Βενιζέλος: «Στυλ Μαυρογυαλούρου» ο Τσίπρας

Βενιζέλος: «Στυλ Μαυρογυαλούρου» ο Τσίπρας

Ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι η χθεσινή ομιλία του «είναι μια βαθιά ασέβεια στις θυσίες, τις ταλαιπωρίες και τις αγωνίες του ελληνικού λαού»

Βενιζέλος: «Στυλ Μαυρογυαλούρου» ο Τσίπρας
Τριπλό προσκλητήριο, προς κινήσεις και κόμματα που αυτοτοποθετούνται στο χώρο της δημοκρατικής παράταξης, προς τους ενεργούς πολίτες, καθώς επίσης και προς τα μέλη και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να αγκαλιάσουν την προσπάθεια, απηύθυνε ο Ευάγγελος Βενιζέλος ενόψει του συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης και των προσυνεδριακών διαδικασιών, μιλώντας σε πανελλήνια συνάντηση στελεχών του ΠΑΣΟΚ που αναλαμβάνουν την προσπάθεια οργάνωσης του συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης και θα μετέχουν εκ μέρους του κόμματος στην Εθνική Οργανωτική Επιτροπή. 

Στη συνάντηση σε κεντρικό ξενοδοχείο, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το συνέδριο αφορά στο μέλλον της παράταξης αλλά και του τόπου, σημείωσε ότι στην Εθνική Οργανωτική Επιτροπή και στη Γραμματεία της ΕΟΕ θα μετέχουν ισότιμα όλοι και πως η Επιτροπή είναι εκείνη που θα απευθύνει την πρόσκληση συμμετοχής στο συνέδριο. 

«Επειδή είμαστε υπεύθυνοι θεσμικά αλλά όχι αφελείς, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε άλλο ενδεχόμενο», τόνισε και άσκησε παράλληλα δριμεία κριτική προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή τη χτεσινή ομιλία του στη ΔΕΘ. 

Κλείσιμο
Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε σεβασμό στους θεσμούς με αφορμή την προεδρική εκλογή, σημείωσε ότι το θέμα θα καταστεί επίκαιρο όταν έρθει ο χρόνος με βάση τις συνταγματικές προβλέψεις.

Κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για προσπάθεια δημιουργίας μιας «νοσηρής» κατάστασης και «ανιστόρητης» συζήτησης σε σχέση με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και είπε ότι κάποιοι προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την προεδρική εκλογή ως «όχημα αστάθειας». 

«Τα παιχνίδια με τους θεσμούς που δυστυχώς τα ‘χουμε κάνει κι εμείς στο παρελθόν, πληρώνονται τελικά», είπε και τόνισε ότι πρέπει να σταματήσει «αυτή η ανιστόρητη συζήτηση». 

Ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι η χθεσινή ομιλία του «είναι μια βαθιά ασέβεια στις θυσίες, τις ταλαιπωρίες και τις αγωνίες του ελληνικού λαού». 

Έκανε λόγο για «φεστιβάλ ανευθυνότητας, παροχολογίας», για στυλ «του μαυρογυαλούρου», του «δώσε κι εμένα μπάρμπα», που, όπως υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος, αποκαλύπτει κάτι «ενδόμυχο» για τον ΣΥΡΙΖΑ, την έλλειψη πίστης ότι μπορεί να κληθεί σύντομα να εφαρμόσει αυτά που υπόσχεται, «γιατί αν είχαν την βεβαιότητα ότι θα κληθούν να εφαρμόσουν έστω κατ΄ ελάχιστο αυτά που υπόσχονται θα ήταν φειδωλοί». 

Ο κ. Βενιζέλος αναφερόμενος στο «λεφτά υπάρχουν» είπε ότι αυτό είχε ειπωθεί τότε σε άλλα συμφραζόμενα και σε άλλες συνθήκες, για να κατηγορήσει τον κ. Τσίπρα ότι αυτός είναι τώρα που «τα δίνει όλα», αναφέροντας: 

«Αλέξη δώσ΄ τα όλα» και επικρίνοντάς τον ότι δεν μίλησε καθόλου για διαρθρωτικές αλλαγές, νέο παραγωγικό μοντέλο, σύγχρονο κράτος. «Αυτοί που επαγγέλλονται το νέο έρχονται και παρουσιάζονται ως συνεχιστές της χειρότερης εκδοχής της μεταπολιτευτικής φαυλότητας», σημείωσε. 

Ο κ. Βενιζέλος επιτέθηκε διεξοδικά στον κ. Τσίπρα σχετικά με τις θέσεις που παρουσίασε αναφορικά με το χρέος και είπε συνολικά ότι με αυτά που ανέφερε «τινάζεται η μπάνκα στον αέρα». 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι ουσιαστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ουσιαστικά προτείνει να μπούμε για δεκαετίες στην απόλυτη εξάρτηση από το ΔΝΤ και την τρόικα, να γίνουμε μια χώρα χωρίς ανεξαρτησία, χειραφέτηση και ουσιαστική ισοτιμία. 

Διερωτήθηκε δε σκωπτικά: «Οι εταίροι μας δεν θέλουν να βοηθήσουν της φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις αλλά θα υποκύψουν στη γοητεία του ευρωσκεπτικισμού;». 

Αντιπαραβάλλοντας το αποτέλεσμα του PSI με όσα προτείνει ο κ. Τσίπρας, είπε ότι «αυτό που προτείνει είναι ένας δήθεν τσαμπουκάς που μας φέρνει σε σύγκρουση με λαούς και κοινοβούλια, αποθαρρύνει τις επενδύσεις, μας απομονώνει», ανοίγει μέτωπα με τους άλλους λαούς, κρεμάει στα μανταλάκια τη χώρα διεθνώς και την αφήνει έρμαιο της τρόικας. 

Γιατί, όπως συνέχισε, «τι νομίζουν ότι θα πάρουν το κούρεμα του χρέους χωρίς όρους;». «Τέτοια φαντασίωση που αγγίζει τα όρια της ιστορικής αλαζονείας; Πού έχουν μάθει τη διαπραγμάτευση και κάνουν μαθήματα;», συνέχισε σε υψηλούς τόνους ο κ. Βενιζέλος.

Συνολικά, υποστήριξε ότι με αυτά που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ «θα καταφέρει την απόλυτη καταστροφή, την επιστροφή πίσω από το μηδέν». 

Απαντώντας στις κατηγορίες του κ. Τσίπρα αναφορικά με τη στάση της κυβέρνηση σχετικά με το ψήφισμα στον ΟΗΕ, είπε ότι ακολουθήθηκε η ήπια γραμμή που ακολούθησαν τα ευρωπαϊκά κράτη και διερωτήθηκε ρητορικά εάν η λύση για το χρέος θα γίνει μεταξύ της Ελλάδας και των λατινικών χωρών ή με τις ευρωπαϊκές χώρες. 

«Ή λένε συνειδητά ψέματα, εξαπατούν, ασεβούν σε σχέση με τις θυσίες και τις αγωνίες ή δεν έχουν συνείδηση της κατάστασης και των συσχετισμών ή είναι συνδυασμός και των δύο», τόνισε ο κ. Βενιζέλος και σημείωσε ότι «εμείς πρέπει να σταθούμε όρθιοι απέναντι σε αυτήν την κατάσταση να εγγυηθούμε και πάλι την ομαλή πορεία της χώρας».

Στο ίδιο πλαίσιο, ανέφερε ότι «η πρόκληση της ιστορίας συνεχίζεται» και πως «στα τελειώματα αυτό γίνεται πιο κουραστικό αλλά πρέπει να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια αυτή», για να υποστηρίξει πως με αυτά που λέει ο κ. Τσίπρας «εξηγεί γιατί είναι εθνική και ηθική υποχρέωση τη ανασυγκρότησης της δημοκρατικής παράταξης, γιατί πρέπει να υπάρχει η τρίτη λύση, η εθνική στρατηγική, γιατί χωρίς τη δημοκρατική παράταξη η χώρα οδηγήθηκε σε τραγικά αδιέξοδα». 

Κατόπιν των προαναφερθέντων, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι το πραγματικό δίλημμα είναι η προστασία των θυσιών των πολιτών και των αποτελεσμάτων τους και της κεφαλαιοποίησης τους τώρα ή το γκρέμισμα αυτών που πέτυχε ο λαός και η επιστροφή πίσω από το μηδέν. 

«Δηλαδή», είπε, «το δίλημμα είναι οι συμφωνημένες με τους εταίρους ασφαλείς λύσεις ή οι επικίνδυνοι τυχοδιωκτισμοί που φαντασιώνονται ότι είμαστε στις αρχές του ΄80». 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης