Παπούλιας: Ανησυχούμε για τους Χριστιανούς της Μέσης Ανατολής

Παπούλιας: Ανησυχούμε για τους Χριστιανούς της Μέσης Ανατολής

Με βαθιά ανησυχία παρακολουθούμε τις εξελίξεις στη Συρία και το Ιράκ, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την Αρμενία όπου βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη - Καθόλου ενθαρρυντικές για το Κυπριακό οι τελευταίες δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας, επεσήμανε ο κ. Παπούλιας - Ποιες συμφωνίες υπεγράφησαν

Παπούλιας: Ανησυχούμε για τους Χριστιανούς της Μέσης Ανατολής
Τριήμερη επίσκεψη στην Αρμενία πραγματοποιεί από τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Μετά την συνάντησή του με τον πρόεδρο της χώρας Σερζ Σαργκσιάν, ο κ. Παπούλιας έκανε δηλώσεις, όπου τόνισε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στη Συρία και το Ιράκ αναφορικά με τους τζιχαντιστές και το Ισλαμικό Κράτος, ενώ αναφέρθηκε ειδικά στους χριστιανικούς πληθυσμούς: «Εξέφρασα τη σοβαρή μας ανησυχία για την ασφάλεια των χριστιανικών πληθυσμών στα εδάφη της Μέσης Ανατολής, οι οποίοι γίνονται πολύ εύκολα στόχος θρησκευτικού εξτρεμισμού» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπούλιας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις δηλώσεις του αναφέρθηκε, αλλά επεσήμανε πως «οι τελευταίες δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας δεν είναι διόλου ενθαρρυντικές». 

Τέλος, ο κ. Παπούλιας αναφέρθηκε στις συμφωνίες που υπεγράφησαν για το Επιχειρηματικό forum και τον Αγροτικό Τομέα. 

Κλείσιμο
Η επίσκεψη του Προέδρου θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη.

Οι δηλώσεις: 

Με τον Πρόεδρο Sargsyan είχαμε μία πολύ φιλική και σε βάθος συζήτηση. Στη διάρκειά της, είχαμε την ευκαιρία να προβούμε σε ανασκόπηση των σχέσεων Ελλάδος-Αρμενίας, καθώς και να ανταλλάξουμε απόψεις επί διεθνών και περιφερειακών θεμάτων. Προσβλέπουμε στην επέκταση της ισχυρής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αρμενία σε όλα τα επίπεδα.

Με ικανοποίηση επιβεβαιώσαμε ότι οι διμερείς σχέσεις των χωρών μας βρίσκονται σε άριστο επίπεδο με πολλά περιθώρια ανάπτυξής τους. Στο πλαίσιο αυτό,  διοργανώθηκε το Επιχειρηματικό Forum, με τη συμμετοχή επιχειρήσεων και από τις δύο χώρες. Υπεγράφη επίσης μία σημαντική Συμφωνία για τον Αγροτικό τομέα. 

Οι μορφωτικές μας σχέσεις αναπτύσσονται και αναφέρομαι ειδικότερα στη λειτουργία πανεπιστημιακών τμημάτων διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Ερεβάν και στο Κρατικό Γλωσσολογικό Πανεπιστήμιο του Brusov, αλλά και στις υποτροφίες που χορηγεί η χώρα μου σε Αρμένιους φοιτητές για να σπουδάσουν σε ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Ο Πρόεδρος Sargsyan με ενημέρωσε για τις συνομιλίες σχετικά με την επίλυση της διένεξης του Ναγκόρνο Καραμπάχ καθώς και για την πορεία των διαπραγματεύσεων της εισδοχής της Αρμενίας στην Ευρασιατική Οικονομική  Ένωση.

Ενημέρωσα τον Πρόεδρο Sargsyan για την πορεία των εθνικών μας θεμάτων και ιδιαίτερα για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Επεσήμανα ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό είναι σε μία κρίσιμη φάση και ότι η επιδίωξη είναι να βρεθεί μια βιώσιμη  και λειτουργική λύση  που θα θέτει τέρμα στην τουρκική κατοχή. Πρέπει, όμως, να επισημάνω ότι οι τελευταίες δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας δεν είναι διόλου ενθαρρυντικές.

Συζητήσαμε για τη σοβαρότητα της κατάστασης στην Ουκρανία. Διατυπώσαμε την ελπίδα ότι η εκεχειρία θα επιτρέψει την προώθηση της πολιτικής διαδικασίας και την αναζήτηση λύσης στο ουκρανικό πρόβλημα. 

Με βαθιά ανησυχία παρακολουθούμε τις εξελίξεις στη Συρία και το Ιράκ και, γενικότερα, στη Μέση Ανατολή. Εξέφρασα τη σοβαρή μας ανησυχία για την ασφάλεια των χριστιανικών πληθυσμών στα εδάφη της Μέσης Ανατολής, οι οποίοι γίνονται πολύ εύκολα στόχος θρησκευτικού εξτρεμισμού.

Ευχαριστώ τον Πρόεδρο Sargsyan για την θερμή του φιλοξενία και εύχομαι στην Αρμενία και τον λαό της, σταθερότητα, ευημερία και συνεχή πρόοδο.-
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης