Σαμαράς - Βενιζέλος: Πώς φιλοδοξούν να βάλουν τέλος στα σενάρια πρόωρων εκλογών

Σαμαράς - Βενιζέλος: Πώς φιλοδοξούν να βάλουν τέλος στα σενάρια πρόωρων εκλογών

Χάραξαν την κυβερνητική στρατηγική στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, στη σκιά της «παρεξήγησης» με τον υπουργό Οικονομικών για το αν ο Χρ. Λαζαρίδης, σύμβουλος του πρωθυπουργού, «δικαιούται» να συμμετέχει στις συνομιλίες

Σαμαράς - Βενιζέλος: Πώς φιλοδοξούν να βάλουν τέλος στα σενάρια πρόωρων εκλογών
Με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο, να «φωτογραφίζει» τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας ότι «οι δυνάμεις της ανευθυνότητας, της δημαγωγίας και της μιζέριας δεν θα καθηλώσουν τον τόπο», ολοκληρώθηκε η συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Η πατρίδα θα προχωρήσει, γιατί υπάρχει σχέδιο που την βγάζει από την κρίση και την οδηγεί στην επόμενη μέρα» σχολίασε ακόμη ο κ. Βενιζέλος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου μετά τη συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά, στην οποία ήταν παρών και ο υπουργός των Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης.

«Αποφασίσαμε δύο κινήσεις πολιτικής σταθερότητας» είπε ακόμη ο κ. Βενιζέλος, αναφερόμενος στην απόφαση της κυβέρνησης να ζητήσει, αιφνιδίως, ψήφο εμπιστοσύνης την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή.

Κλείσιμο
Από την πλευρά του, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Χαρδούβελης δήλωσε ότι έκανε μια εκτενή ενημέρωση για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα.

Ερωτηθείς για το ζήτημα που προέκυψε με την παρουσία του συμβούλου του πρωθυπουργού, Χρύσανθου Λαζαρίδη, στις διαπραγματεύσεις, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε: «Οι σχέσεις μας είναι οι καλύτερες. Είναι βαθύς γνώστης των αριθμών. Ήταν μέσα και είναι πάντα ευπρόσδεκτος».

Ακόμη, υπογράμμισε ότι υπάρχουν «κόκκινες γραμμές» στη διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Πάντως, η έναρξη της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα σκιάστηκε από τη διαφωνία των δύο κυβερνητικών εταίρων για την σύνθεση της διαπραγματευτικής ομάδας και την συμμετοχή ή όχι του κ. Χρύσανθου Λαζαρίδη. 

Η πρώτη συνάντηση, χθες, διήρκεσε περί τις επτά ώρες. Μετά την λήξη της τόσο το υπουργείο Οικονομικών όσο και το Μέγαρο Μαξίμου ήταν φειδωλά στις διαρροές τους. «Το κλίμα ήταν πολύ καλό, θέσαμε όλα τα θέματα και μας άκουσαν προσεκτικά» είναι η κοινή διαρροή. Το βασικό θέμα ήταν οι φοροελαφρύνσεις που επιδιώκει η κυβέρνηση να συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό που θα καταθέσει ενώ η συζήτηση επεκτάθηκε συμπληρωματικά στους υπολογισμούς της ελληνικής κυβέρνησης για τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2015 και την κάλυψη του χρηματοδοτικού σε συνδυασμό με την έξοδο από το μνημόνιο. Τα πιο σημαντικά συζητήθηκαν στην κλειστή συνάντηση που είχαν οι επικεφαλείς της Τρόικας με τους κκ Γκίκα Χαρδούβελη, Χρήστο Σταικούρα και Σταύρο Παπασταύρου. Ο κ. Λαζαρίδης έμεινε εθελοντικά εκτός της κλειστής συνάντησης.

Το υπουργείο Οικονομικών που θέλει να κρατήσει χαμηλούς τόνους διαρρέει ότι οι φοροελαφρύνσεις θα συμπεριληφθούν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού αλλά σημειώνουν ότι δεν συζητήθηκε η ρύθμιση των χρεών προς το δημόσιο και τα κόκκινα δάνεια. Άλλωστε θα υπάρξουν κι άλλες συναντήσεις της Τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών μέχρι να κλείσει ο πρώτος γύρος της αξιολόγησης και να αναχωρήσουν για την ετήσια συνέλευση του ΔΝΤ και την συνεδρίαση του Eurogroup στα μέσα του μήνα. 

Αντιπαράθεση για την συμμετοχή Λαζαρίδη στην διαπραγμάτευση

Η διαπραγμάτευση όμως ξεκίνησε με γκρίνιες μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Βαγγέλης Βενιζέλος είχε ζητήσει από τον κ. Χαρδούβελη την συμμετοχή και στελεχών του ΠΑΣΟΚ όπως έγινε στο Παρίσι, αίτημα που επανέλαβε την Δευτέρα το βράδυ και ο κ. Χρήστος Πρωτόπαπας σε τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Οικονομικών. Στην απάντηση του κ. Χαρδούβελη ότι σε αυτή την φάση θα συμμετέχουν μόνο κυβερνητικά στελέχη το ΠΑΣΟΚ αντέτεινε ότι συμμετέχει και ο κ. Λαζαρίδης. Μετά την δημοσιοποίηση του θέματος που συνοδεύθηκε με την διαρροή από το υπουργείο Οικονομικών ότι υπάρχει δυσφορία του υπουργού για τις υψηλές προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν το Μέγαρο Μαξίμου διέρρευσε με την σειρά του ότι “ο κ. Λαζαρίδης δεν είναι κομματικό στέλεχος, γνωρίζει όσο κανείς τα μαθηματικά του χρέους και με την συμμετοχή του στις διαπραγματεύσει έχει συμφωνήσει και ο κ. Βενιζέλος”. Το Μέγαρο Μαξίμου πάντως καταβάλει προσπάθειες να υποβαθμίσει το ζήτημα αφού μόνο κακό κάνει τόσο στις διαπραγματεύσεις όσο και στην περιρρέουσα πολιτική ατμόσφαιρα. Οι διαφωνίες πάντως δεν είναι άσχετες με την αναβολή της συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου που ενώ το ΠΑΣΟΚ την ζητούσε από την Δευτέρα τελικά θα γίνει σήμερα το απόγευμα. Το Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών ξεκίνησαν την διαπραγμάτευση δίχως την συμβολική συνάντηση κορυφής Σαμαρά Βενιζέλου που θα καθόριζει το πλαίσιο και τις κόκκινες γραμμές. Έτσι ενώ από το υπουργείο Οικονομικών διαρρέει ότι όλα τα θέματα είναι ανοικτά στο τραπέζι από το ΠΑΣΟΚ προειδοποιούν ότι αν παραβιαστούν οι κόκκινες γραμμές οι αποφάσεις δεν θα περάσουν από την Βουλή.

Πλήρης κάλυψη από κυβέρνηση σε Λαζαρίδη

Ο κ. Λαζαρίδης και ο κ. Παπασταύρου συμμετείχαν πάντα στις διαπραγματεύσεις, δήλωσε σήμερα στον ΣΚΑΪ ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης. Οπως είπε ο κ. Λαζαρίδης παρίσταται ως σύμβουλος του πρωθυπουργού και όχι ως εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας.

Σε «σχέδιο ανωμαλίας» του ΣΥΡΙΖΑ που τέθηκε σε εφαρμογή αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, επειδή έχασε 150.000 ψήφους, ενέταξε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη τις φήμες περί παραίτησής της και περί ενδοκυβερνητικών τριβών για τον ρόλο του Χρύσανθου Λαζαρίδη στη διαπραγμάτευση με την τρόικα. «Υπάρχουν οι ανύπαρκτοι της δημοσιογραφίας που δεν ασχολούνται με την πολιτική αλλά με την παραπολιτική», ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Όπως είπε, ο κ. Λαζαρίδης έχει ειδικευθεί στο θέμα του χρέους και είναι στέλεχος της διαπραγμάτευσης, που δεν αμφισβητείται ούτε από τον Γκίκα Χαρδούβελη ούτε από κανέναν. Άλλωστε, υπενθύμισε πως ο υπουργός Οικονομικών «έκανε επίσημα δήλωση χθες και είπε ότι είναι ευπρόσδεκτα τα στελέχη της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση».

Στήριξη από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ 

Η πορεία των διαπραγματεύσεων θα συζητηθεί αύριο στην συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στο Μέγαρο Μαξίμου και ήδη προεξοφλείται ότι οι όποιες διαφορές θα εξομαλυνθούν.

Η κοινή στάση είναι δεδομένη έστω κι αν ο κ. Λαζαρίδης βγαίνει αποδυναμωμένος. Ενώ η κοινωνική δυσφορία αυξάνεται λόγω του ΕΝΦΙΑ και η εσωτερίκευσή της από το πολιτικό προσωπικό προκαλεί τριβές στην συγκυβέρνηση ανάσα για το Μέγαρο Μαξίμου συνιστά η ανεπίσημη επίσκεψη του προέδρου της Ευρωπαικής Επιτροπής κ. Ζαν Κλόντ Γιούνκερ στην χώρα μας. Ο κ. Γιούνκερ θα έχει γεύμα εργασίας με τον πρωθυπουργό όπου θα τεθούν οι ευρωπαικές εξελίξεις και η πορεία του ελληνικού προγράμματος σε συνάρτηση με την βιωσιμότητα του χρέους και την αποχώρηση του ΔΝΤ. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου σημείωναν με νόημα ότι είναι η δεύτερη επίσκεψη του κ. Γιούνκερ στην Αθήνα μετά την εκλογή του που στέλνει μηνύματα στήριξης εντός και εκτός Ελλάδας ενώ είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα. Είναι η δεύτερη συνάντηση σε κορυφαίο επίπεδο που θα έχει ο πρωθυπουργός μετά το ταξείδι του στο Βερολίνο.

Η κυβέρνηση η οποία βλέπει το δημοκοπικό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ να αυξάνεται και να πυροδοτεί εντάσεις μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ καθώς και μεταξύ υπουργών επαφίεται στην στήριξη Βρυξελλών και Βερολίνου προκειμένου να κερδίσει πολιτικούς πόντους και να αντεπεξέλθει στην δύσκολη περίοδο μέχρι την προεδρική εκλογή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης