Τριγμοί στις σχέσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ από την καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων

Τριγμοί στις σχέσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ από την καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων

Ενώ το Μέγαρο Μαξίμου βάζει σαν μόνη κόκκινη γραμμή το ασφαλιστικό η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θέλει να πιστωθεί την διατήρηση της σθεναρής στάσης στις διαπραγματεύσεις

Τριγμοί στις σχέσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ από την καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων
Εσωτερικές παρενέργειες και τριβές στις σχέσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων προκαλεί η δυστοκία των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την Τρόικα.

Ενδεικτική είναι η διάσταση μεταξύ Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη για τον χειρισμό των δύσκολων θεμάτων της διαπραγμάτευσης. Μετά την συνάντηση των δύο αρχηγών χθες το απόγευμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προανήγγειλε την συγκρότηση Επιτροπής που θα εξετάσει το εργασιακό και το μισθολόγιο στο δημόσιο στην οποία θα συμμετέχει ο κ. Δημήτρης Σταμάτης και ενδεχομένως κι άλλα στελέχη της ΝΔ. Από την πλευρά του το Μέγαρο Μαξίμου διέψευδε ότι θα συγκροτηθεί κοινή επιτροπή ενώ ο κ. Σταμάτης έλεγε ότι απλώς θα ασκεί τις συνήθεις κυβρερνητικές συντονιστικές του αρμοδιότητες. Πίσω όμως από την διάσταση για την επιτροπή υποφώσκει η διαφορετική προσέγγιση των δύο κομμάτων για το εργασιακό και των συνδικαλιστικό νόμο έστω και στο σκέλος του επικοινωνιακού του χειρισμού. Έχουν όμως ενδιαφέρον οι δηλώσεις Βενεζέλου μετά την συνάντηση με τον κ. Σαμαρά, ασυνήθιστα γενικόλογες και ασαφείς: 

-για την διαπραγμάτευση με την Τρόικα: “οι θέσεις μας είναι διαμορφωμένες, η Τρόικα θα έλθει στην Αθήνα το ταχύτερο”, 
Κλείσιμο

-για τις απολύσεις στο δημόσιο και τα εργασιακά: “το ΠΑΣΟΚ είναι ένα από τα δύο κόμματα της κυβέρνησης, οι θέσεις του λαμβάνονται υπόψην, όλα θα θέματα συζητούνται και στο τέλος βγαίνει συμπέρασμα”.

Ακόμη και για την αντικατάσταση του κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου είπε ότι “θα ανακοινωθεί όταν πρέπει”. 

Η κυβέρνηση διαρρέει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την Τρόικα και αποδίδουν την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε δυσλειτουργίες της Ευρωπαικής Ένωσης μέχρι να συσταθεί η νέα Κομισιόν υπό τον κ. Γιούνκερ. Όσο για τις δηλώσεις του ΔΝΤ ότι η Τρόικα θα επιστρέψει όταν πάρει από την ελληνική κυβέρνηση τις απαντήσεις για τα θέματα που έχει θέσει η εξήγηση του κυβερνητικού επιτελείου είναι ότι “πάντα πριν από μία διαπραγμάτευση προβάλλουν υπερβολικές απαιτήσεις”. Την άνοδο των spreads την αποδίδουν στις αρνητικές προβλέψεις για την συνολική πορεία της ευρωπαικής οικονομίας που επιδρούν στον πιο αδύναμο κρίκο που είναι η Ελλάδα. 

Ενώ το Μέγαρο Μαξίμου βάζει σαν μόνη κόκκινη γραμμή το ασφαλιστικό η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θέλει να πιστωθεί την διατήρηση της σθεναρής στάσης στις διαπραγματεύσεις ή διαφορετικά να διαχωρήσει την στάση του και να χρεώσει τις όποιες δυσμενείς εξελίξεις στη ΝΔ. Από το Μέγαρο Μαξίμου πάντως λένε ότι η Τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα περί τις 10 Νοεμβρίου και δεν κρύβουν ότι υπάρχουν δύσκολα σημεία. Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι φαίνεται να συμφωνούν ότι είναι εκτός συζήτησης το ασφαλιστικό και η απελευθέρωση των απολύσεων. Οι πιο ρεαλιστές πάντως λένε ότι δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να συζητηθεί και το ασφαλιστικό όταν επιστρέψει η Τρόικα ενώ αποφεύγουν να μιλήσουν για κόκκινες γραμμές. 

Η κυβέρνηση επείγεται να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση καθώς αποτελεί στοιχείο εκ των ων ουκ άνευ για να περάσει στο επόμενο βήμα και να διαπραγματευθεί την συμφωνία για την επόμενη ημέρα και να διεκδικήσει τους λιγότερο σκληρούς όρους που θα συνοδεύσουν την προληπτική γραμμή στήριξης στην οποία επιμένει η ΕΕ αλλά και το ΔΝΤ. Το να συσταθεί ειδική επιτροπή από τα δύο κόμματα που θα συζητήσει τα θέματα αυτά δεν συνάδει με την σπουδή της κυβέρνησης να κλείσει το συντομότερο την αξιολόγηση. Πάντως ακόμη και στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου λένε πια ότι τα χρονοδιαγράμματα που είχαν τεθεί -να έχουν κλείσει όλα μέχρι το τέλος του χρόνου-δύσκολα θα τηρηθούν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης