Θεοδωράκης: Είναι της μόδας να λες ότι είσαι αντισυστημικός

Θεοδωράκης: Είναι της μόδας να λες ότι είσαι αντισυστημικός

«Θεωρώ ότι πάρα πολλά προβλήματα της χώρας, στην οικονομία, στην κοινωνία, στην παιδεία, στην υγεία, ξεκινούν από την ύπαρξη μιας κομματικής δυναστείας», δηλώνει ο ηγέτης του Ποταμιού - Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξή του 

Θεοδωράκης: Είναι της μόδας να λες ότι είσαι αντισυστημικός
«Θέλουμε ή δεν θέλουμε να φυλάσσονται τα πανεπιστήμια στη χώρα μας;». Αυτό το απλό αλλά ταυτόχρονα και κρίσιμο ερώτημα έθεσε προς τα άλλα κόμματα ο Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στην εκπομπή «Τώρα» του τηλεοπτικού σταθμού Σκάι.

«Θα ήθελα ν’ ακούσω μια άλλη πρόταση από τα κόμματα. Δηλαδή, τα πράγματα είναι λίγο πιο απλά απ’ ότι τα εμφανίζουν κάποιοι πολιτικοί που προσπαθούν να μας μπερδέψουν. Θέλουμε ή δεν θέλουμε να φυλάσσονται τα πανεπιστήμια; Αυτό είναι το ερώτημα. Τα πανεπιστήμια ανήκουν στους φοιτητές κατά κύριο λόγο, δευτερευόντως στο διδακτικό προσωπικό και βέβαια και στους ανθρώπους που δουλεύουν εκεί, τους υπαλλήλους. Αλλά είναι περιουσία των φοιτητών. Εκεί θα είναι η ζωή τους. Θέλουμε να φυλάσσεται αυτή η περιουσία; Για το Ποτάμι είναι ξεκάθαρο, θέλουμε να φυλάσσονται τα πανεπιστήμια. Και πρέπει να βρίσκουν τα πανεπιστήμια- όχι το κράτος- τον τρόπο να φυλάσσονται».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης πήρε ξεκάθαρη θέση και στο ζήτημα της ασφυκτικής επιρροής που προσπαθούν να ασκήσουν τα κόμματα στα πανεπιστήμια εδώ και δεκαετίες.

«Εμείς τι είπαμε; Και το δέχονται οι φοιτητές απ’ την πρώτη στιγμή, ότι τα κόμματα το 2014 δεν έχουν καμία δουλειά στα πανεπιστήμια. Αυτό το ψάρεμα πελατείας που γινόταν πάντα, παλιά είχαμε την Νέα Δημοκρατία, μετά είχαμε το ΠΑΣΟΚ, μετά είχαμε άλλες παρατάξεις, αυτή η ανάγκη των κομμάτων να δημιουργούν μία τηλεοπτική αρένα μέσα στα πανεπιστήμια, να ψαρεύουν ψηφοφόρους, να ψαρεύουν διαδηλωτές, πρέπει να σταματήσει. Έχουμε ενηλικιωθεί, έχουμε μεγαλώσει σαν κοινωνία και οι φοιτητές θα πρέπει να αφήνονται απερίσπαστοι να κάνουν αυτό που θέλουν. Αυτό που θέλουν, μπορεί να είναι να διαδηλώνουν, μπορεί να είναι να διεκδικούν πράγματα, δεν είναι μόνο το μάθημα. Αλλά να διεκδικούν οι ίδιοι. Αυτή τη λογική, ότι οι φοιτητές έχουν ανάγκη από προστάτες που χθες ήταν οι Πασόκοι, σήμερα είναι οι Συριζαίοι, εγώ δεν το καταλαβαίνω. Δεν έχουν ανάγκη σήμερα τα παιδιά από προστάτες, μπορούν ν’ αποφασίζουν μόνοι τους».

Στο ερώτημα αν τον ενόχλησε η πρωτοβουλία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για να σταματήσει η φύλαξη του μεγαλύτερου πανεπιστημίου της χώρας, ο Σταύρος Θεοδωράκης επανέλαβε ότι το Ποτάμι θέλει τα κόμματα έξω από τα πανεπιστήμια.
Κλείσιμο

«Εάν αυτό συνέβαινε στο πανεπιστήμιο της Πελοποννήσου και έμπαιναν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας τι θα λέγαμε; Εάν στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, που έχει κι ο κ. Βενιζέλος τις ρίζες του, έμπαιναν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, για να διεκδικήσουν ή το ένα ή το άλλο, τι θα λέγαμε; Μπράβο στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που μπαίνουν στο πανεπιστήμιο κι αποφασίζουν αυτοί για τους φοιτητές; Τι θα λέγαμε; Θα λέγαμε έξω τα κόμματα απ’ τα πανεπιστήμια. Για μένα, λοιπόν, είναι η απόλυτη πολιτική θέση. Το κλισέ είναι να θεωρείς τους φοιτητές προβατάκια που θα τα πας ή από εδώ ή από εκεί. Εγώ, λοιπόν, δεν θεωρώ τους φοιτητές προβατάκια, τους θεωρώ ενήλικους, τους θεωρώ μεγάλους, τους θεωρώ αν θέλεις και πρωτοπόρους σ’ αυτόν τον αγώνα που κάνουμε για ν’ αλλάξουμε την ζωή μας, αλλά όχι πίσω από μένα. Όχι να βγω εγώ στο πανεπιστήμιο και να πω, παιδιά ελάτε. Όχι. Ας αφήσουμε τους φοιτητές να διεκδικήσουν, ν’ αγωνιστούν.»

«Όλοι πλέον δηλώνουν αντισυστημικοί», είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης απαντώντας στο ερώτημα για το αν και το Ποτάμι τάσσεται εναντίον του συστήματος. «Αυτή την εποχή είναι της μοδός να λες ότι είμαι αντισυστημικός. Θέλω να χρησιμοποιώ πιο προσγειωμένες εκφράσεις. Εμείς είμαστε εναντίον και θεωρούμε ότι είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα της χώρας το παλιό κομματικό σύστημα. Αν εννοείτε αυτό σύστημα. Δηλαδή, θεωρώ ότι πάρα πολλά προβλήματα της χώρας, στην οικονομία, στην κοινωνία, στην παιδεία, στην υγεία, ξεκινούν από την ύπαρξη μιας κομματικής δυναστείας, ενός κομματικού ζυγού που δεν είναι πάντα μόνο τα κόμματα που κυβερνούν. Πολλές φορές είναι και τα κόμματα που αντιπολιτεύονται, που έχουν μεγάλες συντεχνίες και μπλοκάρουν τα πράγματα. Και πιστεύω ότι μια επανάσταση που πρέπει να κάνουμε στην Ελλάδα είναι να παραμερίσουμε τους κομματικούς μηχανισμούς και να μπούμε μπροστά. Το Ποτάμι απευθύνθηκε στον κόσμο και είπε, εσύ που δουλεύεις, δε θα πρέπει να πάρεις και τα ηνία της;»

Ο Σταύρος Θεοδωράκης μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και για το ενδεχόμενο να συναντήσει το επόμενο διάστημα τον κ. Τσίπρα και τον κ. Σαμαρά και με σαφήνεια εξήγησε γιατί επιδίωξε αυτές τις συναντήσεις. «Είχα ξεκαθαρίσει εξαρχής ότι έχω μια εθνική πρόταση την οποία θέλω να υποβάλω στους δύο ηγέτες που διεκδικούν την εξουσία. Δεν μπαίνουμε στην ουρά, δηλαδή, δείτε παιδιά τους συνεργάτες σας και είμαστε κι εμείς κάποιοι από αυτούς που θα συνεργαστείτε. Το Ποτάμι δεν έχει δώσει ούτε λευκή σημαία, ούτε λευκή επιταγή σε κανέναν. Έχει μια δική του πρόταση για την κοινωνία και αυτή την πρόταση θα υπερασπιστεί είτε με τον Σαμαρά, είτε με τον Τσίπρα.»

«Ποιο είναι το αδιέξοδο του Σταύρου Θεοδωράκη;». Σε αυτό το ερώτημα, λογοπαίγνιο ουσιαστικά με αφορμή την συζήτηση που οργανώνει το Ποτάμι στις 2 Νοεμβρίου με τον Στέλιο Ράμφο, ο επικεφαλής του Ποταμιού είπε: «Ο Στέλιος Ράμφος είναι ένας πολύ μεγάλος διανοητής και νομίζω ότι αυτό το δέχονται όλοι. Είχα μια μεγάλη κουβέντα με τον Στέλιο Ράμφο κάποια στιγμή και πραγματικά με ρώτησε κάτι πολύ συγκεκριμένο: Πιστεύεις, Σταύρο, ότι αν αύριο βρέξει λεφτά στην Ελλάδα και πάρουμε τα λεφτά που θέλουμε να πάρουμε όλοι, θα λυθεί το πρόβλημα της χώρας; Θα λυθεί το πρόβλημα της χώρας πιθανόν για ένα μήνα, δύο μήνες για έξι μήνες, θα λυθεί όμως το πρόβλημα της χώρας; Κι εκεί αρχίσαμε μια κουβέντα ότι η οικονομική λύση είναι κάτι που μπορεί να επουλώσει τις πληγές μας, αλλά δε θα λύσει το πρόβλημα των παιδιών μας. Το πρόβλημα μιας καινούριας κοινωνίας. Εκεί, λοιπόν, συμφωνήσαμε με τον Στέλιο Ράμφο να συζητήσουμε δημοσίως την Κυριακή 2 του μήνα για το αδιέξοδο του Σταύρου Θεοδωράκη και τις απαντήσεις του Στέλιου Ράμφου. Εμείς ακούμε. Χωρίς ντροπή ακούμε τους ανθρώπους που μπορούν να μας πουν κάτι.»

Αναφερόμενος σε διάφορες διαδόσεις που τις τελευταίες μέρες κυκλοφορούν και ουσιαστικά παραποιούν τις θέσεις του Ποταμιού, ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε: «Πήγα στις Σέρρες προχθές και μου λέει ένας δημοσιογράφος, γιατί επιμένετε να καταργηθεί ο στρατός; Άντε τώρα να του απαντήσεις. Εμείς έχουμε πει να καταργηθεί ο στρατός; Μου στείλανε ένα μήνυμα για κάποιες φήμες στην Κοζάνη, ότι δεν θέλει το Ποτάμι τις γερμανικές αποζημιώσεις. Εμείς δεν θέλουμε τις γερμανικές αποζημιώσεις; Ο Κύρκος συνεργάζεται με το Μανώλη Γλέζο για να δούμε πώς θα τις διεκδικήσουμε.”

«Σε κάθε περιοχή το παλιό σύστημα βρίσκει κάποιους υπαλλήλους για να πει ένα τέρας για το Ποτάμι. Να διασπείρει μια φήμη, να πει μια βλακεία για το Σταύρο. Σπαρταράει το παλιό σύστημα και βρίσκει πρόθυμους υπαλλήλους οι οποίοι το εξυπηρετούν, να πει ένα ψέμα. Σε αυτή την κουβέντα εμείς δεν θέλουμε να συμμετέχουμε».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης