Σταύρος Θεοδωράκης: «Το Ποτάμι είναι το Κέντρο των αλλαγών»

Σταύρος Θεοδωράκης: «Το Ποτάμι είναι το Κέντρο των αλλαγών»

Παρουσίασε τις κυβερνητικές προτεραιότητες του κόμματος - Μίλησε υπαινικτικά για το «θάνατο» που αναμένει το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ και είπε για τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «με τέτοια μυαλά, ούτε ο Πάπας δεν μπορεί να τον σώσει»

Σταύρος Θεοδωράκης: «Το Ποτάμι είναι το Κέντρο των αλλαγών»
Να καλύψει τον χώρο του Κέντρου και να γίνει η ενδιάμεση δύναμη ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και στον ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρεί ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος παρουσίασε, χθες, τις 21 κυβερνητικές προτεραιότητες του «Ποταμιού».
Στόχος του Σταύρου Θεοδωράκη, όπως διαφαίνεται από τις τελευταίες παρεμβάσεις του, είναι να επωφεληθεί από την κρίση που διέρχονται η ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ πυκνώνει και την κριτική του προς τον ΣΥΡΙΖΑ, προβάλλοντας ως η πολιτική δύναμη που μετά τις επόμενες εκλογές θα κληθεί να συμμετάσχει σε συμμαχική κυβέρνηση με το κόμμα που θα πλειοψηφήσει.  

«Το Ποτάμι είναι το μεγάλο Κίνημα του ριζοσπαστικού Κέντρου. Είναι η πολιτική δύναμη που θέλει να αξιοποιήσει τη δημιουργική φαντασία του κάθε πολίτη. Έτσι ώστε όλοι μαζί να συμβάλλουμε διαρκώς στη γέννηση του καινούργιου», τόνισε ο επικεφαλής του συνοψίζοντας τις δεκάδες εισηγήσεις διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τον πανεπιστημιακό, τον επιστημονικό και τον καλλιτεχνικό χώρο που έγιναν κατά τη διάρκεια πολύωρης ημερίδας που οργάνωσε στο Ίδρυμα Κακογιάννη.

«Είναι πάρα πολλά αυτά που πρέπει να αλλάξουμε στην Ελλάδα», είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης, σημειώνοντας ότι όλες οι προτάσεις του κόμματός του κινούνται προς τον ίδιο άξονα και έχουν τρεις κατευθύνσεις:
Κλείσιμο

Πρώτον:  Ένα κράτος που είναι ανοιχτό στον έλεγχο από τους πολίτες, με διαφάνεια, ισονομία, και αποτελεσματικές διαδικασίες.
            Δεύτερο: Μια οικονομία που παράγει και  εξάγει, με ανταγωνιστικές επιχειρήσεις που θα προσλάβουν εκατοντάδες χιλιάδες νέους εργαζόμενους. Χωρίς παραχωρήσεις σε αυτούς που θεωρούν την χώρα τσιφλίκι τους.
            Τρίτον: Ένα κοινωνικό κράτος που καλύπτει βασικές ανάγκες ισότιμα για όλους, με ιδιαίτερη φροντίδα για τους πολύ αδύναμους, και χωρίς προνόμια για τις συντεχνίες.

«Αυτούς τους μεγάλους στόχους έχει το Ποτάμι. Το κίνημα των αλλαγών. Το κίνημα του Κέντρου», είπε για να προσθέσει: «Δεν είναι το αραχνιασμένο Κέντρο. Δεν είναι οι ισορροπιστές που θέλουν να τα έχουν καλά και με του αριστερούς και τους δεξιούς. Το Ποτάμι είναι το Κέντρο των Αλλαγών. Αυτές οι δύο λέξεις πάνε μαζί για μας. Το Κέντρο των Αλλαγών. Για να επουλώσουμε τα τραύματα αυτής της χώρας. Αλλά και για να φύγουμε μπροστά». 
 
Τα παλαιά κόμματα «πεθαίνουν»
Ασκώντας κριτική στα «παλαιά κόμματα» ο Σταύρος Θεοδωράκης παρουσίασε τον δικό του πολιτικό φορέα με «κυψέλη που παράγει ιδέες», κάτι που, κατά την άποψή του, δεν συμβαίνει με τα άλλα κόμματα. Παρά ταύτα, τόνισε ότι «η κοινωνία όσο έχει ανάγκη ένα μεγάλο και καθαρό Ποτάμι άλλο τόσο έχει ανάγκη από σύγχρονα αριστερά και δεξιά κόμματα», αλλά «στη μάχη αυτή με το καινούργιο κάποια κόμματα ίσως χαθούν».

Όπως συμπλήρωσε, μιλώντας μάλλον υπαινικτικά για το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, «τα κόμματα είναι ζωντανοί οργανισμοί. Γεννιούνται, μεγαλώνουν, ωριμάζουν, αρρωσταίνουν. Και, δυστυχώς, για τα ίδια, κάποτε πεθαίνουν. Πέθαναν ακόμη και κόμματα ιστορικά, που δέθηκαν σφιχτά με την ιστορία του τόπου, ακόμη και οι Φιλελεύθεροι του Ελευθερίου Βενιζέλου, ακόμη και η ΕΡΕ του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Έτσι η ζωή προχωράει».

Το Ποτάμι, συνέχισε, «είναι ένα κίνημα που δεν έχει προλάβει να γίνει κόμμα. Και δεν θα γίνει κόμμα. Ένα Κίνημα που δεν έχει μέλη να βολέψει. Ένα Κίνημα που δεν έχει σκιώδεις υπουργούς. Ένα Κίνημα που δεν το ταΐζουν τα συμφέροντα και δεν εξυπηρετεί συντεχνίες. Η αλήθεια δεν βρίσκεται μέσα στις οργανώσεις του Ποταμιού, άλλωστε δεν διαθέτουμε ούτε καν γραφεία.  Διαθέτουμε όμως εκατοντάδες αυτόνομες ομάδες».
 
Τα μυαλά του ΣΥΡΙΖΑ και ο… Πάπας!
Ο Σταύρος Θεοδωράκης διάνθισε επίσης τον λόγο του με επικριτικά σχόλια για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ τόσο στο θέμα της προεδρικής εκλογής όσο και στη στάση του έναντι των Ευρωπαίων εταίρων και των συμμαχιών που πρέπει να κάνει η χώρα για να προωθήσει τις θέσεις της σε καίρια ζητήματα, όπως η ρύθμιση του χρέους.

«Πρόσφατα», ανέφερε, «ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε τον Ματέο Ρέντσι νεοφιλελεύθερο! Ο μόνος μεγάλος σύμμαχος που μπορεί να έχει  η χώρα μας στη μάχη με την Μέρκελ είναι για το κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ όργανο του μεγάλου κεφαλαίου. Όταν έχεις τέτοια μυαλά, φοβάμαι ότι ούτε ο Πάπας δεν μπορεί να σε σώσει».
Επιμένοντας ότι πρέπει να γίνει συζήτηση για το πρόσωπο που θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας –«χωρίς να καταφύγουμε πάλι στις μετριότητες και τους συνταξιούχους της πολιτικής», όπως είπε- στηλίτευσε τη στάση που τηρούν τα κόμματα: «Οι μισοί λένε: “Ας είναι όποιος να 'ναι. Φτάνει να εκλεγεί από την παρούσα Βουλή. Φτάνει να μην κάνουμε εκλογές.” Οι άλλοι μισοί λένε: “Και ο Λένιν να αναστηθεί, ο ίδιος ο Πάπας να μας έρθει -λέμε τώρα- δεν μας κάνει. Το παν είναι να πάμε για εκλογές”».

Κατά τον επικεφαλής του Ποταμιού, «με τη στάση τους, τα κόμματα εξευτελίζουν το ανώτατο αξίωμα της πολιτείας. Δίνουν ένα ακόμα σήμα στην κοινωνία ότι όλα είναι για το συμφέρον του κόμματος. Του εκάστοτε κόμματος. Γιατί αυτά που λέει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ  τα έχει πει με τα ίδια ακριβώς λόγια στο παρελθόν το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία. “Σημασία δεν έχει ο Πρόεδρος -σημασία έχει να πέσει η κυβέρνηση”, από την εποχή του Έβερτ η ίδια ιστορία. Τα ίδια είπε η ΝΔ και το 1999. “Προτεραιότητα δεν είναι ο Πρόεδρος. Προτεραιότητα είναι να πέσει η κυβέρνηση Σημίτη”. Και τώρα τους ενοχλεί στη Νέα Δημοκρατία που ο ΣΥΡΙΖΑ αντιγράφει τη ρητορική τους. Ένας είναι ο λόγος της εξουσίας,  ένας είναι ο λόγος αυτών που διψούν για εξουσία». 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης