Αντιπαράθεση Σαμαρά - Κάμερον για την Κύπρο

Αντιπαράθεση Σαμαρά - Κάμερον για την Κύπρο

Το τελικό κείμενο που υιοθετήθηκε από τους 28 ηγέτες θεωρείται πιο ευνοϊκό για τις ελληνικές θέσεις και αποδοκιμάζει την Τουρκία για τις παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, παρά την αντίθετη διάθεση του Βρετανού πρωθυπουργού

Αντιπαράθεση Σαμαρά - Κάμερον για την Κύπρο
Η εκπροσώπηση της Κύπρου στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ από τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, εξαιτίας της ασθένειας του Κύπριου προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, «έκρυβε»... συγκινήσεις.

Και αυτό, γιατί ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, αφού παρουσίασε και το χάρτη των τουρκικών προκλήσεων στους Ευρωπαίους ηγέτες, συνέβαλε στη διαμόρφωση του Κειμένου Συμπερασμάτων της Συνόδου, το οποίο είναι σαφώς θετικό για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η αρχική διατύπωση της δήλωσης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Κύπρο είχε συμπεριληφθεί στο προσχέδιο των συμπερασμάτων έπειτα από παρέμβαση του απερχόμενου προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει τη σοβαρή ανησυχία του για τη νέα κλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο. Κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Υπό τις συνθήκες αυτές, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θεωρεί ότι είναι περισσότερο σημαντικό από ποτέ να εξευρεθεί μια συνολική λύση για την Κύπρο, προς όφελος όλων των Κυπρίων», αναφερόταν στη διατύπωση που προτάθηκε αρχικώς και απέμενε να εγκριθει από τους ηγέτες των 28 χωρών-μελών της ΕΕ.

Στη συζήτηση που έγινε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των ηγετών της ΕΕ το πρωί της Παρασκευής, ο Έλληνας πρωθυπουργός εκπροσωπόντας και τον ασθενή πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας που απουσίαζε προσπάθησε να βελτιώσει τις διατυπώσεις, συνάντησε όμως αντίσταση από τον Βρετανό πρωθυπουργό. Επιβεβαιώνοντας τις απόψεις πολλών ότι οι Βρετανοί ευθυγραμμίζονται και στηρίζουν τις τουρκικές θέσεις, συμπεριφερόμενοι σαν άτυποι υπερασπιστές και απολογητές της Άγκυρας, ο Ντέιβιντ Κάμερον διαφώνησε με τον Αντώνη Σαμαρά που προσπάθησε να βελτιώσει τις διατυπώσεις.
Κλείσιμο

Έπειτα από συζήτηση, οι 28 ηγέτες συμφώνησαν να συμπεριληφθεί στο τελικό κείμενο των συμπερασμάτων μια παράγραφος καταδίκης της τουρκικής επιθετικότητας και της πέραν κάθης πρόβλεψης του διεθνούς δικαίου έναρξης ερευνών για ύπαρξη υδρογονανθράκων εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Η τελική παράγραφος που πέρασε στο σχέδιο συμπερασμάτων είναι σαφώς βελτιωμένη σε σχέση με το προσχέδιο συμπερασμάτων, στο οποίο οι ηγέτες της ΕΕ επιδίδονταν περισσότερο σε... ευχολόγια για την στάση της Άγκυρας, παρά στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε σοβαρή ανησυχία σχετικά με τις νέες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και παρότρυνε την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να σεβαστεί την κυριαρχία της Κύπρου στα χωρικά της ύδατα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαίωσε τη Δήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της στις 21 Σεπτεμβρίου 2005, μεταξύ άλλων και ότι η αναγνώριση όλων των κρατών μελών αποτελεί απαραίτητη συνιστώσα της διαδικασίας προσχώρησης. Υπό τις παρούσες συνθήκες, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θεώρησε ότι είναι πιο σημαντικό από ποτέ να διασφαλισθεί θετικό κλίμα, ώστε να μπορέσουν να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού», αναφέρεται στο τελικό κείμενο που διαμορφώθηκε έπειτα από μπρα-ντε-φερ του κ. Σαμαρά με τον Βρετανό ομόλογό του Κάμερον.

Δείτε το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου για την Κύπρο

Δείτε το προσχέδιο συμπερασμάτων για την Κύπρο

Ο χάρτης των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης