Τσίπρας: Καταθέτουμε τους νόμους για την εφαρμογή του προγράμματός μας

Τσίπρας: Καταθέτουμε τους νόμους για την εφαρμογή του προγράμματός μας

Οι 8+1 προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα «κόκκινα» δάνεια - Αύριο καταθέτουμε πρόταση για την επαναφορά των εργασιακών ρυθμίσεων και του κατώτατου μισθού, είπε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Τσίπρας: Καταθέτουμε τους νόμους για την εφαρμογή του προγράμματός μας
Πρόταση νόμου για τα «κόκκινα δάνεια» κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ ως «πρώτο δείγμα γραφής» - όπως σημειώνεται - της δέσμευσης για την κατάργηση του συνόλου της μνημονιακής νομοθεσίας και της αντικατάστασής του «από ένα νέο εθνικό μοντέλο παραγωγής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης, ως πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση οι προτεινόμενες διατάξεις έρχονται σε συνέχεια των δεσμεύσεων που ανέλαβε ο κ. Αλέξης Τσίπρας στην ΔΕΘ, επισημαίνεται ωστόσο πως «δεν αποτελούν ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο πολιτικών για την παραγωγική και οικονομική Ανασυγκρότηση, ούτε πλήρες πλαίσιο Φορολογικής, Εργατικής και Κοινωνικής Πολιτικής» αλλά «μια άμεση, αναγκαία και μη επιδεχόμενη αναβολή παρέμβαση, για την ανάσχεση της καταστρεπτικής πορείας της οικονομίας και της κοινωνίας».

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ανέφερε: «Έχουμε ήδη ολοκληρώσει τη νομοπαρασκευή του προγράμματος της Θεσσαλονίκης. Και καταθέσαμε στη Βουλή μια πρόταση νόμου με άμεσα μέτρα, που στόχο έχουν την αντιμετώπιση της καταστολής της οικονομίας και την επανεκκίνησή της. Αύριο καταθέτουμε πρόταση νόμου για την επαναφορά των εργασιακών ρυθμίσεων και του κατώτατου μισθού. Και θα υπάρξει ανάλογη συνέχεια».

Κλείσιμο
Η πρόταση νόμου περιλαμβάνει συνολικά οκτώ άρθρα τα οποία προτείνουν τα εξής:

-       ρύθμιση φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών σε δόσεις που δεν υπερβαίνουν ως ετήσια δαπάνη 20% του επίσημου ετησίου εισοδήματος του προηγούμενου έτους και 30% εφόσον ρυθμίζονται μαζί και ασφαλιστικές εισφορές.

-       δυνατότητα ταχείας Εξωδικαστικής Διοικητικής Επίλυσης των Φορολογικών Διαφορών εφόσον ο πολίτης αμφισβητεί το ύψος των βεβαιωθέντων ποσών, την νομιμότητα της αιτιολογίας και εν γένει την φορολογική υποχρέωσή του. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας διοικητικής επίλυσης και ρύθμιση των οφειλών και υπό όρων εξυπηρέτησης των δόσεων των ρυθμισμένων οφειλών αναστέλλονται όλα τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης κατά των οφειλετών.

-       ρυθμίζεται η αναστολή των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης κάθε μορφής που έχουν ασκηθεί ή απειλούνται κατά του φορολογούμενου από τις ισχύουσες διατάξεις, από τον χρόνο υποβολής της αίτησης ρύθμισης ή της αίτησης εξώδικης Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικής Διαφοράς, μέχρι την ολοκλήρωση της ρύθμισης, υπό τον όρο καταβολής των δόσεων και των τρεχουσών δόσεων προς την εφορία και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς.

-       ρυθμίζεται η συγκρότηση των Περιφερειακών Επιτροπών Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών, με δικαστική εγγύηση και εκπροσώπηση των Φορολογικών Αρχών και των επαγγελματικών τάξεων.

-       ρυθμίζεται κατά ανάλογο τρόπο η διαδικασία ρύθμισης των χρεών από μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών.

-       καταργείται ο χαρακτηρισμός του ποινικού αδικήματος της μη πληρωμής χρεών προς το δημόσιο ως διαρκούς και εισάγεται ως νέος λόγος για τη δυνατότητα του δικαστηρίου να κρίνει την πράξη ατιμώρητη η αντικειμενική και ανυπαίτια αδυναμία πληρωμής.

-       καταργούνται συγκεκριμένες μνημονιακές ρυθμίσεις για την κατάσχεση σε χέρια πιστωτικών ιδρυμάτων με κατεπείγουσα και εξαιρετική διαδικασία και απαγορεύεται η διενέργεια φορολογικού ελέγχου στην κατοικία του φορολογούμενου χωρίς την παρουσία εισαγγελέα και σε κάθε περίπτωση πριν από την ανατολή και μετά τη δύση του ήλιου ώστε να προστατευτεί αποτελεσματικά το οικιακό άσυλο.

-       προβλέπεται ενδιάμεση ρύθμιση για την προστασία των μικροοφειλετών στις Τράπεζες, για χρέη από την πρώτη κατοικία, την επαγγελματική στέγη, καταναλωτικά δάνεια, ώστε να υπάρξει ο αναγκαίος χρόνος για την ολοκλήρωση της πλήρους νομικής επεξεργασίας της Νέας Σεισάχθειας. Το προτεινόμενο άρθρο εντασσόμενο στο άμεσο πλαίσιο επανεκκίνησης της οικονομίας έχει χαρακτήρα κατεπείγοντος και ανταποκρίνεται στην προσδοκία εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών για την παροχή προστασίας από το κράτος στην απειλή των κερδοσκοπικών distress funds και των Τραπεζών.

-       εισάγεται μεταβατική ρύθμιση για την εφαρμογή των διατάξεων αυτών. Η διάταξη είναι αναγκαία διότι το μνημονιακό πλέγμα διατάξεων της τελευταίας τετραετίας είναι εξαιρετικά εκτεταμένο, αντιφατικό και ανεπίδεκτο ερμηνείας και ορθής εφαρμογής, είναι τεχνικώς αδύνατος ο αποτελεσματικός προσδιορισμός των καταργουμένων ή αναστελλόμενων διατάξεων. 

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Τσίπρα:

«Μετά από δυο και πλέον χρόνια πιστής εφαρμογής του μνημονίου από την κυβέρνηση Σαμαρά, ο κόμπος έχει πια φτάσει στο χτένι.
Η χώρα και ο λαός μας βιώνει μια ανείπωτη καταστροφή. Η ύφεση, πρωτοφανής για ευρωπαϊκή χώρα, διαλύει την οικονομία, βάζει λουκέτα σε επιχειρήσεις, εκτοξεύει την ανεργία, εξωθεί ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα της κοινωνίας στην φτώχεια και την απόγνωση.
Στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης καταθέσαμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις για μέτρα άμεσης ανάσχεσης της βαθειάς οικονομικής κρίσης.
Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, προσεκτικά επεξεργασμένο και κοστολογημένο, είχε ιδιαίτερα θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία, και προκάλεσε πανικό στην παραπαίουσα κυβέρνηση των Μνημονίων.
Σήμερα εμείς αποδεικνύουμε ότι τηρούμε και εννοούμε τις δεσμεύσεις μας.
Έχουμε ήδη ολοκληρώσει τη νομοπαρασκευή του προγράμματος της Θεσσαλονίκης.
Και καταθέσαμε στη Βουλή μια πρόταση νόμου με άμεσα μέτρα, που στόχο έχουν την αντιμετώπιση της καταστολής της οικονομίας και την επανεκκίνησή της.
Αύριο καταθέτουμε πρόταση νόμου για την επαναφορά των εργασιακών ρυθμίσεων και του κατώτατου μισθού.
Και θα υπάρξει ανάλογη συνέχεια.
Η πρότασή νόμου που καταθέσαμε σήμερα, προβλέπει άμεσα και ρεαλιστικά μέτρα που ρυθμίζουν τις φορολογικές και ασφαλιστικές εκκρεμότητες, αναστέλλουν τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, επιλύουν εξωδικαστικά τις φορολογικές διαφορές και προστατεύουν τους μικροοφειλέτες από τις τράπεζες.
Είναι το ελάχιστο που μπορεί να γίνει προκειμένου να χαλαρώσει αυτή η θηλιά, ώστε και η κοινωνία να αναπνεύσει και η οικονομία να λειτουργήσει πριν οδηγηθεί η χώρα στις κάλπες.
Στις κάλπες στις οποίες ο λαός μας θα επιλέξει.
Ή το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης ή το μνημονιακό καθεστώς.
Σήμερα δίνουμε στη Βουλή των Ελλήνων τη δυνατότητα να τοποθετηθεί πάνω σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης των μικρών επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.
Η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να αποδείξει αν η βούλησή της είναι να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κρίσης ή να παγιώσει το καθεστώς του μνημονίου.
Ιδού η Ρόδος.
Ας αφήσουν λοιπόν κατά μέρους οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος το θέατρο της δήθεν διαπραγμάτευσης με τη τρόικα.
Ούτως ή άλλως ο δραματικός ρόλος δεν τους ταιριάζει, τους εκθέτει.
Η παράσταση θυμίζει πια περισσότερο κωμωδία παρά δράμα.
Μόνη διέξοδος και σωτηρία της χώρας η λαϊκή ετυμηγορία και η ισχυρή εντολή για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης και τη σκληρή διαπραγμάτευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Άλλη λύση δεν υπάρχει.
Όσο πιο γρήγορα το κατανοήσει ο κος Σαμαράς τόσο το καλύτερο για τον τόπο».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης