Έρογλου: Σημαντική η δήλωση Ερντογάν για λύση δύο κρατών

Έρογλου: Σημαντική η δήλωση Ερντογάν για λύση δύο κρατών

Ισχυρίστηκε πως ο Νίκος Αναστασιάδης δεν αποδέχεται τις συγκλίσεις και πως η προσέγγιση του είναι πως ό,τι θέλει πρέπει να γίνει

Έρογλου: Σημαντική η δήλωση Ερντογάν για λύση δύο κρατών
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου δήλωσε πως το εδαφικό θα συζητηθεί μετά από όλα τα άλλα θέματα στις συνομιλίες, σημειώνοντας πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τα ονόματα κάποιων χωριών τα οποία επιθυμεί η ελληνοκυπριακή πλευρά να της επιστραφούν.

Ο Ντερβίς Έρογλου μιλώντας στο CNNTurk, ισχυρίστηκε πως ο Νίκος Αναστασιάδης δεν αποδέχεται τις συγκλίσεις και πως η προσέγγιση του είναι πως ό,τι θέλει πρέπει να γίνει.

Απαντώντας σε ερώτηση για την αναβολή της σημερινής συνάντησης των ηγετών, ο κ. Ερογλου υποστήριξε πως την αναβολή ζήτησε ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης λόγω της επίσκεψης Ερντογάν στα κατεχόμενα, αλλά η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν το αποδέχτηκε αυτό.

Πρόσθεσε πως μετά την αναβολή της επιστροφής της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ Λίζα Μπάτενχαϊμ στην Κύπρο δεν ήταν δυνατόν να γίνει η συνάντηση χωρίς την κ. Μπάτενχαϊμ.

Ο Ερογλου είπε πως αποδέχθηκαν το αίτημα του ΓΓ του ΟΗΕ για αναβολή και πρόσθεσε πως ο νέος Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Espen Barth Eide θα βρίσκεται στην Κύπρο στις 5 Σεπτεμβρίου και θα έχει συνάντηση μαζί του την ίδια ημέρα.
Κλείσιμο

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης υποστήριξε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης βρίσκει δικαιολογίες για να καθυστερεί τη διαδικασία και πως φέρνει στο τραπέζι ορισμένες προτάσεις τις οποίες γνωρίζει ότι δεν θα δεχθεί η τουρκοκυπριακή πλευρά.

Ανέφερε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θέτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ονόματα χωριών αλλά δεν δέχεται την "ιθαγένεια" για τα άτομα τουρκικής καταγωγής, το καθεστώς των εγγυήσεων και την εκ περιτροπής προεδρία.

Για την επίσκεψη του Ερντογάν στα κατεχόμενα είπε πως δεν έχουν διαφωνίες με τον Τούρκο Πρόεδρο και πως οι δηλώσεις του τελευταίου προκάλεσαν την απογοήτευση της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Είπε πως η δήλωση του κ. Ερντογάν ότι "μια λύση θα γίνει στη βάση δυο κρατών" είναι πολύ σημαντική, και είπε πως εργάζονται για ένα κράτος που θα αποτελείται από δυο συνιστώντα κρατίδια.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης