Τα ανώνυμα κουπόνια για την οικονομική ενίσχυση των κομμάτων... ξανάρχονται

Τα ανώνυμα κουπόνια για την οικονομική ενίσχυση των κομμάτων... ξανάρχονται

Με πλαφόν 150.000 ευρώ ετησίως - Κατά του «αμερικανικού» μοντέλου στη χρηματοδότηση κομμάτων τάσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ

Τα ανώνυμα κουπόνια για την οικονομική ενίσχυση των κομμάτων... ξανάρχονται
Με αλλαγές ψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων το νομοσχέδιο για τα οικονομικά των κομμάτων από τα μέλη της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής και πλέον αναμένεται η εισαγωγή του στο Τρίτο Θερινό τμήμα.

Ειδικότερα, ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος σε μια προσπάθεια να κάμψει τις ισχυρές αντιρρήσεις του ΚΚΕ πρόσθεσε τα ανώνυμα κουπόνια στις δυνατότητες οικονομικής ενίσχυσης των κομμάτων με πλαφόν 150.000 ευρώ ετησίως.

Το νομοσχέδιο ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ επιφυλάχτηκαν για την τελική στάση που θα κρατήσουν ενώ τα υπόλοιπα κόμματα καταψήφισαν.

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης η κυρία Ολγα Γεροβασίλη τόνισε πως «ό,τι συνέβαινε μέχρι τώρα, στο εξής θα γίνεται με τη βούλα. Δεν θα ταΐζουν τα κόμματα τους πολίτες, αλλά ο κάθε κ. Χριστοφοράκος τα κόμματα».

Ο κ. Γιάννης Κουτσούκος (ΠΑΣΟΚ) υποστήριξε πως η χρηματοδότηση των κομμάτων μειώθηκε κατά 85% στην περίοδο της κρίσης, ενώ ζήτησε ο βασικός έλεγχος να γίνει μέσω των δαπανών των κομμάτων, αφού όσο μικρότερες είναι αυτές, τόσο λιγότερες είναι και οι ανάγκες για μαύρο χρήμα.
Κλείσιμο

Υπέρ του να μην υπάρχει «ηλεκτρονικό φακέλωμα», τάχθηκε ο Αντώνης Γρέγος από τη ΧΑ, ζητώντας παράλληλα τα κόμματα να κατεβάζουν πανό και φωτογραφίες τους μετά τις εκλογές.
«Είναι υποχρέωσή σας να δώσετε στο λαό μία εξήγηση για το πώς διαμορφώσατε τα δάνειά σας στις τράπεζες τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ», είπε από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ ο Γιώργος Κυρίτσης.

«Κοροϊδία» χαρακτήρισε τα κουπόνια ύψους 150.000 το χρόνο ο Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ. «Εμείς δημοσιεύουμε στον Ριζοσπάστη κάθε μέρα ανθρώπους που ενισχύουν το ΚΚΕ. Όταν όμως δεν θέλουν, δεν πρόκειται να τους δώσουμε εμείς», είπε, προειδοποιώντας ότι το νομοσχέδιο μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ στους εμπνευστές του.

Ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης, συμφώνησε εκ μέρους του κόμματός του για την απομείωση ύψους 50% στη χρηματοδότηση των κομμάτων σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα, ενώ απέδωσε την επιφύλαξη των πολιτών στην κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων στη «διάχυτη αντίληψη» ότι καθ’ όλη τη Μεταπολίτευση, τα δύο κόμματα που εναλλάσσονταν στην εξουσία, είχαν και άλλες πηγές, αδιαφανείς. Ο ίδιος παρακάλεσε τους εκπροσώπους ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να δώσουν λογαριασμό δημόσιο και διαφανή για τον τρόπο ρύθμισης των χρεών τους προς τον τραπεζικό τομέα. «Δεν είναι σωστό να υπάρχουν σκιές και σκελετοί στα ντουλάπια για αδιαφανή χρηματοδότηση κομμάτων», είπε, επιλέγοντας εκπροσωπώντας το κόμμα του να σταθεί ιδιαίτερα στο θέμα του αυστηρότατου ελέγχου και της διαφάνειας στο θέμα των δαπανών. Τάχθηκε κατά του «αμερικανικού» μοντέλου στη χρηματοδότηση κομμάτων, χαρακτηρίζοντας μια τέτοια εξέλιξη ως «κατηφόρα» για το πολιτικό σύστημα, που τότε θα λειτουργεί με λομπίστες, εταιρείες και ΜΚΟ που εν πολλοίς θα ζητούν ανταλλάγματα.

Αναφερόμενος στο θέμα των κουπονιών, υποστήριξε ότι υπάρχει κίνδυνος να αλλάξει η χημεία. Να αυξηθεί η συνεισφορά ομίλων και να μειωθεί η παρουσία του απλού πολίτη που θέλει να προσεγγίσει την πολιτική έστω και έτσι. «Η ονομαστικοποίηση λειτουργεί αποτρεπτικά. Δεν είναι θέμα θεωρητικής συζήτησης ή ιδιορρυθμίας του ΚΚΕ», είπε, δηλώνοντας πως το κόμμα του είναι εντελώς αντίθετο στην ονομαστικοποίηση και πλαφόν των 150.000 για εξορμήσεις.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης