Deutsche Welle: Υψηλές προσδοκίες για τον Αβραμόπουλο

Deutsche Welle: Υψηλές προσδοκίες για τον Αβραμόπουλο

Έλληνες και ξένοι ευρωβουλευτές σκιαγραφούν τα υπέρ και τα κατά του νέου Έλληνα επιτρόπου

Deutsche Welle: Υψηλές προσδοκίες για τον Αβραμόπουλο
«Εντατική» αναμένεται να είναι η ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το νέο έλληνα Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος πάντως αντιμετωπίζεται με σεβασμό από έλληνες και ξένους ευρωβουλευτές.

Στα «υπέρ» του απερχόμενου υπουργού Άμυνας είναι το πλούσιο βιογραφικό του και μάλιστα σε τομείς συναφείς με το χαρτοφυλάκιο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, το οποίο αναλαμβάνει στις Βρυξέλλες. Ωστόσο κάποιοι θεωρούν ότι αυτό ακριβώς είναι και το «μειονέκτημά» του. Επικρίνουν δηλαδή την πολιτική μετανάστευσης και ασύλου που ακολουθεί η Ελλάδα, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό ένα πολιτικό στέλεχος που «συνυπογράφει» την πολιτική αυτή τα τελευταία χρόνια.

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη εκτιμά πάντως ότι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση: «Είναι πολύ σημαντική τιμή για την Ελλάδα που ο Δημήτρης Αβραμόπουλος την εκπροσωπεί στο Κολλέγιο των Επιτρόπων και ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο της Μετανάστευσης και των Εσωτερικών Υποθέσεων» λέει η ευρωβουλευτής στην Deutsche Welle. «Αυτό όχι μόνο γιατί διαχρονικά έχουμε πάρει το σημαντικότερο χαρτοφυλάκιο από ποτέ, αλλά και γιατί κυρίως πρόκειται για έναν πρώην υπουργό, αντιπρόεδρο της Ν.Δ., από τα πιο υψηλόβαθμα στελέχη της ελληνικής πολιτικής ζωής, το οποίο καλείται να αποδείξει ότι γνωρίζει το πρόβλημα και γνωρίζει και τον τρόπο που μπορεί να το αντιμετωπίσει».

Κλείσιμο
Η ελληνίδα ευρωβουλευτής θεωρεί σημαντικό το ότι η νέα Επιτροπή είναι πιο «πολιτική», καθώς απαρτίζεται σε μεγάλο βαθμό από πρώην πρωθυπουργούς και πρώην υπουργούς ή ευρωβουλευτές. Πάντως, το Ευρωκοινοβούλιο θα είναι αυστηρό στις ακροάσεις των Επιτρόπων, οι οποίες αρχίζουν στις 29 Σεπτεμβρίου. «Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι υπάρχει σοβαρός προβληματισμός για την Αλένκα Μπράτουσεκ, τη σλοβένα Επίτροπο, η οποία συμμετείχε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου σε εκδηλώσεις ευρω-σκεπτικιστών, σε εκδηλώσεις από το βήμα των οποίων λοιδωρούνταν η ΕΕ» τονίζει η Μαρία Σπυράκη. «Θα κληθεί να μας απαντήσει λοιπόν η σλοβένα Επίτροπος, πώς βλέπει την Ευρώπη. Και αναλόγως θα κινηθούμε. Και δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα Επιτρόπου που θα δεχθεί πολύ αυστηρές ερωτήσεις. Πολύ αυστηρές ερωτήσεις θα δεχθούν και οι Επίτροποι που ασχολούνται με τις νομισματικές υποθέσεις, με την ανάπτυξη, με τις θέσεις απασχόλησης, με τη συνοχή, την περιφερειακή ανάπτυξη, την ενέργεια, την ψηφιακή ατζέντα, την ατζέντα της ενιαίας αγοράς».

Κριτική από την Ευρωπαϊκή Αριστερά

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Αριστερά ασκεί έντονη κριτική στην επιλογή του κ. Αβραμόπουλου- όχι για τον ίδιο, αλλά για το γεγονός ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο. Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Στρασβούργο Γκάμπι Τσίμερ δηλώνει στην Deutsche Welle ότι θα αντιμετωπίσει με ιδιαίτερα κριτική διάθεση τον έλληνα υποψήφιο στην ακρόαση της 30ης Σεπτεμβρίου.

«Μερικές από τις αποφάσεις του κ. Γιούνκερ είναι λίγο περίεργες και μία από αυτές είναι, κατά τη γνώμη μου, ο ορισμός του υποψηφίου από την Ελλάδα. Καλείται να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της μετανάστευσης, ενώ προηγουμένως ήταν συνυπεύθυνος για την περιοριστική μεταναστευτική πολιτική που ακολουθούσε η Ελλάδα. Θα του θέσουμε λοιπόν πολλά ερωτήματα για το πώς φαντάζεται τη λειτουργία της ΦΡΟΝΤΕΞ και πώς θα λειτουργεί μία πολιτική νόμιμης μετανάστευσης που δεν θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των ανθρώπων που μετακινούνται προς την Ευρώπη».

Έντονος ο αντίλογος από την ευρωβουλευτή της ΝΔ Μαρία Σπυράκη: «Ο τελευταίος που θα μπορούσε να μιλήσει γι' αυτό το ζήτημα είναι η Ευρωπαϊκή Αριστερά. Διότι δεν έχει ούτε θέση για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ούτε ρεαλισμό για τον τρόπο που θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Ο κ. Αβραμόπουλος, άμα θέλετε να σας πω την προσωπική μου άποψη, νομίζω ότι όχι απλώς μπορεί, νομίζω πως θα αποτελέσει ένα σοβαρό παράδειγμα Επιτρόπου από τις χώρες του Νότου που βίωσε το πρόβλημα και θα εργαστεί για τη λύση του με όλα τα δυνατά μέσα».

Ως Επίτροπος Mετανάστευσης ο Δημήτρης Αβραμόπουλος καλείται να συνεργαστεί με τη νέα επικεφαλής της Eξωτερικής Pολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, προσωπική επιλογή του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι. Από αυτήν την άποψη έχει ενδιαφέρον το σχόλιο του Τζιάνι Πιτέλα, επικεφαλής της σοσιαλιστικής ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο. Μιλώντας στην Deutsche Welle o ιταλός ευρωβουλευτής εκτιμά ότι πράγματι το Κοινοβούλιο θα ζητήσει δεσμεύσεις από τον κ. Αβραμόπουλο, αλλά δεν συμφωνεί με τις «εκ των προτέρων» αντιδράσεις: «Κάθε υποψήφιος Επίτροπος καλείται να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Μας ενδιαφέρει να αναλάβει τις δεσμεύσεις αυτές απέναντι στο Κοινοβούλιο. Αλλά από κει και πέρα ούτε μπορούμε να κάνουμε δίκη προθέσεων ούτε- πολύ περισσότερο- να καταδικάσουμε μία ολόκληρη χώρα» προειδοποιεί ο Τζιάνι Πιτέλα.

«Ο έλληνας Επίτροπος γνωρίζει τα προβλήματα»

Από την πλευρά του, ο Μίλτος Κύρκος, ευρωβουλευτής με «Το Ποτάμι» εκτιμά ότι η κριτική του Κοινοβουλίου θα στραφεί περισσότερο προς τον υποψήφιο της Ουγγαρίας για την Κομισιόν Τιμπόρ Νάβρασιτς. Ο έλληνας υποψήφιος θα δεχθεί αιχμηρά ερωτήματα, αλλά προφανώς θα δώσει και την κατάλληλη απάντηση: «Η απάντηση είναι ότι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ακριβώς επειδή στην Ελλάδα έχουμε έντονο το πρόβλημα και έντονη την αδυναμία της κυβέρνησης να ασχοληθεί ουσιαστικά με αυτά τα προβλήματα, ξέρει πάρα πολύ καλά ποιά είναι αυτά. Ξέρει πάρα πολύ καλά ότι η Ευρώπη είναι σε μεγάλη απόσταση από αυτά. Οπότε η εμπειρία που έχει μέσα από το ελληνικό τρόπο προσέγγισης των προβλημάτων είναι πολύτιμη για να μπορέσει να διαμορφώσει και ο ίδιος άποψη που- είμαι σίγουρος- είναι προς την κατεύθυνση της ενεργητικής παρέμβασης και όχι του ‛κρύβουμε κάτω από το χαλί τα προβλήματα, ελπίζοντας ότι θα περάσουν'» επισημαίνει ο Έλληνας ευρωβουλευτής.

Κάποιοι κάνουν λόγο για «έξυπνη τακτική» του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος αναθέτει «στοχευμένα» την επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων σε Επιτρόπους από τις χώρες εκείνες, που έχουν κάθε συμφέρον να την επιδιώξουν. Αυτό αφήνει να εννοηθεί και ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής της Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Στρασβούργο. «Η αφετηρία του κ. Γιούνκερ είναι ότι οι χώρες που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα με συγκεκριμένες πτυχές της ευρωπαϊκής πολιτικής, πρέπει να αναλάβουν και μεγαλύτερη ευθύνη για την επίλυσή τους» τονίζει ο Γερμανός ευρωβουλευτής στην Deutsche Welle. «Αυτό συμβαίνει και με την Ελλάδα. Νομίζω ότι ο νέος Επίτροπος, με την εμπειρία που έχει αποκομίσει στην Ελλάδα, θα καταφέρει να χειριστεί αυτά τα θέματα για όλη την Ευρώπη. Είναι καλό ότι για πρώτη φορά έχουμε Επίτροπο για τη μετανάστευση, έχουμε κάποιον που μπορεί να επικεντρωθεί σε ένα τόσο κορυφαίο θέμα».

Στη μελλοντική ατζέντα του κ.Αβραμόπουλου περιλαμβάνονται η θωράκιση της Frontex, η εφαρμογή της νομοθεσίας για το άσυλο σε όλα τα κράτη-μέλη, η αναθεώρηση της οδηγίας για την «Μπλε Κάρτα» με στόχο την προσέλκυση εξειδικευμένων μεταναστών, αλλά και οι «συμφωνίες επανεισδοχής» με την Τουρκία και άλλες χώρες.

Πηγή: Deutsche Welle
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης