Ερογλου: Δύσκολες οι διαπραγματεύσεις

Ερογλου: Δύσκολες οι διαπραγματεύσεις

Χαρακτήρισε απαράδεκτες τις προτάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για το θέμα της υπηκοότητας - «Είμαστε υπέρ της ειρήνης και μιας συμφωνίας που θα είναι επωφελής για την περιοχή και την ανθρωπότητα», είπε

Ερογλου: Δύσκολες οι διαπραγματεύσεις
Μετά τη Νέα Υόρκη, θα ακολουθήσει μια σκληρή διαδικασία στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ανέφερε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου σε διάγγελμά του στους Τουρκοκυπρίους.

Λέγοντας ότι οι πραγματικές διαπραγματεύσεις θα γίνουν βάσει μιας αρχής σύμφωνα με την οποία όλοι θα κερδίζουν  (win-win), είπε ότι θα υπάρξει πάρε-δώσε στις διαπραγματεύσεις και πρόσθεσε ότι ο στόχος είναι να προχωρήσουν σε ένα καλύτερο στάδιο.

Όπως είπε, οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να είναι προσανατολισμένες στο αποτέλεσμα, ώστε να μην χαθεί άλλος χρόνος και όλοι θα πρέπει να δουν τί είναι δυνατό να γίνει με έναν οδικό χάρτη. Κάλεσε παράλληλα τη διεθνή κοινότητα να κάνει βήματα ώστε “να σταματήσει την καθυστέρηση στη διαδικασία από την ελληνοκυπριακή κοινότητα”, κατά την έκφρασή του.

Κλείσιμο
Ο κ. Έρογλου ισχυρίστηκε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά καθυστερεί τη διαδικασία, με αποτέλεσμα να χρειαστεί αρκετός χρόνος για να φθάσουν στη διαδικασία του πάρε-δώσε. Πρόσθεσε ότι με τις προσπάθειες της τουρκοκυπριακής πλευράς, έγινε δυνατή η αξιολόγηση κατά την πρώτη φάση και δόθηκαν γραπτές προτάσεις για έξι ζητήματα στη δεύτερη φάση.
Λέγοντας ότι η δεύτερη φάση ολοκληρώθηκε με τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο κ. Έρογλου υποστήριξε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι στο τραπέζι με λογικές προτάσεις, αλλά η ε/κ έχει μια "μαξιμαλιστική προσέγγιση", κατά την έκφρασή του.

Χαρακτήρισε απαράδεκτες τις προτάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για το θέμα της υπηκοότητας και είπε ότι δεν θα αποδεχθούν οποιεσδήποτε προτάσεις που θα διαχωρίζουν «τους πολίτες της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου» και πρόσθεσε ότι η εισήγηση της τουρκοκυπριακής πλευράς ήταν όπως όλοι οι «πολίτες» του ψευδοκράτους (Τουρκοκύπριοι και έποικοι) παραμείνουν «πολίτες στο νέο συνεταιριστικό κράτος».  

Ο κ. Έρογλου δήλωσε επίσης ενοχλημένος από τις προτάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για το εδαφικό, και είπε ότι δεν έχουν αποδεχθεί ή διαπραγματευτεί οποιονδήποτε χάρτη, υποστηρίζοντας ότι “όπως εκ των προτέρων συμφωνήθηκε, το θέμα αυτό θα συζητηθεί στο τέλος”. Αναφέροντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θέλει μεγάλο μέρος του εδάφους, πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να αναμένουν μια κατάσταση όπου άνθρωποι θα εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, θα χάσουν τις δουλειές τους και θα υποφέρουν εκ νέου.

«Είμαστε υπέρ της ειρήνης και μιας συμφωνίας που θα είναι επωφελής για την περιοχή και την ανθρωπότητα. Είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε μια βιώσιμη λύση που δεν θα παίρνει τους Τούρκους της Κύπρου στην εποχή πριν από το 1974 ", ανέφερε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης