Τσέχος ο νέος πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ

Τσέχος ο νέος πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ

Στον... τελικό «μονομάχησε» με τον Έλληνα αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο

Τσέχος ο νέος πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ
Το μεσημέρι του Σαββάτου διεξήχθησαν οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ (NATO Military Committee/NATO MC).

Στην ψηφοφορία μετείχαν ο Ιταλός αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο Τσέχος ομόλογός του, καθώς και ο Έλληνας αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος.

Στην ψηφοφορία συμμετείχαν και οι 28 χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ. Στον πρώτο γύρο έμεινε εκτός ο Ιταλός αρχηγός ΓΕΕΘΑ (συγκέντρωσε έξι ψήφους, έναντι 14 του Τσέχου και οκτώ του κ. Κωσταράκου) και στην τελευταία φάση «μονομάχησαν» ο Τσέχος και ο Έλληνας εκπρόσωπος.

Κλείσιμο
Τελικός νικητής αναδείχθηκε ο Τσέχος αρχηγός (συγκέντρωσε τον απαιτούμενο αριθμό των 15 ψήφων), ο οποίος αναδεικνύεται έτσι σε Νο2 στην ιεραρχία της Ατλαντικής Συμμαχίας, πίσω από το γενικό γραμματέα.

Οι εκλογές διεξήχθησαν στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Τα καθήκοντά του ο νέος πρόεδρος της NATO/MC τα αναλαμβάνει στο τέλος Ιουνίου 2015 και, έως τότε, μπορεί να παραμείνει στη θέση του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά, στα 62 χρόνια που η χώρα μας είναι μέλος του ΝΑΤΟ, που ένας Έλληνας αρχηγός ήταν εκ των υποψηφίων για τη θέση του προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της Συμμαχίας.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης