Ευρωζώνη δύο ταχυτήτων προτείνει ο Σόιμπλε

Ευρωζώνη δύο ταχυτήτων προτείνει ο Σόιμπλε

Κάνει λόγο για πυρήνες «πρόθυμων» χωρών και για λιγότερο συνεργάσιμες, οι οποίες θα μείνουν στην περιφέρεια

Ευρωζώνη δύο ταχυτήτων προτείνει ο Σόιμπλε
Μια Ευρωζώνη δύο ταχυτήτων προτείνει, μέσα από άρθρο του στους Financial Times ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κάνοντας λόγο για πυρήνες «πρόθυμων» χωρών που θα επιμείνουν στις μεταρρυθμίσεις για να έχουν υγιή δημοσιονομικά και για λιγότερο συνεργάσιμες, οι οποίες θα μείνουν στην περιφέρεια.

Στο άρθρο το οποίο συνυπογράφει μαζί με τον πρώην εκπρόσωπο του γερμανικού χριστιανοδημοκρατικού κόμματος για θέματα εξωτερικής πολιτικής Καρλ Λάμερς, ο Σόιμπλε   υποστηρίζει πως πρέπει να δημιουργηθούν εντός της ΕΕ «πυρήνες συνεργασίας», που θα δώσουν τη δυνατότητα σε μικρότερες ομάδες «πρόθυμων» κρατών-μελών να προχωρήσουν στις μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με την εξασφάλιση υγιών δημοσιονομικών, την περαιτέρω ρύθμιση των χρηματαγορών, τη μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας, την εμβάθυνση της εσωτερικής αγοράς, την ολοκλήρωση των διατλαντικών συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου, τον περιορισμό του επιβλαβούς φορολογικού ανταγωνισμού, την οικοδόμηση μιας ενεργειακής ένωσης και τη δημιουργία μιας ψηφιακής ένωσης στην ΕΕ.

«Καθήκον μας είναι να συνεχίσουμε να προχωρούμε σε αυτόν τον δρόμο. Αυτό περιλαμβάνει την επικέντρωση στον ''πυρήνα'' της Ευρώπης - με όλη τη σημασία της λέξης», αναφέρει και προσθέτει ότι είναι αναγκαίο να προχωρήσουμε σε αναθεώρηση των βασικών κανόνων της Ευρώπης και να διανείμουμε αρμοδιότητες σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας, όπου η εξουσία ανατίθεται σε εθνικό επίπεδο όπου είναι εφικτό.

Κλείσιμο
«Σε αυτό το θέμα αναμένουμε συγκεκριμένες προτάσεις και από τη Βρετανία», τόνίσει, μάλιστα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Στο άρθρο του προτείνει, επίσης, την καθιέρωση θέσης Ευρωπαίου Επιτρόπου που θα έχει την αρμοδιότητα να απορρίπτει εθνικούς προϋπολογισμούς, εφόσον αυτοί δεν συμβαδίζουν με τους κανόνες που έχουν από κοινού συμφωνηθεί.

Υποστηρίζει, μάλιστα, την πρόταση για ένα «κοινοβούλιο της Ευρωζώνης», το οποίο θα περιλαμβάνει βουλευτές από τις χώρες της Ευρωζώνης για να ενισχυθεί η δημοκρατική νομιμοποίηση αποφάσεων που επηρεάζουν τη νομισματική ένωση.

Οι προτάσεις αυτές γίνονται, όπως αναφέρουν οι συγγραφείς, στο πλαίσιο του στόχου μίας περαιτέρω ενοποίησης της Ευρώπης, η οποία θα απαιτεί την επανεξέταση κεντρικών θεσμών και διαδικασιών της ΕΕ.

Όπως σημειώνουν στους FT, η περαιτέρω ενοποίηση θα βασίζεται, μεταξύ άλλων, «σε έναν ευρωπαϊκό «πυρήνα» -με κάθε έννοια της λέξης».

«Είναι αναγκαίο να επιχειρήσουμε μία αναθεώρηση των κεντρικών αποστολών της Ευρώπης και να αναδιανείμουμε αρμοδιότητες σε συμφωνία με την αρχή της επικουρικότητας, βάσει της οποίας οι αρμοδιότητες παραμένουν σε τοπικό επίπεδο όπου αυτό είναι δυνατό», σημειώνουν οι συγγραφείς, προσθέτοντας: «Πιστεύουμε ότι η ΕΕ πρέπει να επικεντρωθεί κυρίως στους ακόλουθους τομείς: Μία δίκαιη και ανοικτή εσωτερική αγορά, το εμπόριο, τις συναλλαγματικές και χρηματοπιστωτικές αγορές, το κλίμα, το περιβάλλον και την ενέργεια, καθώς και την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας».

Σύμφωνα με τους κ.κ. Σόιμπλε και Λάμερς, στους τομείς αυτούς μπορεί να επιτευχθεί διαρκής επιτυχίας, μόνο αν οι χώρες - μέλη λειτουργούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο». 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης