μια θετική αξιολόγηση από την τρόικα για την εφαρμογή του μνημονίου», αναφέρεται.

Διάψευση και από την πλευρά Ντάισελμπλουμ
«Αναληθή» χαρακτήρισε και η εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σημερινά δημοσιεύματα ελληνικών ΜΜΕ, σύμφωνα με τα οποία αναμένεται στο αυριανό Eurogroup να συζητηθεί η επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «δεν είναι αλήθεια πως στο αυριανό Eurogroup θα συζητηθεί η επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος».

«Αύριο στο Eurogroup θα γίνει μια πρώτη συζήτηση σχετικά με τις επιλογές που έχει η Ελλάδα μετά τη λήξη του υπάρχοντος προγράμματος» πρόσθεσε η εκπρόσωπος του Γερούν Ντάισελμπλουμ.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης