Έρογλου προς ΟΗΕ: Καλέστε τους Ελληνοκύπριους να επιστρέψουν στις συνομιλίες

Έρογλου προς ΟΗΕ: Καλέστε τους Ελληνοκύπριους να επιστρέψουν στις συνομιλίες

Αυτό ζητά με επιστολή του ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων - Εκφράζει απογοήτευση και λύπη για την αναστολή της συνάντησης με τον Νίκο Αναστασιάδη - Ισχυρίζεται πως ένα «τεχνητό πρόβλημα» προκάλεσε το πάγωμα

Έρογλου προς ΟΗΕ: Καλέστε τους Ελληνοκύπριους να επιστρέψουν στις συνομιλίες
Επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν απέστειλε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου, ζητώντας του να χρησιμοποιήσει την αποστολή των καλών του υπηρεσιών για να εξασφαλίσει την επιστροφή της ελληνοκυπριακής πλευράς στο τραπέζι των συνομιλιών, χωρίς οποιαδήποτε προϋπόθεση, με στόχο μια δίκαιη και βιώσιμη λύση που θα διαπραγματευτούν οι δύο πλευρές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ούτω καλούμενης προεδρίας του ψευδοκράτους, στην επιστολή του ο Τουρκοκύπριος ηγέτης εκφράζει απογοήτευση και λύπη για την απόφαση του Προέδρου της Κυπριακής  Δημοκρατίας να αναστείλει τις συναντήσεις των δύο ηγετών και των διαπραγματευτών, που θα γίνονταν στην παρουσία του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ.

Ισχυρίζεται ότι η εξέλιξη αυτή είναι “ένα τεχνητό πρόβλημα” που δημιούργησε η ελληνοκυπριακή πλευρά, λέγοντας ότι ο ίδιος όφειλε να απευθυνθεί στον κ. Μπαν σε σχέση με τις συνομιλίες.

Επαναλαμβάνοντας τη θέση του ότι ο ίδιος έδειξε πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα για λύση από τον Απρίλιο 2010, υποστηρίζει ότι επέδειξε παράλληλα και εποικοδομητικό πνεύμα και ευελιξία στις διαπραγματεύσεις, ισχυριζόμενος ότι οι προτάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς βρίσκονται στο πλαίσιο των παραμέτρων του ΟΗΕ. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα σε δύο προτάσεις που κατέθεσε στις 24 Σεπτεμβρίου 2011 και στις 29 Σεπτεμβρίου 2012.

Στην επιστολή του ο κ. Έρογλου ισχυρίστηκε ακόμα ότι τα όσα λέγει η ελληνοκυπριακή πλευρά για το πλοίο Μπαρμπαρός είναι λανθασμένα, χαρακτηρίζοντας “προκλητικές” τις  προσπάθειες - κάτα την έκφρασή του - της ελληνοκυπριακής πλευράς να στερήσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.
Κλείσιμο
Υποστηρίζει επιπλέον ότι η αναστολή των διαπραγματεύσεων ήταν “μια προσχεδιασμένη κίνηση και απόφαση των ελληνοκυπριακών Αρχών και της ελληνικής κυβέρνησης”, κατά την έκφρασή του.

Καταλήγοντας στην επιστολή του, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης αναφέρει ότι αυτή ενδεχομένως να είναι η τελευταία ευκαιρία για μια συνολική λύση του Κυπριακού.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης