Αλλοθι στο μνημόνιο ζητά η Δούρου για τις καθαρίστριες

Αλλοθι στο μνημόνιο ζητά η Δούρου για τις καθαρίστριες

Αφού εκτέθηκε από την αποκάλυψη ότι ετοιμαζόταν να δώσει την καθαριότητα των κτηρίων σε ιδιώτες, υλοποιώντας τις μνημονιακές κατευθύνσεις, η περιφερειάρχης Αττικής αναδιπλώνεται τώρα και ανακαλύπτει και πάλι τον ανένδοτο κατά της κυβέρνησης

Αλλοθι στο μνημόνιο ζητά η Δούρου για τις καθαρίστριες
Θα μπορούσε να το πει και mea culpa. Ή απλά να παραδεχθεί ότι ανέλαβε την Περιφέρεια Αττικής χωρίς σχέδιο, προετοιμασία και επίγνωση των καταστάσεων και των δυσκολιών. Θα μπορούσε επίσης, αντί να επιτίθεται στις εφημερίδες (στη συγκεκριμένη περίπτωση στο «Πρώτο Θέμα») να ασχοληθεί σοβαρά με τις εναλλακτικές λύσεις που έχει για την αντιμετώπιση προβλημάτων.

Έστω κι αργά πάντως η κυρία Ρένα Δούρου, έκανε τη θεαματική αναδίπλωση που πολλοί περίμεναν, αλλά η ίδια χρειάστηκε πέντε μέρες περισυλλογής - μετά το δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος» ότι ετοιμαζόταν να δώσει την καθαριότητα των κτηρίων της περιφέρειας σε ιδιωτική εταιρία, αλλά και μετά από αρκετές επικοινωνιακές φιοριτούρες – για να την αποφασίσει: Εμφανίζεται τώρα διατεθειμένη να μην υπογράψει τη σύμβαση με την ιδιωτική εταιρία που κέρδισε το διαγωνισμό για την καθαριότητα και έτοιμη να ξεκινήσει αγώνα προκειμένου να πιέσει και να πείσει την κυβέρνηση ότι οφείλει να χαλαρώσει την απαγόρευση των προσλήψεων μονίμου προσωπικού στην τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε να μπορέσει να πάρει κόσμο για τη δουλειά αυτή. Αυτό δηλαδή που την προκάλεσε να κάνει ήδη από τις 22 Σεπτεμβρίου ο πρώην περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός, ο οποίος της είχε πει σε συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου να πάνε μαζί στο υπουργείο Εσωτερικών με αυτό το αίτημα.

Φυσικά το θέμα δεν ήταν οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών για τις οποίες έγινε τόσος λόγος: Οι συγκεκριμένες απολυμένες καθαρίστριες συνεχίζουν τον κοινωνικό, πολιτικό και δικαστικό αγώνα τους για να δικαιωθούν και το κυρίως θέμα δεν ήταν τι θα έκανε γι’ αυτές η κυρία Δούρου. Αλλά πώς η περιφερειάρχης Αττικής, που συμπαραστάθηκε στον αγώνα τους, δεν θα έκανε το ίδιο που έκανε το υπουργείο Οικονομικών, όταν απέλυε τις συγκεκριμένες εργαζόμενες: Να μην δώσει δηλαδή και αυτή το έργο της καθαριότητας σε ιδιώτες, εφαρμόζοντας την ίδια συνταγή με το ΥΠΟΙΚ!

Κλείσιμο
Αφού λοιπόν χρειάστηκαν δύο μήνες για να καταλάβει το όλο θέμα – εκτός κι αν επρόκειτο αρχικά για συνειδητή επιλογή – και ένα αποκαλυπτικό δημοσίευμα από το «ΠΘ», αλλά και μερικές ημέρες με άφθονες επικοινωνιακές φιοριτούρες από μέρους της η κυρία Δούρου, αποφάσισε τελικά να αποστείλει αίτημα στο υπουργείο Εσωτερικών για να λύσει το πρόβλημα της καθαριότητας της Περιφέρειας. Και να αφήσει με σαφήνεια να εννοηθεί, για πρώτη φορά, ότι δεν προτίθεται να υπογράψει την ανάθεση της καθαριότητας σε ιδιώτες.

Σε σχετικό δελτίο Τύπου η περιφερειάρχης πετά το μπαλάκι των ευθυνών στον υπουργό Εσωτερικών Αργύρη Ντινόπουλο, από τον οποίο ζητά να μεριμνήσει για την άμεση πρόσληψη προσωπικού. Συγκεκριμένα αναφέρεται:

«Προκειμένου να καλυφθούν οι πιεστικές ανάγκες προσωπικού στην Περιφέρεια Αττικής, στους τομείς καθαριότητας, φύλαξης, προσωπικού υγείας, συντήρησης, και, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της, καταθέτουμε αίτημα για την άμεση πρόσληψη προσωπικού και αναμένουμε την άμεση αντίδραση όλων των φωνασκούντων στα τηλεπαράθυρα, κκ Ντινόπουλου, Γεωργιάδη και λοιπών, στο δημόσιο και σαφές αίτημα της Περιφέρειας Αττικής».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η νέα Περιφερειάρχης επικαλείται για την απροθυμία πρόσληψης προσωπικού στον τομέα της καθαριότητας, τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας, καθώς και τους μνημονιακούς νόμους που έχουν ψηφιστεί από την κυβέρνηση. Προβάλλει έτσι ως άλλοθι τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει τα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών απέναντι στους δανειστές, αν και η κυρία Δούρου κατά την προεκλογική καμπάνια που πραγματοποίησε είχε ξεκαθαρίσει την αντίθεσή της στις μνημονιακές επιλογές του προκατόχου της. Ωστόσο μία από τις πρώτες αποφάσεις που πήρε ήταν στο πλαίσιο των «νεοφιλελεύθερων» επιλογών του προγράμματος λιτότητας, το οποίο προέβλεπε τον περιορισμό προσωπικού στις υπηρεσίες καθαριότητας και την ανάθεση σε ιδιωτικές εταιρείας. Ως εκ τούτου η κυρία Δούρου δεν έδειξε να αντιδρά, όπως κάνει σήμερα μετά το δημοσίευμα και ήταν έτοιμη να υπογράψει την ανανέωση της σύμβασης με την ιδιωτική εταιρεία, όπως εισηγούνταν οι αρμόδιες υπηρεσίες. 

Η χθεσινή ανακοίνωση της Περιφερειάρχη έχει ως εξής:

Προς γνώση και συμμόρφωση υποκριτών και φαρισαίων:

• Η σημερινή κυβέρνηση είναι η κυβέρνηση των μαζικών απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων,

• Είναι η κυβέρνηση της παράνομης απόλυσης των 595 καθαριστριών του ΥΠΟΙΚ, που αρνείται πεισματικά, και παρά το νόμο, να τις επαναπροσλάβει

• Είναι η κυβέρνηση που ουσιαστικά απαγορεύει, στο πλαίσιο των μνημονιακών πολιτικών, τις προσλήψεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τους ΟΤΑ, αποδυναμώνοντάς τους,

• Είναι η κυβέρνηση που έχει εγκαθιδρύσει το καθεστώς των εργολάβων στους τομείς της καθαριότητας, της συντήρησης, της φύλαξης, κ.α., στον δημόσιο κι ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Αυτή λοιπόν η κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται ηθικά και πολιτικά να μιλά εξ ονόματος των αγωνιζόμενων καθαριστριών του ΥΠΟΙΚ, τις οποίες αφού παράνομα απέλυσε, μετά επιχείρησε τη διαπόμπευση και τη στοχοποίησή τους.

Ξεκάθαρες κουβέντες λοιπόν.

α) Η νέα Περιφερειακή Αρχή Αττικής παραμένει αλληλέγγυα στον αγώνα των καθαριστριών του ΥΠΟΙΚ μέχρι την τελική νίκη και δικαίωσή τους, δηλαδή την επαναπρόσληψή τους από εκεί όπου παράνομα τις απέλυσε αυτή η κυβέρνηση.

β) Δεν υπάρχει απόφαση της σημερινής Διοίκησης της Περιφέρειας για ανάθεση εργολαβίας καθαριότητας.

γ) Τέλος, και προκειμένου να καλυφθούν οι πιεστικές ανάγκες προσωπικού στην Περιφέρεια Αττικής, στους τομείς καθαριότητας, φύλαξης, προσωπικού υγείας, συντήρησης, και, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της, καταθέτουμε αίτημα για την άμεση πρόσληψη προσωπικού και αναμένουμε την άμεση αντίδραση όλων των φωνασκούντων στα τηλεπαράθυρα, κκ Ντινόπουλου, Γεωργιάδη και λοιπών, στο δημόσιο και σαφές αίτημα της Περιφέρειας Αττικής.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης