Αισιοδοξεί η κυβέρνηση για την τελική έκβαση της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα

Αισιοδοξεί η κυβέρνηση για την τελική έκβαση της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα

Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ σήμερα ο πρωθυπουργός με "προίκα" τις νέες ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια και τα χρέη - Βενιζέλος: αισιόδοξος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τις διαβουλεύσεις για το "ελληνικό πρόγραμμα"

Αισιοδοξεί η κυβέρνηση για την τελική έκβαση της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα
Εντός της ημέρας αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή η ρύθμιση για τα χρέη προς το δημόσιο και τα κόκκινα δάνεια.

Το θέμα συζητήθηκε χθες στην σύσκεψη του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Βαγγέλη Βενιζέλο και τον υπουργό Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη. Χρειάστηκε προηγουμένως ο πρωθυπουργός να ασκήσει πίεση στους συναρμόδιους υπουργούς προκειμένου να ομογενοποιήσουν τα δύο σχέδια, το ένα για τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών και το άλλο για τα χρέη προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, κατά τρόπο που να ικανοποιούνται οι προϋποθέσεις που έχει θέσει η Τρόικα. Πάντως ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης όπως και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας έλεγαν χθες ότι σε ότι αφορά τον δικό τους σκέλος οι ρυθμίσεις τους είχαν κατατεθεί από τον Σεπτέμβριο. Έτερος κυβερνητικός παράγοντας σημείωνε ότι “ήταν λογικό να υπάρξει καθυστέρηση μετά την άρνηση της Τρόικας καθώς πρόκειται για τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση ιδιωτικού χρέους που έχει γίνει”. Όπως έλεγε ένας από τους εμπλεκόμενους “στην ενοποίηση των δύο σχεδίων υπήρχαν ορισμένα σημεία που αποτελούσαν κόκκινη γραμμή για την τρόικα με την έννοια ότι αν δεν ξεπερνιούνταν κατά τρόπο που να τους ικανοποιεί θα μπλόκαραν το review”. 

Πάντως ο κ. Βενιζέλος εμφανίστηκε αισιόδοξος χθες ότι η συζήτηση με την Τρόικα θα προχωρήσει, ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί κανονικά και μέχρι την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ της 18ης Δεκεμβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί και οι επαφές για το ευρωπαικό σκέλος του προγράμματος. 

Κλείσιμο
Στον απόηχο του μίνι κραχ της περασμένης εβδομάδας και ενώ ακόμη δεν έχει κλείσει πότε θα επιστρέψει η Τρόικα ο πρωθυπουργός αναχωρεί σήμερα για την Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών. Αν και το αντικείμενο της Συνόδου είναι θέματα ενέργειας ο πρωθυπουργός θα έχει συζητήσεις για τις εξελίξεις στα ελληνικά θέματα με ομολόγους του και με αξιωματούχους της ΕΕ. Η κυβέρνηση περιμένει να ξεκαθαρίσει η κατάσταση στην Ευρωπαική Επιτροπή προκειμένου να προχωρήσουν οι διαπραγματετύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα. 


Συναίνεση ή το δίλημμα στο λαό 

Τις τελευταίες ημέρες τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάνουν λόγο για την ανάγκη συνεννόησης στο εσωτερικό της χώρας προκειμένου να υπάρξει ευρύτερη συναίνεση στην συμφωνία που θα διαδεχθεί το τέλος του τρέχοντος προγράμματος. Ο κ. Βενιζέλος χθες άφησε ανοικτό το πότε θα ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με τους εταίρους αν θα είναι μέχρι το τέλος του έτους ή μέχρι τον Φεβρουάριο που έχει οριστεί η προεδρική εκλογή. Σημείωσε δε ότι “ αν δεν υπάρχει συναίνεση, κάποια στιγμή θα υπάρξει ένα δίλημα. Ένα δίλημα στο οποίο θα κληθεί να απαντήσει ο κάθε Έλληνας πολίτης. Εάν αποδέχεται και στηρίζει την ολοκληρωμένη, συμφωνημένη και ασφαλή λύση ή εάν θα αποδεχθεί μια περιπέτεια και μια πορεία στο άγνωστο”. Όπως ανέφερε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του την περασμένη εβδομάδα οι αγορές έστειλαν ένα μήνυμα προς όλους το οποίο η κυβέρνηση από την δική της πλευρά ενσωμάτωσε στον σχεδιασμό της για τις επόμενες κινήσεις της. 

Για την κυβέρνηση το ιδανικό σενάριο θα ήταν να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της Τρόικας μέσα στο πρώτο εικοσαήμερο του Νοεμβρίου χωρίς η Τρόικα να πιέσει για τα δύσκολα θέματα του εργασιακού και του ασφαλιστικού. Αμέσως μετά να αρχίσει η συζήτηση και να υπάρξει συμφωνία για την επόμενη ημέρα δίχως μνημόνιο και τρόικα μέχρι το τέλος του έτους. Το σενάριο αυτό όμως κρίνεται υπεραισιόδοξο. Η διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης μετά τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας έχει εξασθενίσει όσο κι αν τα στελέχη της στις δηλώσεις τους σκοπίμως παραλείπουν να αναφερθούν στην προληπτική γραμμή στήριξης και την εποπτεία που θα την συνοδεύσει κάτι το οποίο για τους ευρωπαίους είναι πέραν πάσης αμφιβολίας. 

Η κυβέρνηση επίσης αισιοδοξεί ότι τελικώς θα μεταθέσει την συζήτηση για το ασφαλιστικό για αργότερα ενώ δεν έχει πολλές ελπίδες για τις αλλαγές στο εργασιακό πλαίσιο και τον συνδικαλιστικό νόμο. Καθώς οι δανειστές θέλουν να υπάρχει καθαρό πολιτικό τοπίο θα ζητηθεί συμφωνία και της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην λύση που θα προκύψει. Εάν δεν υπάρξει θα διαμορφωθεί το δίλημμα που περιέγραψε ο κ. Βενιζέλος πρώτα προς τους βουλευτές ώστε να διαμορφωθεί η προεδρική πλειοψηφία και εν συνεχεία προς την κοινωνία εάν τα πράγματα οδηγηθούν σε εκλογές. Βεβαίως η στάση της αντιπολίτευσης αλλά και της κοινωνίας θα διαμορφωθεί εν πολλοίς από τις “μεταρρυθμίσεις” που θα συμφωνήσει η κυβέρνηση με την Τρόικα και τις προβλέψεις που θα έχει η συμφωνία για την επόμενη ημέρα. Η κυβέρνηση διαμορφώνει μία στρατηγική στο πλαίσιο που έβαλαν οι εταίροι μετά το μίνι κραχ της περασμένης εβδομάδας κατά τρόπο που να εγκλωβίζει την αντιπολίτευση και να καθιστά “μονόδρομο” για την κοινωνία την απάντηση του διλήμματος που περιέγραψε ο κ. Βενιζέλος ή διαφορετικά όπως είπε “δεν υπάρχει plan B”. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης