Η αριστερή πτέρυγα «τρίζει τα δόντια» στον Τσίπρα: Οι κωλοτούμπες δεν είναι της αριστεράς

Η αριστερή πτέρυγα «τρίζει τα δόντια» στον Τσίπρα: Οι κωλοτούμπες δεν είναι της αριστεράς

Ο επικεφαλής της αριστερής πλατφόρμας Παναγιώτης Λαφαζάνης επιχειρεί με «ευγενικό», πλην σαφή τρόπο  να προλάβει την οποιαδήποτε μοιραία αναδίπλωση της ηγεσίας σε κρίσιμους στόχους και βασικά στοιχεία της φυσιογνωμίας του κόμματος

Η αριστερή πτέρυγα «τρίζει τα δόντια» στον Τσίπρα: Οι κωλοτούμπες δεν είναι της αριστεράς
Μια εβδομάδα μετά τη στροφή του Αλέξη Τσίπρα σε πιο μετριοπαθείς θέσεις και το «κούρεμα» της διάθεσης που δείχνει η ηγεσία για να συγκρουστεί με τους δανειστές, η αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ στέλνει, δια του Παναγιώτη Λαφαζάνη, σαφές μήνυμα στην ηγετική ομάδα ότι «κωλοτούμπες» δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές και να μην σκέφτεται να υποκύψει στους εκβιασμούς εγχώριων και ευρωπαϊκών κατεστημένων κέντρων.

Πιο καθαρά δεν μπορούσε να τα πει σε αυτές τις συνθήκες ο κ. Λαφαζάνης. Ο επικεφαλής της αριστερής πλατφόρμας, που εκφράζει τα πιο ριζοσπαστικά τμήματα του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρεί – σε δύο συνεντεύξεις του σε Ημερησία και Καθημερινή - με «ευγενικό», πλην σαφή τρόπο  να προλάβει την οποιαδήποτε μοιραία αναδίπλωση της ηγεσίας σε κρίσιμους στόχους και βασικά στοιχεία της φυσιογνωμίας του κόμματος. Ειδικά με την αποκάλυψη ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (οι Γ. Δραγασάκης και Γ. Σταθάκης) είχαν μυστική συνάντηση με τον γερμανό πολιτικό, στενό συνεργάτη της Μέρκελ και μεγαλοστέλεχος της ΕΚΤ κ. Άσμουσεν).

«Εφ’ όσον ο ελληνικός λαός εγκρίνει το πρόγραμμά μας αυτό θα εφαρμοστεί, ανεξάρτητα από εκβιασμούς εγχώριων και ευρωπαϊκών κατεστημένων κέντρων. Και θα εφαρμοστεί με συνέπεια και με σταθερότητα, χωρίς ταλαντεύσεις, μέχρι τέλους. Οι «κωλοτούμπες» είναι χαρακτηριστικό άλλων παρατάξεων και όχι της Αριστεράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να έχει καμιά άλλη επιλογή από το να κάνει πράξη μια μεγάλη προοδευτική ανατροπή για την ανασυγκρότηση και αναγέννηση της Ελλάδας» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Λαφαζάνης.

Κλείσιμο
Επισημαίνει δε, σχετικά με όσα λέγονται περί υπαναχώρησης του κ. Τσίπρα στο θέμα του χρέους ότι «θέση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η διαγραφή απλώς μεγάλου αλλά του μεγαλύτερου μέρους του χρέους. Η έκταση και το ακριβές ύψος του μεγαλύτερου μέρους του χρέους που θα διαγραφεί, θα κριθεί από μια σειρά παράγοντες που δεν είναι εύκολο να σταθμιστούν εκ των προτέρων. Πάντως θα δώσουμε σκληρή μάχη για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατόν».

Για να μην μείνει καμία αμφιβολία για τις προθέσεις της αριστερής πτέρυγας ο κ. Λαφαζάνης ξεκαθαρίζει και τη θέση του για τις τράπεζες, καθώς μετά την εμφάνιση του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ διαμορφώθηκε η εντύπωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπαναχωρεί στο δημόσιο έλεγχο του συστήματος. Διαμηνύει δηλαδή ότι οι τράπεζες θα περάσουν κάτω από δημόσια ιδιοκτησία και κοινωνικό έλεγχο:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ με το πρόσφατο Συνέδριό του δεσμεύτηκε και σωστά ότι θα θέσει τις τράπεζες υπό δημόσια ιδιοκτησία και κοινωνικό έλεγχο, προκειμένου να διαδραματίσουν αποκλειστικά ένα κρίσιμο αναπτυξιακό, παραγωγικό και κοινωνικό ρόλο διεξόδου και ανασυγκρότησης.

Σήμερα το ΤΧΣ διαθέτει την μετοχική πλειοψηφία στις τρεις από τις τέσσερις "συστημικές" τράπεζες και ισχυρότατο ποσοστό στην τέταρτη. Αν ανακοπούν οι υπό εξέλιξη σκανδαλώδεις και απαξιωτικές για το δημόσιο χρήμα κυβερνητικές απόπειρες ιδιωτικοποίησης των τραπεζών και το δημόσιο, με νομοθετική ρύθμιση, αναλάβει άμεσα τον έλεγχο του ΤΧΣ, του οποίου, άλλωστε, τα κεφάλαια είναι δάνεια του δημοσίου, τότε σε σημαντικό βαθμό υλοποιείται η Συνεδριακή μας θέση για τις τράπεζες. Με κυβέρνηση της Αριστεράς και ένα δημόσιο να έχει τον κεντρικό και αποφασιστικό ρόλο στις τράπεζες μπορούν, κάλλιστα να προωθηθούν με τον πλέον αποτελεσματικό, αναπτυξιακό και κοινωνικό τρόπο οι κρίσιμες υποθέσεις της διαχείρισης των "κόκκινων" δανείων και της παροχής ευνοϊκής ρευστότητας στην οικονομία».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης