ΣΥΡΙΖΑ: Μετά τον Πάπα το κυβερνητικό πρόγραμμα

ΣΥΡΙΖΑ: Μετά τον Πάπα το κυβερνητικό πρόγραμμα

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι η συνάντηση στο Βατικανό έκλεισε μια εβδομάδα επιτυχημένης πολιτικής και επικοινωνιακής αντεπίθεσης, που ξεκίνησε με την παρουσία του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ

ΣΥΡΙΖΑ: Μετά τον Πάπα το κυβερνητικό πρόγραμμα
Στα όρια της ευφορίας κινήθηκαν τον τελευταίο διήμερο στον ΣΥΡΙΖΑ με επίκεντρο τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάπα, μια συνάντηση την οποία το επικοινωνιακό επιτελείο της Κουμουνδούρου αξιοποίησε στο έπακρο. Για την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Αλέξης Τσίπρας εξέπεμψαν «ισχυρό μήνυμα με διεθνή απήχηση για την οικονομική κρίση, τις συνέπειες της αντίληψης ότι οι αγορές και τα κέρδη είναι πάνω από τους ανθρώπους». Επιμένει δε ότι πρόκειται για ιστορική συνάντηση και ότι ο Πάπας αναγνώρισε έτσι την ιδιοτυπία του ελληνικού προβλήματος, αφού τόνισε μεταξύ άλλων ότι «είναι άδικο αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα».

Αποτελεί επίσης και ένδειξη ότι «εντείνεται το διεθνές ενδιαφέρον για το "φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ" και τον Αλέξη Τσίπρα, σε μια περίοδο κρίσης της πολιτικής και χρεοκοπίας των πολιτικών ηγεσιών παγκοσμίως».

Περίπου όλη η Κουμουνδούρου αναζητούσε τις τελευταίες ημέρες κάθε «σημείο επαφής» που μπορεί να έχει η εκκλησία με την αριστερή ιδεολογία, φτάνοντας να μιλά ακόμη σχεδόν και για «ηθική συμμαχία», «υπαρξιακές αγωνίες» και πνευματικότητα, έννοιες μάλλον ξένες μέχρι πρότινος για τη ριζοσπαστική αριστερά.

Κλείσιμο
Σε κάθε περίπτωση εκτιμούν ότι η συνάντηση στο Βατικανό έκλεισε μια εβδομάδα επιτυχημένης πολιτικής και επικοινωνιακής αντεπίθεσης, που ξεκίνησε με την παρουσία του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ. Ωστόσο τώρα αρχίζουν τα δύσκολα: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ακόμη έτοιμο κυβερνητικό πρόγραμμα, παρά τις διεργασίες δύο ολόκληρων χρόνων. Ο κ. Τσίπρας επέλεξε για πολλούς λόγους να παορυσιάσει στη ΔΕΘ ένα σχέδιο πρώτων δράσεων μιας κυβέρνησης της αριστεράς, αλλά στην πραγματικότητα το κυβερνητικό πρόγραμμα καθυστερεί αρκετά και οι προσπάθειές για την διαμόρφωσή του θα αρχίσουν τις επόμενες ημέρες.

Η ηγεσία αποδέχθηκε το αίτημα να συζητηθεί ευρέως στις οργανώσεις, μόλις η αρμόδια επιτροπής προγράμματος καταλήξει σε ένα βασικό σχέδιο και μετά στα ανώτατα συλλογικά όργανα για την τελική έγκρισή του. Οι σχετικές διεργασίες όμως αναμένεται να έχουν τριβές καθώς η Κουμουνδούρου πρέπει να επιλέξει εάν θα αφήσει στο τελικό κυβερνητικό πρόγραμμα συνεδριακές αποφάσεις που είναι ανατρεπτικές και μάλλον δεν συνάδουν με τη γενικότερη «κεντρώα» και μετριοπαθή στροφή που έχει κάνει η ηγεσία σε κρίσιμα θέματα όπως το χρέος.

Καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσουν τα 13 «περιφερειακά συνέδρια» - ένα σε κάθε αντίστοιχη περιφέρεια - που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της συζήτησης αυτής.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης