Λαφαζάνης για τις συνεργασίες: Να μην γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ «σημαία ευκαιρίας»

Λαφαζάνης για τις συνεργασίες: Να μην γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ «σημαία ευκαιρίας»

«Αμετάθετος στόχος μας πρέπει να είναι κατ' αρχάς η συνεργασία με τις δυνάμεις της Αριστεράς» - Στην «αλλοπρόσαλλη» πολιτική της κυβέρνησης Σαμαρά απέδωσε την αναταραχή στις αγορές

Λαφαζάνης για τις συνεργασίες: Να μην γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ «σημαία ευκαιρίας»
Επίθεση στην κυβέρνηση Σαμαρά εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, κατά την τοποθέτησή του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, την Κυριακή το απόγευμα.

Επίσης, ο κ. Λαφαζάνης αναφέρθηκε στο ζήτημα των συνεργασιών και ζήτησε να μην μετατραπεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε σημαία ευκαιρίας.

Ειδικότερα, αναφορικά με τα ανοίγματα που επιχειρεί  το κόμμα της αξιωματική αντιπολίτευσης προς προσωπικότητες που προέρχονται από άλλες πολιτικές δυνάμεις, ο κ. Λαφαζάνης σχολίασε ότι, ναι μεν ο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας ως στόχο την κατάκτηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, είναι πάντα θετικός σε συνεργασίες, όμως συμπληρώσε: "Αμετάθετος στόχος μας πρέπει να είναι κατ' αρχάς η συνεργασία με τις δυνάμεις της Αριστεράς".

Κλείσιμο
Μιλώντας για τις συνεργασίες πέραν των δυνάμεων της Αριστεράς, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και κύριος εκφραστής της Αριστερής Πλατφόρμας, σημείωσε: "Γενική κατεύθυνσή μας όμως για συνεργασίες δεν σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μετατραπεί σε σημαία ευκαιρίας. Οι συνεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εκφράζονται στη βάση της αξιοπιστίας προς το λαό χωρίς μνημονιακές ευθύνες, καθώς και στη βάση του πολιτικού και προγραμματικού ριζοσπαστισμού".

Αναφερόμενος στην πρόσφατη αναταραχή στις αγορές και κυρίως σε αυτές της ευρωζώνης, ο κ. Λαφαζάνης εκτίμησε πως είναι απότοκος των νέων δυσμενών οικονομικών εξελίξεων.

"Η οικονομική κρίση υποτροπιάζει με ιδιαίτερη ένταση στην ευρωζώνη και συνοδεύεται από μια βαθιά πολιτική κρίση, με χαρακτηριστικές τις σφοδρές αντιπαραθέσεις ακόμα και στον πυρήνα των μεγάλων ιδρυτικών χωρών της. Αυτή η νέα επιδείνωση αναδεικνύει τις πελώριες αντιφάσεις και τα ογκούμενα αδιέξοδα του ευρωζωνικού συστήματος, ενώ το ευρωπαϊκό κατεστημένο, πρώτα απ' όλα της Γερμανίας, επιχειρεί να απαντήσει στην κρίση με περισσότερη αντιδραστικοποίηση, περισσότερη λιτότητα, ευρύτερες απορρυθμίσεις και πιο σκληρή αντιδημοκρατική κηδεμόνευση χωρών και λαών, ιδιαίτερα στην ευρωπεριφέρεια" είπε χαρακτηριστικά.

Αμέσως μετά αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην Ελλάδα και υπογράμμισε πως η προοδευτική ανατροπή και μια νέα κυβέρνηση της Αριστεράς στη χώρα οφείλει να εφαρμόσει το προοδευτικό πρόγραμμα που ενέκρινε ο λαός, πέρα από πιέσεις των νεοφιλελεύθερων μονεταριστικών κύκλων της ευρωζώνης, αλλά και της ΕΕ.

Σχετίζοντας την αναταραχή στις αγορές με την κατάσταση στην Ελλάδα, είπε πως υπήρξε σφοδρότερη "εξαιτίας της αλλοπρόσαλλης πολιτικής της κυβέρνησης Σαμαρά".

Ο κ. Λαφαζάνης συμπλήρωσε: "Ο Αντώνης Σαμαράς έπεσε στην προεκλογική παγίδα που έστησε για τον ΣΥΡΙΖΑ, πράγμα που θα έχει βαρύτατο τίμημα για τον τόπο. Η Ελλάδα με την κυβέρνηση Σαμαρά και μετά την ανώμαλη προσγείωση και παράδοσή της, εισέρχεται σε μια νέα φάση της μνημονιακής της περιπέτειας, εξίσου βασανιστική με την πρώτη".

Αναφερόμενος στην προοπτική της χώρας στη βάση της εξόδου από την κρίση, σημείωσε ότι ο "μόνος και όλο πιο επιτακτικός δρόμος για τη διάσωση της χώρας, είναι η προοδευτική ανατροπή, η οποία αποτελεί και τη μόνη εγγύηση για διέξοδο και τη σταθερότητα για τα λαϊκά συμφέροντα".

Υπογράμμισε, δε, ότι "το μήνυμα για την Αριστερά από την πρόσφατη υπεραντίδραση των αγορών είναι ότι χρειάζεται μια μεγάλη πολιτική, προγραμματική και κινηματική αντεπίθεση. Όπως χρειάζεται μια ακόμα πιο ουσιαστική προετοιμασία και ένα πιο επεξεργασμένο σχέδιο για να αντιμετωπίσει, σε κάθε περίπτωση, τις πιέσεις και τους εκβιασμούς των αγορών, αλλά και των κατεστημένων ευρωπαϊκών κέντρων, με στόχο τη συνεπή υλοποίηση του προγράμματός της".
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης