Οι εξαγγελίες Τσίπρα… αλλάζουν την τακτική του Ε. Βενιζέλου

Οι εξαγγελίες Τσίπρα… αλλάζουν την τακτική του Ε. Βενιζέλου

Ο χρόνος που επέλεξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι ενδεικτικός του θορύβου που προκαλούν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, που παγιώνουν ένα προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ

Οι εξαγγελίες Τσίπρα… αλλάζουν την τακτική του Ε. Βενιζέλου
Να επανακαθορίσει ένα πλαίσιο πολιτικής τακτικής, μετά τη ρελάνς του Αλέξη Τσίπρα από τη ΔΕΘ επιχειρεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, φανερώνοντας ότι η παρουσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Θεσσαλονίκη μπορεί να διαμορφώσει νέα, αρνητικά, δεδομένα για την κυβέρνηση, κατ‘ επέκταση και για το χώρο της κεντροαριστεράς.

Δεν είναι μόνο ότι ο κ. Βενιζέλος έσπευσε να θέσει θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου σε αυτή τη συγκυρία. Είναι μεν γνωστή η θέση του ΠΑΣΟΚ την τελευταία διετία για μια τέτοια αλλαγή, αλλά ο χρόνος που επέλεξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είναι ενδεικτικός του θορύβου που προκαλούν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, που παγιώνουν ένα προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τα ανοίγματα του Αλέξη Τσίπρα στο μεσαίο κοινωνικά και κεντροαριστερό πολιτικά χώρο.

Είναι και η ρητορική που επιστρατεύει με ένταση ο κ. Βενιζέλος: Μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει «εθνική ενότητα και συστράτευση», αφήνοντας να διαφανεί ότι μπορεί να επαναφέρει στο προσκήνιο παλαιότερες προτάσεις του, όπως η συγκρότηση εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης για το χρέος, ώστε να πιέσει τον ΣΥΡΙΖΑ και να τον εκθέσει για καλλιέργεια κλίματος εθνικού διχασμού και εμμονή στο λαϊκισμό και την κομματική σκοπιμότητα.

Ο κ. Βενιζέλος προϊδέασε για σκλήρυνση της κυβερνητικής στάσης έναντι της τρόικας σε θέματα που είναι καταφανώς προβληματικά, όπως οι ομαδικές απολύσεις και το ασφαλιστικό: Μίλησε για «λανθασμένα μέτωπα που δεν πείθουν την κοινωνία και δεν προσφέρουν κάτι στην ανασυγκρότηση και ανάκαμψη της χώρας». Είναι ωστόσο αβέβαιο εάν αυτή τη θεώρηση την συμμερίζονται άλλοι μέσα στο κυβερνητικό στρατόπεδο, όπως το Μέγαρο Μαξίμου ή ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελας.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Βενιζέλος έχει και το Γολγοθά των εσωκομματικών αντιπαραθέσεων, καθώς η αναζωπύρωση όχι μόνο του μετώπου με τον Γιώργο Παπανδρέου, αλλά και εκείνο με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αποσταθεροποιούν την κοινοβουλευτική ομάδα και εντείνουν τα φαινόμενα κατακερματισμού και διάλυσης. Το μήνυμα της Χαριλάου Τρικούπη ωστόσο είναι ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα αλλαγής στρατηγικής ή και ηγεσίας και πώς ο κ. Βενιζέλος θα συνεχίσει κανονικά τον σχεδιασμό για την ανασυγκρότηση της δημοκρατικής παράταξης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης