Μπάιντεν σε Αναστασιάδη: Η Κύπρος έχει δικαίωμα να αξιοποιήσει τους φυσικούς της πόρους

Μπάιντεν σε Αναστασιάδη: Η Κύπρος έχει δικαίωμα να αξιοποιήσει τους φυσικούς της πόρους

Ο κ. Μπάιντεν έδειξε «πλήρη κατανόηση» στις θέσεις που παρουσίασε ο κ. Αναστασιάδης, τόσο για τις τουρκικές προκλήσεις, όσο και για τη διακοπή της διαπραγματευτικής διαδικασίας για την επίλυση του Κυπριακού

Μπάιντεν σε Αναστασιάδη: Η Κύπρος έχει δικαίωμα να αξιοποιήσει τους φυσικούς της πόρους
Την παραβίαση της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) από την Τουρκία συζήτησαν σε αποψινή μακρά τηλεφωνική επικοινωνία τους ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μπάιντεν έδειξε «πλήρη κατανόηση» στις θέσεις που παρουσίασε ο κ. Αναστασιάδης, τόσο για τις τουρκικές προκλήσεις, όσο και για τη διακοπή της διαπραγματευτικής διαδικασίας για την επίλυση του Κυπριακού, επαναλαμβάνοντας τη γνωστή αμερικανική θέση για το «δικαίωμα» της Κύπρου να αξιοποιήσει τους φυσικούς πόρους εντός της ΑΟΖ της.

Από την πλευρά του, ο Κύπριος Πρόεδρος επανέλαβε στο συνομιλητή του ότι αν η Τουρκία δεν σταματήσει τις παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ και τις προκλήσεις στην περιοχή, δεν μπορεί να υπάρξει συνέχιση του διαλόγου στο Κυπριακό, ζητώντας την στήριξη των ΗΠΑ για «συμμόρφωση» της Τουρκίας.

Κλείσιμο
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος αναμένεται να θέσει το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων κατά τις επικείμενες συναντήσεις που θα έχει στην Τουρκία με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.

Σε γραπτή του δήλωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφέρει ότι οι κύριοι Αναστασιάδης και Μπάιντεν συζήτησαν το θέμα της απαράδεκτης παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη (ΑΟΖ) από την Τουρκία, όπως επίσης και τις προσπάθειες από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών για τερματισμό των προκλήσεων αυτών.

Ο Κύπριος εκπρόσωπος σημειώνει στη δήλωσή του ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «έκανε σαφές πως χωρίς την άρση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας δεν υπάρχει προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών». Ο αντιπρόεδρος Μπάϊντεν, προστίθεται, «εξέφρασε την πρόθεση των ΗΠΑ για την ανάληψη εντονότερης διπλωματικής δράσης, έτσι ώστε να καταστεί εφικτό, μακρά προκλήσεων και παράνομων ενεργειών, να επαναρχίσει ο διάλογος».

Οι δύο άντρες, καταλήγει η δήλωση, συμφώνησαν να βρίσκονται σε συνεχή επαφή, ενόψει και της επικείμενης επίσκεψης του Αμερικανού αντιπροέδρου στην Τουρκία. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης