Κωνσταντινόπουλος: Δεν ξέρει τι λέει ο κ. Τσίπρας για το ΕΣΠΑ, ας έλθει να τον ενημερώσω!

Κωνσταντινόπουλος: Δεν ξέρει τι λέει ο κ. Τσίπρας για το ΕΣΠΑ, ας έλθει να τον ενημερώσω!

Τον καλεί δηκτικά να συνεννοηθεί πρώτα με την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου για τις κυρώσεις που μπορεί να επιφέρει η απένταξη έργων χρηματοδοτούμενων από το ΕΣΠΑ

Κωνσταντινόπουλος: Δεν ξέρει τι λέει ο κ. Τσίπρας για το ΕΣΠΑ, ας έλθει να τον ενημερώσω!
Αμφισβητεί κατηγορηματικά ο αρμόδιος επί του ΕΣΠΑ υφυπουργός Ανάπτυξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος την εξαγγελία, που έκανε στη ΔΕΘ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας για χρηματοδότηση 300.000 θέσεων εργασίας από ανακατανομή των κονδυλίων του ευρωπαϊκού προγράμματος. Ο κ. Κωνσταντινόπουλος τονίζει ότι τόσο από το παλιό ΕΣΠΑ όσο και από το νέο πρέπει να απενταχθούν έργα που έχουν συμφωνηθεί και αποτελούν δεσμεύσεις της χώρας και τυχόν ανατροπή τους μπορεί να επισύρει κυρώσεις. Καλεί δε τον κ. Τσίπρα, επειδή πολλά από τα κονδύλια αυτά τα διαχειρίζονται οι περιφέρειες, να συνεννοηθεί πρώτα με την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, που έχει και τη μερίδα του λέοντος στο πρόγραμμα. Τον προσκαλεί, δε, να επισκεφτεί μαζί με τους συμβούλους το υπουργείο Ανάπτυξης που είναι αρμόδιο για το ΕΣΠΑ, «ώστε να τους γίνει μία πλήρης και υπεύθυνη ενημέρωση από εμένα προσωπικά και στελέχη του ΥΠΑΑΝ που συντονίζουν τα προγράμματα και έργα του ΕΣΠΑ. Αν μη τι άλλο, θα ήταν ένας φόρος και κατάθεση τιμής στους …υπαλλήλους, όπως τους αποκάλεσε απαξιωτικά στην ομιλία του στην ΔΕΘ (τους οποίους θα μετατρέψει σε κοινωνικούς λειτουργούς, όπως είπε), που σηκώνουν το βάρος της επιτυχημένης μέχρι τώρα εφαρμογής του ΕΣΠΑ».

Ο κ. Κωνσταντινόπουλος τονίζει μεταξύ άλλων ότι «θα μπορούσα να υποστηρίξω ότι ο κ.Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν κακούς συμβούλους με άγνοια σε θέματα κοινοτικών  χρηματοδοτήσεων, αλλά πιστεύω ότι το θέμα έχει σοβαρότερη διάσταση: είναι μία επικίνδυνη παροχολογία για την ίδια την χώρα και τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που γίνεται στην πλάτη των… ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων».

Και σημειώνει: «Ο κ. Τσίπρας λοιπόν και οι σύμβουλοί του, θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι όσον αφορά το παλαιό ΕΣΠΑ 2007- 2013, όλα μα όλα τα έργα έχουν συμβασιοποιηθεί και υλοποιούνται από τις  13 Περιφέρειες και τα αρμόδια Υπουργεία, με κονδύλια που έχουν πια νομικές δεσμεύσεις και συνιστούν υποχρεώσεις της χώρας, με τελική καταληκτική ημερομηνία τις 31/12/2015. Εμείς στο ΥΠΑΑΝ είμαστε περήφανοι για αυτό το αποτέλεσμα και εκείνο που προσπαθούμε είναι να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από αυτά τα χρήματα, λόγω χρόνο-καθυστερήσεων και εμποδίων. Αναρωτιέμαι λοιπόν, από πού θα προκύψει αυτό το 1,5 δισ. ευρώ; μήπως από ενδεχόμενη απένταξη έργων, από π.χ. τα ΠΕΠ των Περιφερειών όπως του ΠΕΠ Αττικής που διαχειρίζεται πια η κυρία Δούρου; Νομίζω ότι ακόμα και ο… θυρωρός στο κτίριο της Περιφέρειας  Αττικής γνωρίζει ότι αυτό είναι αδύνατον να γίνει αφού προϋποθέτει, πισωγυρίσματα, επαναδιαπραγμάτευσημε την Ε.Ε και επανασυμβασιοποίηση… για έργα που λήγουν σε 15 μήνες! Ποιος θα πληρώσει λοιπόν τις συμβάσεις που θα απενταχθούν; Μήπως ο Ελληνικός λαός;

Κλείσιμο
Όσον αφορά το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 και το άλλο 1,5 δις του κ.Τσίπρα που θα …προκύψει από ανακατανομή των πόρων του, θα ήθελα να πληροφορήσω τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι ήδη εδώ και 3 μήνες έχουν εγκριθεί μετά από δική μας πρωτοβουλία-πρόταση και σκληρή διαπραγμάτευση για εμπροσθοβαρή χρηματοδότηση από  την Ε.Ε και ήδη  υλοποιούνται, κονδύλια συνολικού ύψους 750 εκατ. ευρώ για δράσεις κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες της χώρας :180 εκατ. για νέους ανέργους, 125 εκατ. για Βρεφονηπιακούς σταθμούς, 112 εκατ. για ανέργους ηλικιών 30-66 και 200 εκατ. για κοινωφελή εργασία. Τέλος, από τα υπόλοιπα 750 εκατ. ευρώ έχουν δεσμευθεί βάσει του σχεδιασμού μας,  365 εκατ. ευρώ για τα επόμενα 7 χρόνια,  που αφορούν αποκλειστικά την πλήρη κάλυψη θέσεων παιδιών στους Βρεφονηπιακούς σταθμούς».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης