Το κίνημα της Ρένας υπέρ των δημοσίων υπαλλήλων

Το κίνημα της Ρένας υπέρ των δημοσίων υπαλλήλων

Με «στρατό» 19 δημάρχων στο πλευρό της, η νέα περιφερειάρχης Αττικής αρνείται τον επανέλεγχο στη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου για χιλιάδες περιφερειακούς υπαλλήλους και τάσσεται κατά της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων

Το κίνημα της Ρένας υπέρ των δημοσίων υπαλλήλων
Το πρώτο μέτωπο με την κυβέρνηση άνοιξε η νέα περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, έχοντας στο πλευρό της 19 δημάρχους και συνδικαλιστικές οργανώσεις, που δείχνουν έτοιμοι για εκτεταμένο πόλεμο, τουλάχιστο στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το ιδιότυπο "κίνημα" της κυρίας Δούρου, που αναπτύχθηκε πλήρως τις τελευταίες ημέρες, αρνείται να διευκολύνει το έργο των ελεγκτών - επιθεωρητών που επανελέγχουν τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου, για χιλιάδες περιφερειακούς υπαλλήλους, ενώ παράλληλα τάσσεται κατά της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.

Οι συνεργάτες της κυρίας Δούρου σημειώνουν πως η περιφερειάρχης δεν πρόκειται να οπισθοχωρήσει και ότι αυτό θα φανεί στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την Τρίτη, όπου θα παρουσιάσει εκτενώς τις προθέσεις της.
Κλείσιμο

Η κυρία Δούρου αναμένεται να επιτεθεί με σκληρό τρόπο κατά της κυβέρνησης και να ξεκαθαρίσει τη στάση της στον επανέλεγχο των πιστοποιητικών: "Αυτοί τους νομιμοποιούσαν" λένε συνομιλητές της και προσθέτουν: "Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην παρανομία. Άραγε, ποιοι επέτρεψαν να δημιουργηθεί αυτό το σύστημα των πελατειακών σχέσεων;".

Στη σύγκρουση με το κυβερνητικό στρατόπεδο, η κυρία Δούρου δεν είναι μόνη. Ένα μικρός "στρατός" 19 δημάρχων βρίσκεται στο πλευρό της, αλλά και η ΑΔΕΔΥ, η οποία δείχνει αποφασισμένη αν συνεχίσει τις κινητοποιήσεις, παρά τη δικαστική απόφαση την περασμένη εβδομάδα, που έκρινε παράνομη και καταχρηστική την απεργία που είχε κηρύξει.

Η κυρία Δούρου, το μέχρι τώρα διάστημα της θητείας της, και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζεται για εθνικές εκλογές, δίνει "εξετάσεις ανυπακοής" κατά της κυβέρνησης.

Παράλληλα, όμως, από το περιβάλλον της κάνουν λόγο για "προσπάθεια της κυβέρνησης να φέρει στην κεντρική πολιτική σκηνή το θέμα αυτό, προκειμένου να πλήξει την αξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ".
 
Στην κόντρα με την περιφερειάρχη Αττικής πρωτοστατεί ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος την Παρασκευή κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα να πάρει θέση.

Έτσι, ένα θέμα αυτοδιοικητικής φύσης παίρνει προεκλογικό χαρακτήρα και όχι μόνο: οι δύο καλούνται να δώσουν το προσωπικό στίγμα τους στη σύγκρουση και να χαράξουν "κόκκινες γραμμές", που θα αποτελέσουν προίκα για το δικό τους πολιτικό μέλλον.

Η κυρία Δούρου καλείται να προϊδεάσει τους πολίτες για μια ενδεχόμενη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζοντας παράλληλα το "αντάρτικο" σε επίπεδο διοίκησης, αναλαμβάνοντας ατύπως την ηγεσία ενός "κινήματος" της τοπικής αυτοδιοίκησης που θα υποσκάψει τις συμφωνίες της κυβέρνησης με την Τρόικα.

Από την άλλη μεριά, ο κ. Μητσοτάκης καλλιεργεί το προφίλ του φιλελεύθερου και ευρωπαϊστή πολιτικού, του οποίου οι φιλοδοξίες δεν σταματούν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Πού συγκρούονται

Τα θέματα της κόντρας Δούρου - Μητσοτάκη είναι κυρίως τρία.

Κατ' αρχήν η αξιολόγηση των υπαλλήλων της περιφέρειας. Η νέα περιφερειάρχης έχει δημόσια ταχθεί κατά της αξιολόγησης, υιοθετώντας πλήρως τα επιχειρήματα των συνδικαλιστικών οργανώσεων και λέγοντας πως η νέα πορεία της περιφέρειας θα είναι "μακριά από στείρες λογικές δήθεν αξιολογήσεων, που στοχεύουν στις απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων στο πλαίσιο της εφαρμογής των μνημονιακών πολιτικών, απαξιώνοντας έτσι τη λειτουργία του δημόσιου τομέα γενικά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ειδικότερα, η νέα Περιφερειακή Αρχή πιστεύει και εμπιστεύεται τους εργαζόμενους της Περιφέρειας Αττικής".

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης το κομμάτι της αξιολόγησης σε ό,τι αφορά στην κατάθεση των ποσοστόσεων από τους γενικούς διευθυντές των υπηρεσιών έχει ήδη προχωρήσει στη μεγάλη πλειοψηφία του.

Σε ό,τι αφορά στην αυτοαξιολόγηση των υπαλλήλων, αυτή, μετά από σχετική νομοθετική ρύθμιση που πέρασε τον Αύγουστο, δεν είναι απαραίτητη. Τέλος μένει η αξιολόγηση των υπαλλήλων από τους διευθυντές των τμημάτων.

Σε αυτή την περίπτωση παρουσιάζονται κολλήματα, όμως αν συνεχιστούν οι διευθυντές των δήμων και περιφερειών που επιμείνουν θα βρεθούν αντιμέτωποι με πειθαρχικές κυρώσεις. Επιπλέον αν όλη η διαδικασία δεν ολοκληρωθεί οι υπάλληλοι που δεν έχουν εξιολογηθεί και στα τρία αυτά στάδια, τον επόμενο χρόνο οπότε και θα γίνουν αναβαθμίσεις και προαγωγές, θα αποκλειστούν στην πράξη.

Οι συνεργάτες της κυρίας Δούρου επιβεβαιώνουν ότι είναι κατά της διαδικασίας αξιολόγησης και τη θεωρούν "μη αξιολόγηση", που θα αποτελέσει ένα πρόσχημα για νέες απολύσεις.   

Το δεύτερο σημείο της σύγκρουσης είναι ο επανέλεγχος των πιστοποιητικών. Με τις προηγούμενες ηγεσίες στους δήμους και στις περιφέρειες δεν είχε προκείψει κάποιο πρόβλημα σε αυτό.

Στο θέμα του ελέγχου των δικαιολογητικών η ηγεσία της περιφέρειας έχει αποφασίσει να μην αποτελέσει πρόσκομμα: "Προσπαθούν να μας διαβάλλουν" λένε οι συνεργάτες της και προσθέτουν: "Όπου υπάρχει παρανομία θέλουμε να υπάρξουν κυρώσεις, σε αυτό είμασε σαφείς. Εγγυόμαστε ότι θα εφαρμουστούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες".

Τέλος, ένα τρίτο σημείο είναι ο επανέλεγχος των συμβάσεων. Σε αυτό από την πλευρά της κυρίας Δούρου υπάρχει η μεγαλύτερη αντίδραση. Πρόκειται για περισσότερες από 200.000 συμβάσεις, οι οποίες μετατράπηκαν από ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

Ήδη, οι επιθεωρητές και οι ελεγκτές του ΣΕΕΔ έχουν εκδιωχθεί από ορισμένους δήμους, όμως τα στοιχεία των συμβάσεων υπάρχουν και σε άλλες υπηρεσίες και όπου παρουσιάζεται πρόβλημα θα τα αναζητούν εκεί.

Αν για κάποιο λόγο δεν τα εντοπιστούν σε άλλες υπηρεσίες, τότε οι επιθεωρητές θα οδηγηθούν στη λύση της κατάσχεσης και δεν αποκλείεται να ζητήσουν τη συνδρομή εισαγγελέα, όπου αυτό κριθεί αναγκαίο.

Ο όγκος των συμβάσεων είναι τεράστιος και όπως εκτιμούν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης η διαδικασία αυτή μπορεί να κρατήσει όλο το 2015.

Από την πλευρά πάντως του "κινήματος της Δούρου" έχει αποφασιστεί να εμποδίσουν με κάθε τρόπο αυτές τις διαδικασίες. "Επαναπροσδιορίζουν το πλαίσιο μετά από πολλά χρόνια, θέλουν κι άλλες απολύσεις!" τονίζουν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης