Ευρωκοινοβούλιο: Εξετάσεις «γράφουν» Ενέργεια, ΕΣΠΑ απασχόληση και χρηματαγορές

Ευρωκοινοβούλιο: Εξετάσεις «γράφουν» Ενέργεια, ΕΣΠΑ απασχόληση και χρηματαγορές

Θετικές εντυπώσεις άφησε ο Αβραμόπουλος

Ευρωκοινοβούλιο: Εξετάσεις «γράφουν» Ενέργεια, ΕΣΠΑ απασχόληση και χρηματαγορές
Μεγάλο ενδιαφέρον για το μέλλον της Ευρώπης, αλλά και της Ελλάδας θα έχει η σημερινή συνεδρίαση των Επιτρόπων, αφού  τρεις γυναίκες με πολύ κρίσιμα χαρτοφυλάκια θα πάρουν τη σκυτάλη την Τετάρτη, απατώντας στις ερωτήσεις των Ευρωβουλευτών, ενώ οι άντρες τις παρέας θα κληθούν να καταθέσουν τις σκέψεις τους για ζητήματα Ενέργειας και Χρηματοπιστωτικών αγορών. Η Κορίνα Κρετού από τη Ρουμανία είναι υποψήφια για την περιφερειακή πολιτική της Ένωσης, η οποία θα διαχειρίζεται το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο του ΕΣΠΑ.

Η σοσιαλίστρια πολιτικός θα αναλάβει το ρόλο του Γιόχανς Χαν και έχει και εκείνη για τη φήμη του φιλέλληνα, όπως ο προκάτοχός της, αφού το δεξί της χέρι είναι Έλληνας. Η Μαριάνα Θίσεν από το Βέλγιο θα κριθεί να μιλήσει για τα θέματα απασχόλησης και Τσέχα Γιούροβα για θέματα καταναλωτών και ισότητας. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχει υποσχεθεί ένα πακέτο ύψους 300 δις, ευρώ, προκειμένου να βοηθήσει την αναπτυξιακή πολιτική της Ευρώπης, μετά από τα χρόνια της σκληρής λιτότητας. 

Επίσης, ο πολυσυζητημένος Βρετανός Τζοναθαν Χιλ θα μιλήσει για το χαρτοφυλάκιο των Χρηματοπιστωτικών Αγορών και Υπηρεσιών, ενώ ο άλλος άντρας της παρέας ο Τίμπρο Ναβρασίς για τα θέματα Παιδείας και πολιτισμού. Ο κ. Χιλ έχει αρκετό ενδιαφέρον αφού ουσιαστικά, όπως κυκλοφορεί στις Βρυξέλλες, ο κ. Γιούνκερ έκανε το χατίρι του πρωθυπουργού της Βρετανίας και πως έβαλε τον λύκο να φυλά τα πρόβατα, αναφερόμενοι στις επιβολές κανόνων στο οικονομικό κέντρο του κόσμου, που είναι το City του Λονδίνου. Το απόγευμα θα μιλήσει και ο υποψήφιος για θέματα Ενέργειας και Περιβάλλοντος, ο οποίος έχει δεχθεί πολλές κριτικές και είναι άγνωστο αν θα «περάσει» από την Επιτροπή. Ο Ισπανός Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε είχε μεγάλο μερίδιο μετοχών σε δύο πετρελαϊκές εταιρείες. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι προέβη σε πώληση των ποσοστών, ωστόσο κατηγορείται ότι δεν θα λαμβάνει αντικειμενικές αποφάσεις, αφού η οικογένεια του ακόμα διατηρεί μεγάλα ποσοστά σε επιχειρήσεις του κλάδου. 

Κλείσιμο
Θετικές εντυπώσεις άφησε ο Αβραμόπουλος

Παρά τις  ασάφειες, σε κάποιες από τις απαντήσεις, ο υποψήφιος για τα θέματα μετανάστευσης και εσωτερικής πολιτικής Δημήτρης Αβραμόπουλος άφησε θετικές εντυπώσεις κατά τη διάρκεια «μαρτυρίου» των 45 ερωτήσεων που υποβλήθηκε από τους Ευρωβουλευτές το μεσημέρι της Τρίτης. Αρκετά στελέχη των Βρυξελλών σχολιάζουν ότι παρά τις πιέσεις που δέχθηκε να αναφερθεί σε πολιτικές που αφορούν την Ελλάδα εκείνος το απέφυγε, δίνοντας την εντύπωση ότι θα κρατήσει μία αντικειμενική στάση στα θέματα που διαχειριστεί. Επίσης, άφησε το στίγμα του ως «ο μεσογειακός» επίτροπος, λόγω της εκφραστικότητας των κινήσεων του και του λόγου του. Ο κ. Αβραμόπουλος φαίνεται ότι έπεισε τους Ευρωβουλευτές της Επιτροπής για τα θέματα εσωτερικών υποθέσεων και μεταναστευτικής πολιτικής.  Αξίζει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι η ελληνική πλευρά δέχθηκε επίθεση να αναλάβει αυτό το πόστο, καθώς ρεπορτάζ του Αλ Τζαζίρα άσκησε κριτική την Τρίτη λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα ξενοφοβική, ενώ το ίδιο ανέφερε και η αριστερή Ευρωβουλευτής Β. Σπινέλι με επιστολή της. 

Παρόλα αυτά, ο κ. Αβραμόπουλος τάχθηκε κατά των τειχών-με αφορμή τον τοίχο στον Έβρο επί Γ. Παπανδρέου- και εξέφρασε την  πεποίθηση ότι δεν πρέπει να οικοδομηθεί μία Ευρώπη φρούριο, στην προσπάθεια αντιμετώπισης των προκλήσεων που αντιμετωπίζει. Μάλιστα, ετέθη η ερώτηση για τα περιστατικά πνιγμών χιλιάδων μεταναστών στη Μεσόγειο και υπογράμμισε ότι η λύση θα πρέπει να είναι ενιαία για όλη την Ευρώπη και όχι μόνον για τις χώρες του Νότου και επεσήμανε αρκετές φορές ενίσχυση της Frontex –και οικονομικά-όχι μόνο για να περιπολεί, αλλά και να αποτρέπει τέτοια τραγικά περιστατικά. Ταυτόχρονα τάχθηκε υπέρ ενίσχυσης των διαδικασιών νόμιμης, καθώς εξέφρασε την άποψη ότι η Ευρώπη χρειάζεται ανθρώπους με τεχνογμωσία σε κάποιους τομείς και άφησε ανοιχτό να αλλάξουν κάποιες διατάξεις της Συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ αν κριθεί αναγκαίο.

Ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε πως η διατήρηση της ελεύθερης κυκλοφορίας των Ευρωπαίων πολιτών στο πλαίσιο της Συνθήκης Σένγκεν που είναι ένα από μεγαλύτερα επιτεύγματα της Ε.Ε. αποτελεί προτεραιότητα της επόμενης Επιτροπής, όπως και την είσοδο της Βουλγαρίας.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης