«Οδικός χάρτης» για την έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο

«Οδικός χάρτης» για την έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο

Οι εταίροι άναψαν «πράσινο φως» για την «προληπτική γραμμή στήριξης» που θα χρηματοδοτηθεί από τα χρήματα του ΤΧΣ που δεν θα χρησιμοποιήσουν οι ελληνικές τράπεζες - Σε ρόλο τεχνικού συμβούλου το ΔΝΤ - Έμμεσο «κούρεμα» στο χρέος με μειωμένα επιτόκια και επιμήκυνση

«Οδικός χάρτης» για την έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο
Το βασικό πλαίσιο της επικείμενης συμφωνίας εξόδου της Ελλάδας από το Μνημόνιο συζήτησε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με ομολόγους του και άλλους ευρωπαίους αξιωματούχους στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ.

Η συμφωνία, η οποία, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από ελληνικές κυβερνητικές πηγές, θα επικυρωθεί στην επόμενη Ευρωπαϊκή Σύνοδο που θα συνέλθει στα μέσα Δεκεμβρίου, προβλέπει την εφαρμογή μιας «προληπτικής γραμμής στήριξης» που στόχο έχει να διευκολύνει την απρόσκοπτη πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές.    

Η «γραμμή» αυτή, κατά τις ίδιες πηγές θα χρηματοδοτηθεί από τα κεφάλαια, ύψους άνω των 11 δισ. ευρώ, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που δεν θα αντληθούν από τις ελληνικές τράπεζες, καθώς οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης τους θα είναι πολύ μικρές και ενδεχομένως και μηδαμινές.

Κλείσιμο
Το ακριβές ποσό του ιδιότυπου αυτού χρηματοδοτικού μηχανισμού θα προκύψει μετά την ανακοίνωση, την Κυριακή, των στρες τεστς των πιστωτικών ιδρυμάτων και η κυβέρνηση έχει κατ΄ αρχήν λάβει το πράσινο φως από τους εταίρους αφενός να αφαιρεθεί από το ελληνικό  χρέος και αφετέρου να κατευθυνθεί στη γραμμή πίστωσης. 

Η «γραμμή» θα έχει ετήσια διάρκεια και θα ενεργοποιείται μόνον αν οι αγορές κλείνουν χωρίς ευθύνη της Ελλάδας, αλλά θα συνοδεύεται από όρους δημοσιονομικούς και διαρθρωτικούς που θα αναφέρονται σε συγκεκριμένα επίπεδα για το ύψος των πλεονασμάτων , αλλά και για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Σε ό,τι αφορά στον ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι ίδιες πηγές διευκρίνιζαν ότι στο καταστατικό του ESM υπάρχει πρόβλεψη για τη λειτουργία βοηθητικών μηχανισμών και, άρα, το ΔΝΤ μπορεί να έχει ρόλο τεχνικού συμβούλου, χωρίς, όμως, συμμετοχή στη χρηματοδότηση της γραμμής.

Η ελληνική πλευρά είναι αισιόδοξη και για τις επικείμενες εξελίξεις στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους, καθώς, όπως επισημαίνουν αρμόδιοι αξιωματούχοι η Ελλάδα έχει πιάσει τους στόχους, ενώ έχει υπάρξει μεγάλη διαπραγματευτική προεργασία που αφορά στη μείωση των επιτοκίων και στην επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής.

«Θα υπάρξει κούρεμα της πραγματικής αξίας του χρέους και όχι της ονομαστικής του», υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές, οι οποίες πάντως παραδέχονται ότι δεν έχουν καταλήξει οι διαπραγματεύσεις, καθώς από την πλευρά των Ευρωπαίων υπάρχει επιμονή σε αυστηρότερους όρους. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης