Σε «ναυάγιο» οδηγείται η συνάντηση ΓΣΕΕ - εργοδοτών στη Γενεύη

Σε «ναυάγιο» οδηγείται η συνάντηση ΓΣΕΕ - εργοδοτών στη Γενεύη

Χωρίς το «καλό χαρτί» της συμφωνίας για τον συνδικαλιστικό νόμο η διαπραγμάτευση με την Τρόικα την Πέμπτη


Σε «ναυάγιο» οδηγείται η συνάντηση ΓΣΕΕ - εργοδοτών στη Γενεύη
Σε «ναυάγιο» αναμένεται να καταλήξει η συνάντηση ΓΣΕΕ-εργοδοτών υπό την αιγίδα του ILO σήμερα στη Γενεύη με στόχο τη συμφωνία 7 σημείων για τις αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο που απαιτεί η Τρόικα.

Τα στελέχη της ΓΣΕΕ αποσαφήνισαν ότι «δεν υπάρχει περιθώριο τροποποίησης του υπάρχοντος πλαισίου».

Ο Υπουργός Εργασίας, κ. Γ. Βρούτσης, είχε επισημάνει την ανάγκη συμφωνίας για τη βελτίωση του «κουρασμένου» συνδικαλιστικού νόμου που ισχύει εδώ και τριάντα χρόνια με την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία, η οποία θα αποτελούσε καλό χαρτί για την κυβέρνηση στη συνάντηση της Πέμπτης με την Τρόικα.
Κλείσιμο

Ωστόσο, το υπουργείο αποκόμισε θετικό μήνυμα από τον Guy Ryder, γενικό διευθυντή του ILO ότι ο διεθνής οργανισμός στηρίζει της ελληνικές θέσεις όσον αφορά στις ομαδικές απολύσεις.

«Είναι προφανές -είχε τονίσει νωρίτερα στην εισήγησή του ο κ. Βρούτσης- ότι δεν θέλουμε και, ακόμη περισσότερο, δεν δικαιούμαστε ως πολιτική ηγεσία του υπουργείου -και, γενικότερα, ως κυβέρνηση- να παρέμβουμε ή να επηρεάσουμε το διεκδικητικό περιεχόμενο του συνδικαλιστικού κινήματος. 

Μας ενδιαφέρει, ωστόσο, όπως και όλη την ελληνική κοινωνία, η εύρυθμη και οργανωμένη λειτουργία της συνδικαλιστικής έκφρασης των εργαζομένων, η αντιπροσωπευτική συμμετοχή της εργασίας και της παραγωγής στο πλαίσιο της κοινωνικής διαπραγμάτευσης».

Στο πλαίσιο της συζήτησης θα παρουσιαστούν δύο συγκριτικές μελέτες που εκπονήθηκαν με πρωτοβουλία του Υπουργείου.

Η πρώτη μελέτη του ILO αφορά στις ομαδικές απολύσεις (collective dismissals) και στη δημιουργία παραγωγικών θέσεων εργασίας (productive jobs) και η δεύτερη – την οποία εκπόνησε ο καθηγητής κ. Παπαδημητρίου – αφορά στη χαρτογράφηση του πλαισίου άσκησης της συνδικαλιστικής δραστηριότητας σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.  

Σύμφωνα με τη μελέτη του κ. Κ. Παπαδημητρίου, μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Βουλγαρία η απεργία θεωρείται νόμιμη όταν αποφασίζεται από τη γενική συνέλευση των εργαζομένων. Στελέχη της ΓΣΕΕ υποστηρίζουν ότι το πλαίσιο είναι απόλυτα δημοκρατικό και θυμίζουν το περίφημο άρθρο 4 του νόμου Αρσένη περί κοινωνικοποιήσεων (1984) που απαιτούσε πλειοψηφία γενικής συνέλευσης για την κήρυξη απεργίας στις ΔΕΚΟ. Για την ιστορία, το άρθρο ακυρώθηκε στην πράξη. 

Επίσης το lock out ( κλείσιμο της επιχείρησης από τον εργοδότη ως αντίδραση στην απεργία) ισχύει στη Γερμανία αλλά δεν  προβλέπεται στην Ιταλία και την Πορτογαλία. 

« Ο νόμος ήδη θέτει αυστηρούς περιορισμούς με αποτέλεσμα πολλές απεργίες να κηρύσσονται παράνομες- επισημαίνει ο καθηγητής Γιάννης Κουζής, επιστημονικός συνεργάτης του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ.- Αν θέσουν και άλλους περιορισμούς ,θα περισταλεί ολοκληρωτικά το δικαίωμα της απεργίας. Όλα γίνονται εκ του πονηρού. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν καν νομοθετικό πλαίσιο για την  κήρυξη απεργίας . Το πλαίσιο το αποφασίζουν τα συνδικάτα. Ας μην ξεχνάμε ότι το 98% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι μικρές και μικρομεσαίες χωρίς συνδικαλιστική εκπροσώπηση. Πώς θα κηρύξουν απεργία;».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης